Hopp til innhold

Fjerner rotter for millioner av kroner

Stiftelsen South Georgia Heritage Trust bruker 70 millioner på bli kvitt rotter som kom til øya med blant annet den norske hvalfangsten.

Helikopter sprer gift over Sør-Georgia

Helikopter sprer gift over Sør-Georgia.

Foto: Roland Gockel

Øya Sør-Georgia i Sør-Atlanteren har en sterk norsk tilknytning. Den moderne hvalfangsten på øya startet i 1904. Selskap fra Tønsberg, Sandefjord og Larvik etablerte hver sin landstasjon, og det ble drevet hvalfangst der i 60 år.

Bjørn Basberg, styremedlem i stiftelsen South Georgia Heritage Trust, forteller at Sør-Georgia nå har ligget øde for økonomisk aktivitet i mange år, og den har mer og mer blitt en øy preget av dyreliv.

Ambisiøst prosjekt

– Sjøfolkene tok med seg rotter og mus helt fra 1800-tallet. Gjennom alle disse årene har rottene fått lov til å formere seg, og de har likt seg på Sør-Georgia. Ikke minst ved at de har spist fugleunger og fugleegg. Dette har blitt et økende problem, såpass stort at enkelte fuglearter nå anses som truet, forteller Basberg.

Prosjektet som nå foregår på øya er det største som noen gang er forsøkt gjennomført i hele verden. forsøkt gjennomført i verden, ambisiøst prosjekt.

– Vi har kjøpt inn tre helikopter, som brukes til å spre gift over hele øya. Giften er små pellets, som rottene vil spise og dermed dø, forklarer Basberg.

Les også: Rottene skal utryddes

Lovende

Den store evalueringen av prosjektet skjer neste år, men resultater ser de allerede.

– Den første fasen foregikk i 2011, over et begrenset område. Der har det ikke vært tegn til at rottene har kommet tilbake. Derimot ser vi at enkelte av fugleartene som anses som truet allerede har vist tegn til å vende tilbake.

Les også: Oversvømmes av rotter

Prioriterer heller reinsdyr

Det er den internasjonale Stiftelsen South Georgia Heritage Trust som samler inn penger. Prosjektet har et budsjett på 70 millioner kroner. Pengene får de fra filantroper, frivillige organisasjoner og miljøvernsstiftelser i hele verden. Basberg mener at det ville vært naturlig om norske myndigheter hadde bidratt økonomisk.

– Dette er en øy med en veldig sterk norsk historie.
Det britiske miljøverndepartementet har gitt en god del penger, selv om de fleste pengene kommer fra private hold.

Henriette Westhrin, statssekretær i Miljøverndepartementet, forteller at de er klar over at flere av problemene på Sør-Georgia kommer av blant annet norsk sel- og hvalfangst. Dette prosjektet prioriterer de likevel ikke.

– Norge deltar nå i flere prosjekter på denne øya. Blant annet jobber vi med å utrydde reinsdyr, som ble tatt med som proviant til hvalfangere. Vi har også deltatt i opprydningsarbeid etter hvalfangstaktiviteten, forteller Westhrin.

Hvorfor prioriterer dere ikke dette prosjektet?

– Dette er jo et felles ansvar. Likevel er dette hovedsakelig britisk ansvar, siden dette er britisk område. Vi har gått inn i enkeltprosjekter, og da har det vært andre prosjekter som har blitt prioritert.

Flere nyheter fra NRK Buskerud