Hopp til innhold

Politiadvokat angrepet av tiltalt

En kvinnelig politiadvokat opplevde å bli angrepet av en tiltalt under en pause i retten. Advokaten setter nå spørsmålstegn ved sikkerheten i norske rettssaler.

Drammen tingrett

Etter det tragiske drapet på en NAV-ansatt i Oslo, er flere jurister bekymret for sikkerheten i Drammen tingrett.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Jeg var skikkelig redd. Jeg ble veldig redd, for dette her har jeg aldri vært med på før. Det var ingen store, sterke politimenn der, eller noen andre sterke som kunne ta vare på meg. Jeg var helt alene mot tiltalte.

Den kvinnelige politiadvokaten er liten og vever. Hun er kjent som en skarpskodd og uredd jurist. Dramatikken som oppsto i Drammen tingrett var hun ikke forberedt på å takle.

Anonym politiadvokat

Den kvinnelige politiadvokaten forteller at hun ble svært redd da tiltalte angrep henne.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Trodde hun ikke trengte vakthold

Når politiadvokatene møter i retten, ber de om vakthold dersom det er åpenbart at en tiltalt kan skape ubehageligheter. Det var ingenting som tilsa at mannen som sto tiltalt denne dagen skulle lage problemer i retten. Han skulle svare for noe skadeverk og vold mot samboeren sin.

Når den tiltalte forklarer seg for retten, forteller han noe annet enn det han har gjort i politiforklaringer tidligere. Han er i ferd med å gjøre det verre for seg selv med det han sier i retten, og politiadvokaten gjør ham oppmerksom på det.

– Tiltalte føler seg da trolig presset, og han begynner å hisse seg opp. Han slår plutselig i bordet, sier at "jeg vil ikke i fengsel, jeg vil ikke i fengsel, jeg skal ha navnet ditt, jeg skal skrive ned navnet ditt, dette skal du få angre."

Saken fortsetter under bildet.

Rettssal 3 i Drammen tinghus

Det var i rettssal 3 i Drammen tinghus dramatikken startet.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

"Jævla hore"

– Han sier dette mens han roper "jævla hore" og sånne ting. Akkurat det opplevde ikke jeg som truende, men plutselig så reiser han seg og går mot meg, slik at jeg må trekke meg unna og gå opp mot dommerbordet. Det var ingen annen vei å gå. Så stopper vi, og han stopper. Da beslutter vi at det skal tas en pause, forteller hun om dramaet, som utspant seg i rettssal 3 i tinghusets annen etasje.

– Vi går ut på gangen, og tiltalte går ut nede og tar en røyk. Plutselig hører vi et høyt vræl. Så kommer han løpende opp, mot meg. Han var rasende, skikkelig rasende.

Vil ha metalldetektorer på NAV-kontor

Reddet av politikvinne

En politikvinne sitter like ved. Hun skal vitne i retten, og griper resolutt inn i en situasjon hun bedømmer som farlig. Politiadvokaten har i mellomtiden søkt tilflukt bak et bord. Hun forteller at mannen er få meter fra henne da han blir stanset.

Mannen blir ikke innbrakt, og forsvinner etter en stund fra tinghuset. Dagen etter blir han pågrepet på et kjøpesenter i Drammen, der han skal ha truet en vekter med kniv. Senere får politiadvokaten vite at han er pågrepet med kniv flere ganger.

Hun har hatt en vanskelig tid etter at dette hendte. Hun har stått i jobb, men sier at den skremmende opplevelsen har preget henne.

Anonym politiadvokat

Politiadvokaten forteller sin historie anonymt, fordi hun er redd folk hun møter i retten skal utnytte at hun er blitt mer redd etter det som hendte.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Fikk reaksjon etterpå

– Ved et tilfelle skulle jeg i retten med en som hadde vært domfelt flere ganger tidligere for vold mot politiet. Det var dagen etter at den kvinnelige NAV-ansatte i Oslo døde. Jeg gjorde meg jo noen tanker om det. Da jeg gikk i retten, så var jeg nok ubevisst redd, og gruet meg litt. Jeg gjennomførte hovedforhandlingen, og det gikk kjempefint. Den tiltalte oppførte seg eksemplarisk i retten, heldigvis. Vi ble satt i en veldig liten rettssal, og jeg merket at det gjorde meg redd. Salen er så liten, at han sto to meter unna meg, forteller hun.

Da hun satte seg i bilen etter at rettsmøtet var over, kom reaksjonen.

– Tårene begynte bare å renne. Det fortalte meg at jeg egentlig hadde vært veldig redd, uten å være klar over det selv, sier hun.

– Har du fått noen form for hjelp med å bearbeide det som skjedde i tingretten?

– Jeg har snakket mye med sjefen min om det, og jeg har fortalt alle kollegene mine hva som hendte. Jeg ønsker ikke noen annen hjelp enn det, jeg satser på å møte utryggheten ansikt til ansikt ved å gå i retten, sier hun.

– Min nærmeste leder er en god støtte, og jeg har fått klarsignal til å be om vakter hvis jeg føler den aller minste utrygghet, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Rettssal 8 i Drammen tingrett

Rettssal 8 er en av de minste salene i tingretten. Her sitter aktor bare et par meter fra tiltalte i straffesaker.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Vil ha vakthold og metalldetektor

Nå ønsker hun bedre sikkerhet i tingretten. Et permanent vakthold og en metalldetektor ville hjelpe mye, mener hun.

– Vi er flere kolleger som har snakket om dette. Mange av de tiltalte kommer ikke fra varetekt, og de er ikke ransaket før de kommer i retten. De er til tider ruset, og hva de har i jakkelomma av våpen – kniver eller andre ting – det vet vi ingen ting om, sier hun.

Det var den tragiske saken med drapet på en NAV-ansatt i Oslo som gjorde at hun ville fortelle sin historie til NRK – anonymt.

Hun vil ikke stå fram med navn, fordi hun blir lettere redd nå enn hun gjorde før, og frykter at noen hun møter i retten skal utnytte det.

Flere nyheter fra NRK Buskerud