Hopp til innhold

Bekymret for muslimers helse under ramadan

Helsepersonell er bekymret for muslimers helse nå som vi går inn i muslimenes fastemåned ramadan.

Muslimer grønland

Moskeen til Islamic Cultural Center på Grønland i Oslo er fylt til randen når 1500 muslimer er kommet for å be id-bønn etter at ramadan er over. Bildet er tatt etter ramadan i 2012.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

9. juli er starten for muslimenes fastemåned ramadan. I løpet av den neste måneden skal muslimer kun spise når sola er nede. I sommer betyr det at de hverken kan innta mat eller drikke i 20 av døgnets 24 timer.

– Det vil være en utfordring for mange å holde på væskebalansen i kroppen nå som det er sommer. Man svetter en del, og derfor må man få i seg nok drikke. Det er også utfordrende å få i seg kaloribehovet for en dag på nokså kort tid, sier sykepleier Karin Pleym som jobber på Drammen sykehus.

Mentalt krevende

Hatice Ucbas

Hatice Ucbas sier at man må forberede seg mentalt før ramadan.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Hos Elite mat i Drammen er det mange som kommer for å handle mat til måltidene som må gjennomføres på nattetid.

– Det krever en del mental forberedelse. De første dagene av fasten er nokså utfordrende uten mat i tjue timer. Men kroppen venner seg til det, sier Hatice Ucbas.

Hun velger å lage både middag, og å spise brødmat i løpet av de timene religionen tillater henne å spise i løpet av døgnet.

– Det er mange som forbereder seg til ramadan. De kjøper alle typer mat, men rådene er jo at man ikke skal spise seg altfor mett, og den maten man spiser må gi en metthetsfølelse som varer lenge, sier innehaver av Elite mat, Semra Ugur.

Fraråder syke om å faste

30 dagers faste er en av de fem søylene innenfor Islam. Selv om de fleste velger å ta religionen sin alvorlig er det enkelte som bør avstå fra faste, ifølge Ugur.

– Syke mennesker, folk med diabetes, gravide og folk med høyt blodtrykk bør ikke faste, sier hun.

Karin Pleym

Sykepleier Karin Pleym råder syke til å la vær å faste under ramadan.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Det støtter diabetessykepleier på Drammen sykehus, Karin Pleym. Hun har møtt flere pasienter som har spørsmål om faste og sykdom. Rådet hun gir til syke som ønsker å faste er å la vær.

Ubehagelig for mange

– I utgangspunktet fraråder vi faste til syke mennesker, men skal de gjøre det, må det være i dialog med fastlegen, sier Pleym.

Hun gir også generelle råd til friske mennesker som skal gå inn i en periode med svingende blodsukker og fare for dehydrering.

– Unngå vanndrivende drikke som kaffe, te og mat som inneholder mye salt. Man kan bli trøtt, slapp, svimmel og få treg mage. Mange vil oppleve stort ubehag, sier hun.