Hopp til innhold

− Leit at logoen assosieres med løsemiddelskader

Ordføreren i Porsgrunn ønsker å ta opp Kunsthall Grenlands nye logo til debatt i formannskapet. – Flere har kontaktet meg fordi de synes det er leit at Kunsthall Grenland skal assosieres med løsemiddelskader, sier ordfører Øystein Beyer.

Øystein Beyer Logo til irritasjon

Porsgrunnsordfører Øystein Beyer liker ikke ny logoutforming.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Kunsthall Grenland blir en viktig del av det nye kulturhuset «Ælvespeilet» som nå er under oppføring i Porsgrunn. Det vil koste 225 millioner kroner og skal stå ferdig i Juni, 2013.

På torsdagens pressekonferanse ble den nye profilen, logo og program for 2013 vist frem.

Fredag hadde PD (Porsgrunns Dagblad) et oppslag fra pressekonferansen med tittelen «– Grenland er løsemiddelskader». Det gav mange reaksjoner inn til ordfører i Porsgrunn, Øystein Beyer (Ap).

– Folk har stoppet meg på gaten og sendt SMS om at det er tøv å bruke offentlige midler på en logo som skal assosiere til løsemidler og miljøgifter, sier han.

Helseskadelig og irriterende kunst
Foto: Østafjells / NRK

Han ønsker seg en mer framtidsrettet enn en tilbakeskuende logo for kunsthallen. Derfor vil han ta det opp som en problemstilling i formannskapet for å få det på dagsordenen.

– Jeg har jo kjempet sammen med mange andre for å få denne kulturinstitusjonen på plass, og da skal det i alle fall ikke assosieres med noen giftmerker. Men det forundrer meg ikke hva disse folka kan finne på. De er jo kreative og litt snurrige. Men de må jo ha en mening med det. Da synes jeg det er veldig rart at de selv kobler logoen til løsemiddelskader og forurensning, sier han.

Kunsthall Grenland logoelement

Fra logopresentasjonsvideo.

Daglig leder for Kunsthall Grenland, Andreas B. Rishovd, mener budskapet er misforstått.

Andreas B. Rishovd

Daglig leder i Kunsthall Grenland, Andreas Rishovd ønsker at kunsthallen skal være en positiv kraft.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi står ikke inne for at «Grenland er løsemiddelskader» som PD skriver. Vi har bevisst spilt på det industrielle, ja. Men det er for å ære Grenland for det det er. Grenland hadde ikke vært det det er i dag om det ikke hadde vært for industrien, sier Rishovd.

– Vi ønsket å ha en logo som også tok i seg bygget som arkitektonisk imiterer ett industribygg. Derfor gulfargen. Men kryssformen i logoen kan skal også henspille på det ukjente, generasjon X, og krysset som er et sterkt maritimt symbol. Og om noen forbinder det med fare, er vel heller ikke det helt feil da man høyst sannsynlig vil bli provosert og kanskje måtte revurdere sine synspunkter etter et besøk i kunsthallen, sier Rishovd.

Onezero designbureau fikk oppdraget med å utvikle logo for Kunsthall Grenland. Kreativ leder Kristian Grønevet synes det er trist at noen ikke liker den nye logoen.

– Men enda tristere hadde det vært, om ingen la merke til den, sier han.

Han føler seg ikke feilsitert i PD, men misforstått.

Kristian Grønevet

Ikke feilsitert, men misforstått, sier kreativ leder for onezero, Kristian Grønevet, om PD`s dekning av pressekonferansen.

– Assosiasjonene til fare, er mer ment fordi man her vil bli utfordret og antagelig måtte revurdere holdninger etter et besøk i Kunsthall Grenland.

Men han er ikke overrasket over oppslaget.

Redaktør Erik Enger i Porsgrunns Dagblad (PD), mener de ikke har misforstått.

– Da må man være litt klarere når man inviterer til pressekonferanse. Vi må kunne ta det som blir sagt for gitt. Vi har jo heller ikke feilsitert, sier Enger.

Kunst for Kunsthall

Beyer må innrømme at fokuset om logoen kan sees på som et kunstprosjekt.

– Dette er jo en performance i seg sjøl. Det at folk reagerer, at vi får en debatt og at avisene og NRK reagerer. på samme måte som folk reagerte med sinne da det ble vist frem en doskål som kunst (Red: Marcel Duchamp). Men når man stikker hue frem som de her gjør, må de tåle at det blir debatt om det, sier Beyer.

– Men «mission accomplished». Logoen har skapt oppmerksomhet og satt kunsthallen på kartet enda den ikke står ferdig enda, sier Kristian Grønevet.