Hopp til innhold

- Et ubehagelig møte

Venstre i Halden mener GrenseArena as prøvde å legge utidig press på gruppelederne mandag.

Geir Helge Sandsmark, Venstre Halden

UBEHAGELIG OFFENSIVT SALG. - Det ble vist til at TV2 hadde epostboksen full av henvendelser fra andre steder, som gjerne vil overta Allsangen fra Halden. Jeg mener det ble lagt et press på politikerne, slik at vi skal fatte et vedtak som gavner GrenseArena as, sier Geir Helge Sandsmark (V).

Foto: Kjetil A. Berg

Halden-ordfører Thor Edquist hadde ifølge dagsorden mandag invitert gruppelederne fra kommunestyret til et møte om Allsang på grensen, het det på kommunens nettsider i går.

Men på agendaen, som ble sendt per epost til gruppelederne stod det også ført opp en presentasjon av GrenseArena as, som er et eventselskap Thor Edquist har sponset med 20.000 kroner av egen lomme tidligere i år.

GrenseArenas opptreden i gruppeledermøtet falt ikke i smak hos Venstre.

- Det dreide seg om et offensivt salg, der det ble lagt tidspress på kommunen om å ta en avgjørelse.

Det ble også klart under møtet at administrasjonen er i ferd med å forberede saker knyttet til initiativet fra Grensearena AS, sier gruppeleder i Venstre, Geir Helge Sandsmark til NRK.

Les også:

Allsang på grensen

STOR INTERESSE. Siden år 2007 har Allsang på grensen blitt gjennomført med seks programmer hver sommer på Fredriksten festning. Det har vært mange tilstede under arrangementene, og stor oppslutning om tv-programmene.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- Likte verken innkalling eller møteform

Sandsmark mener verken innkallingen til møtet eller hvordan møtet utviklet seg var noen god opplevelse.

- Det var et ubehagelig møte i form av at agendaen har vært tett og ukjent inntil mandag, og at det man møtte var en regelrett salgsoffensiv fra GrenseArena as og deres roller i forhold til allsang, Halden ishall og andre større arrangementer, hevder han.

"Allsang på grensen" har vært arrangert i Halden siden 2007, og har trukket titusener av besøkende til Fredriksten festning årlig, i tillegg til de mange hundre tusen som benker seg foran fjernsynet ukentlig for å se programmene på TV 2.

- Det ble understreket og minnet om at Allsangen kunne forsvinne dersom Halden kommune ikke responderte raskt, sier han.

Fra hans side imøteser han nå en ryddig administrativ og politisk prosess knyttet til saken.

- Jeg oppfatter ikke utfallet av politisk behandling som gitt. Dette vil kreve en god del is i magen fra oss politikere, sier han til NRK.

Styreleder i Radio Prime Per Olav Andersen

DET HASTER. Per Olav Andersen i GrenseArena as mener det haster med en avgjørelse rundt Allsang på grensen for 2014.(Arkivfoto)

Foto: NRK

- Tilbakeviser påstander

Daglig leder i GrenseArena as er fra 1. september i år Per Olav Andersen.

- Det var ikke snakk om noen ubehagelig offensivt salgsfremstøt fra vår side, men vi understreket ganske riktig behovet for en rask beslutning knyttet til allsangen, sier han.

Andersen peker på at han har jobbet med Allsang på grensen siden 2001.

Han har vært tett på allsangarrangementene siden lenge før oppstarten i 2007, og Andersen og Ole Evenrud - som jobber som kreativ leder i GrenseArena as mottok "Østfoldprisen" i 2007, for at de hadde skaffet Halden allsangarrangementene.

- Jeg kjenner godt til at TV2 har forespørsler fra flere hold, og at allsangarrangementet er ønsket andre steder enn i Halden dersom det ikke kan videreføres her, sier Andersen til NRK.

Per Olav Andersen sier at mange store aktører nå i nær fremtid legger sine budsjetter for neste år, og at det derfor er viktig å få til en avklaring rundt Allsang på grensen, slik at arrangementene i Halden kan sikre seg solide samarbeidspartnere.

- Vi vet at Halden kommune ønsker å redusere innsatsen i Allsang på grensen. Derfor har vi lansert et forslag, som vi håper vil bli akseptert, og som vi mener er en god løsning, sier han.

Les mer:

Per-Kristian Dahl

VIKTIG FOR HALDEN. Per-Kristian Dahl (Ap) ønsker ikke å konkludere, før partiet har diskutert saken - men sier Allsang på grensen er viktig for Halden.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Alene om kritikk

Sandsmark er alene om å kritisere møteinnkalling og gruppeledermøtets form og innhold.

Det var i alt seks partier tilstede under møtet mandag, i tillegg til ordfører Edquist og Høyres Jan Erik Erichsen.

- Jeg synes ikke dette var ubehagelig offensivt fra GrenseArena as sin side. Det var viktig å få informasjon, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Per-Kristian Dahl til NRK.

Han var ordfører i 2007, da Allsangen ble presentert i Halden for første gang, og sier arrangementet er bra for Halden.

- Jeg har vært ordfører i seks av de sju årene Allsang på grensen har vært arrangert, og det er veldig bra for byen, sier han.

Dahl vil nå ta konseptet, som ble presentert på gruppeledermøtet, tilbake i partiet for videre diskusjon.

- Nå kommer det en politisk sak, som jeg akter å sette meg godt inn i. Jeg regner med at den er godt utredet, sier Dahl.

Frithjof Dahlen i SV ønsker ikke å kommentere hva andre mener om møtet, og forteller at SV skal behandle saken neste uke.

- Vi snakker med mange, og vi er lydhøre og åpne for alle, sier han.

Det har ikke vært mulig å få tak i gruppeleder for Krf, som også deltok mandag.

Verken Miljøpartiet De Grønne eller Pensjonistpartiet deltok på møtet.

Les mer:

- Viktig med initiativ

Yngvar Holt, som var Senterpartiets representant på møtet, sier til NRK at han er positiv til GrenseArena as, og mener det er viktig for Halden at allsangen fortsetter på festningen.

- Når noen er positive til å hjelpe til, så er det fint, sier han.

GrenseArena as sier de ønsker å hjelpe Halden kommune til å beholde Allsang på grensen, og det pekes på at alt overskudd av driften i GrenseArena as skal gå tilbake til lag og foreninger i Halden.

Dette har også ordfører Thor Edquist poengert, og definert det private aksjeselskapet som "et ideelt selskap", ifølge hans egen blogg.

Halden kommune har så langt ikke formelt gjennomført noen anbudsprosess for hvem som skal overta håndteringen av Allsang på grensen, som har vært på kommunale hender siden 2007.

Yngvar Holt sier han ikke er kjent med om andre eventselskaper eventuelt er invitert til å delta i konkurranse med GrenseArena as, men mener det ikke er så viktig.

- Kanskje har man ikke gått frem på riktig måte, men det er positivt at noen tar et initiativ, sier han.

Per Egil Evensen, Frp Halden

FORVENTER Å FÅ NOE Å VELGE BLANT. Frps gruppeleder Per Egil Evensen forventer at rådmannen henter fram flere alternativer til løsning for Allsang på grensen enn det GrenseArena as presenterer.

Foto: Kjetil Berg

- Forutsetter alternativer

Fremskrittspartiets Per Egil Evensen sier til NRK, at han ikke la merke til noe ubehagelig ved GrenseArenas presentasjon i gruppeledermøtet.

- Jeg synes dette var ryddig og informativt, sier Evensen.

Han understreker at det ikke er tatt noen avgjørelse, og at saken nå fortløpende vil dukke opp i næringsutvalget og formannskapet neste uke, før den tidlig i oktober havner i kommunestyret.

- Det som nå er interessant er hva rådmannen fremmer av forslag. Politikerne må få alternative løsninger på bordet, annet enn GrenseArenas forslag.

Jeg håper at administrasjonen fremmer alternativer, ellers er vi på tynn is, sier Evensen.

Kjøper seg inn i GrenseArena as?

I følge Yngvar Holt er en løsning som er nevnt, at kommunen kjøper seg opp i aksjeselskapet GrenseArena as med 33 prosent.

Daglig leder i GrenseArena as bekrefter at selskapet er åpent for at andre involverer seg.

Etter det NRK erfarer skal oppkjøpet kunne gjennomføres ved at kommunen overdrar en tribuneseksjon benyttet på allsang-arrangementene, som estimeres til en verdi av 500.000 kroner.

Om kommunen skal bidra med et tilskudd tilsvarende kostnadene de selv har hatt tidligere, og/ eller i tillegg skal stille en underskuddsgaranti, er foreløpig ikke avklart.