Hopp til innhold

Basehopper kom trolig for lavt

Den erfarne basehopperen som omkom i Gudvangen søndag, kom altfor lavt og fløy inn i trærne.

Redningsaksjon i fjellet ved Fetanipa i Gudvangen

– Det var ukjent for meg at de hoppet i fallskjerm fra Fetanipa, forteller førstebetjent Helge Øvstetun.

Foto: Per Steinar Hylland

Ståle Øisang

Ståle Øisang, hovedinstruktør i Grenland Fallskjermklubb, sier de er sjokkerte etter at de fikk beskjeden om at klubbkollegaen omkom.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Det var Dan Johnsen som omkom i et basehopp i Gudvangen søndag.

Han var medlem i Grenland Fallskjermklubb. Dermed har klubben mistet to medlemmer på under ett år. I påsken omkom fallskjermhopperen Sten-Ivar Bjørge etter et hopp ved Skien Lufthavn, Geiteryggen.

– Vi er triste og sjokkerte. Og vi har mistet et medlem, og klubben er i sorg, sier Ståle Øisang, hovedinstruktør i Grenland Fallskjermklubb.

Han har kun positive ting å si om Johnsen.

– Han var en resursperson som har bidratt i flere år til positiv utvikling, sier Øisang.

– Han kom for lavt

Helge Øvstetun

Politiførstebetjent Helge Øvstetun–Vi har sett visuelle opptak fra andre hoppere, og snakket med dem som hoppet. Og forholdene var gode, klart og sollys. Så hvorfor han gikk inn i skogen kan vi foreløpig ikke si noe om, sier innsatslederen.

Foto: Ole André Rekkedal / NRK

Politiet kom raskt i gang med en redningsaksjon, og innsatsleder var politiførstebetjent Helge Øvstetun ved Årdal lensmannskontor.

– Vi fikk beskjed at det var seks personer som hoppet ut fra en fjelltopp i Gudvangen som heter Fetanipa. Og på vei ned har en av hopperne kommet for lavt, kommet inn i skogen, og omkommet, sier Øvstetun.

Nå opprettes det en undersøkelsessak hvor alt av informasjon fra vitner, observasjoner, hoppere og andre som har noe å bidra med blir samlet. Og av det lages det en sak som blir sendt til politimesteren i Florø. Rapporten kan bli ferdig i løpet av uken.

– Vi har ingen forklaring på hvorfor hopperen kom så lavt, sier Øvstetun.

Har sett videoopptak

Politiet fikk tilgang til video fra hopperne rett etterpå, og har sett nøye gjennom opptakene.

– Vi så at det var flere hoppere i lufta samtidig. Det ser også ut som de passet på at de hadde riktig avstand og høyde seg imellom. Men av en eller grunn kommer den ene for lavt, og forsvinner fra de andre. Det var en erfaren hopper etter det jeg vet. Han hadde flere hundre hopp bak seg, sier Øvstetun.

Politimannen forklarer videre hvordan disse hoppene foregår.

– Basehopperne hopper ut fra exitpunktet, og glir langs fjellet. Det som er vanlig er at de går ut fra fjellveggen, og løser ut fallskjermen. I lufta teller de fallskjermer. I går så de at den ene skjermen var borte, sier førstebetjenten.

Hopperne alarmerte politiet med en gang. Politiet startet en redningsaksjon, tilkalte helikoptre og fjellredningsmannskaper i området. De fant vedkommende på ca. 420 meter over havet.

– Jeg skjønner at folk vil oppleve naturen på denne måten, og det får bli deres valg. Men det er en tragedie, sier Øvstetun.

Tenker på de pårørende

I Grenland Falskjermklubb ønsker de ikke å kommentere selve ulykken da basehopping ikke er en del av klubbens aktiviteter.

– Det er en håndfull medlemmer i klubben som driver med basehopping. Men det er noe de driver med utenfor klubben. Basehopping er noe vi ikke oppfordrer til å drive med, sier hovedinstruktør Ståle Øisang.

Og basehopping er ikke en organisert idrett i Norge.

– Nå tenker vi bare på de pårørende. Og vi er preget av det som har skjedd. Vi avlyser et planlagt loppemarked kommende helg. Og så vil styret vurdere om det får noe videre konsekvenser for aktiviteten i fallskjermklubben, sier Ståle Øisang.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark