Hopp til innhold

En av ti sier de har forsøkt å ta selvmord

– Jeg tror ikke helsemyndigheter og andre har forstått hvor alvorlig situasjonen blant unge er, sier Runi Børresen, spesialist på selvskading blant unge. Og de unge konkurrerer om å gå lengst.

Selvskading (illustasjonsfoto)

En ny undersøkelse viser at en av fire ungdommer på Ringetike har forsøkt å skade seg. Undersøkelsen spurte derimot ikke om grunnen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK/Illustrasjonsfoto

En av fire ungdommer på Ringerike sier de har forsøkt å skade seg selv, mens en av ti sier de har gjørt forsøk på selvmord. Det skriver Ringerikes Blad i dag.

Tallene er basert på Ungdataundersøkelsen, der skoleelever i 8., 9. og 10. trinn på ungdomsskolen samt elever i VG1 og VG2 på videregående er spurt.

(Saken fortsetter under video)

En av ti unge sier de har forsøkt å ta selvmord

En av ti sier de har forsøkt å ta selvmord

Ikke overasket over tallene

– Mange ungdommer føler seg veldig ensomme, sier Ann Karin Swang, fagleder ved skolehelsetjenesten i Ringerike.

Ann Karin Swang

Fagleder ved skolehelsetjenesten, Ann Karin Swang, sier at det er gjentakende at ungdom føler de får for lite oppmerksomhet fra sine foreldre.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Hun er ikke overrasket over tallene, og sier de har mange ungdommer som oppsøker dem med problemene sine. Swang ser også ett spesifikt problem som stadig kommer tilbake.

– Vedig mange ungdommer forteller meg at de ønsker seg mer tid med foreldrene sine, og det tror jeg vil overraske mange foreldre, sier Swang.

Kommunelegen vil endre praksis

Kommunelegen i Ringerike, Karin Møller, har lenge arbeidet for å bedre ungdommens psykiske helse. Den nye undersøkelsen viser likevel at hun har en lang vei å gå.

Karin Møller

Karin Møller, kommuneoverlege på Ringerike, er bedrøvet over tallene.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det kan virke som vi ikke treffer helt rett i dag, når vi ser slike tall, så da må vi spørre ungdom og barn om hvordan vi skal løse dette, sier Møller.

Ungdataundersøkelsen spurte derimot ikke om grunnen bak selvskadingen og selvmordstankene, så Ringerike kommune har ingen pekepinn på hva de kan ta tak i.

Døyver pubertetsfølelser

Runi Børresen, spesialist på spiseforstyrrelser og selvskading og førstelektor på Høyskolen i Buskerud, mener tallene gir grunn til å rope et høyt og rungene varsko.

Runi Børresen

Runi Børresen sier spiseforstyrrelser og selvskading er mye av det samme.

Foto: Øyvind Schou

– Jeg tror ikke helsemyndigheter og andre har forstått hvor alvorlig situasjonen blant unge er. Dette er den psykiske helsa til en betydelig andel ungdommen vi snakker om, og da må vi gjøre noe. Og vi må gjøre det fort, sier Børresen.

Børresen sier at ungdom som tyr til selvskading ofte gjør dette for å døyve de mange følelsene man har i denne perioden av livet.

– For disse personene handler det om å lette på det følelsesmessige trykket, forteller Børresen.

Konkurrerer i å være sykest

Børresen peker også på at en medvirkende årsak til de høye tallene kan være at Facebook, blogger og sosiale forum skaper en farlig trend.

– På enkelte av disse arenaene kan det gi status å skade seg, eller gjøre selvmordsforsøk. De unge konkurrerer nærmest i å være sykest og ha det verst, sier hun.

I følge Børresen snakkes det åpenlyst om selvmord og selvskading på en del av disse foraene, og at det legges ut både metoder og oppfordringer til å gjøre slike ting.

– Dette er meget farlig. I disse foraene får ungdommene veldig få motforestillinger og får snarere en bekreftelse på at dette er løsningen på problemene deres, sier Børresen.

Runi Børresen har i mange år pekt på at de underliggende årsakene til problemene ligger i det veldige presset ungdommene utsettes for.

– Kroppshysteri, motepress og krav til vellykkethet etter nesten umulige krav, som mange tror de må leve opp til for ikke å falle utenfor, sier Børresen.