Hopp til innhold

Tror de vet hvor millionene stammer fra

Analysen fra Kripos tyder på at det var 2 millioner kroner i pakkene som ble funnet gjemt i skogen i Moss tidligere i sommer.

Pengefunn i Moss

MILLIONFUNN: Disse seddelbunkene ble funnet i en hule skogen i Moss.

Foto: Ole Bisseberg

– Vi vet sikkert at det er rundt 1,5 millioner kroner. Én av pakkene lot seg ikke telle på grunn av pakkens tilstand. Vi antar derfor at det er tale om 2 millioner kroner totalt, sier politiadvokat Stian Tveten til NRK.

I slutten av juni skrev NRK og flere andre medier om Ole Bisseberg og en kamerat som ble overrasket da de stakk hendene inn i et hull i skogen utenfor Moss. Der fant de flere pakker.

De åpnet en av dem, og den var stappfull av penger. Ifølge Bisseberg var sedlene datert mellom 1999 og 2004. Kameratene leverte pengene til politiet.

Våpenhula i Mossemarka. Like ved siden av fant to turkamerater minst 500.000 kroner gjemt under en stein.

Våpenhula i Mossemarka ble brukt som lager for motstandsbevegelsen under Andre verdenskrig. Rett ved siden av fant to turkamerater store pengesummer gjemt under en stein.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Trolig ikke Nokas-penger

I sommer har eksperter hos Kripos analysert sedlene. I tillegg til å slå fast at det dreier seg om rundt 2 millioner kroner, har politiet fått et klart bilde av hvor pengene stammer fra.

– Foreløpig peker ingen av våre undersøkelser på at det stammer fra vinningskriminalitet som ran. Men vi er ganske sikre på at det stammer fra en straffbar handling, sier Tveten.

Rundt årtusenskiftet var det en ransbølge i Norge. Minst 200 millioner kroner forsvant i mer enn 30 ran. Størstedelen av pengene har aldri blitt funnet.

Pengefunn i Moss

Kameratene brukte kniv for å finne ut hva som skjulte seg inne i pakkene de fant i Mossemarka.

Foto: Ole Bisseberg

Det mest omtalte var Nokas-ranet i april 2004. Der forsvant 57 millioner kroner, og mye er aldri blitt funnet.

Politiet ønsker ikke å gå inn på eksakt hvor de tror pengefunnet i Moss stammer fra, men de har altså slått fast at det trolig ikke stammer fra noen av disse ranene.

Likevel er det «en konkret straffbar handling» som peker seg ut for politiet.

Vi utelukker ingen ting, men teorien om at det stammer fra vinningskriminalitet er svekket. Det fremstår mindre sannsynlig, sier politiadvokaten.

Har gjort avhør

Politiet har gransket området der pengene ble funnet, men ikke gjort noen nye funn på stedet.

Derimot har grundige analyser av pengene og innpakningen vært viktig. Tveten forteller at det utelukkende er 500- og 1000-lapper i pakkene.

Stian Moltke-Hansen Tveten.

Politiadvokat Stian Moltke-Hansen Tveten.

Foto: Politiet

– Vi har hittil etterforsket bredt. Nå er det naturlig å spisse etterforskningen mot den ledende teorien. I denne sammenheng vil det være relevant med avhør, og innhente informasjon fra tidligere straffesaker, sier han.

Politiet har allerede gjort avhør, men ingen er pågrepet. De har fått flere tips, og enkelte av tipsene har vært viktige for politiet.

Kan få 600.000 i finnerlønn

De to kameratene som fant pengene, leverte fra seg funnet til politiet uten tanke om at det kunne vanke noen finnerlønn.

Det har de imidlertid krav på.

Tveten sier at det kan dreie seg om alt fra 10 til 30 prosent av verdien på funnet.

I så fall kan de to som fant pengene belage seg på alt fra 200.000 til 600.000 kroner.

– Finnerlønn reguleres av hittegodslova. Det vil være relevant om politiet oppklarer saken. Finner man ikke pengenes rette eier, vil man kunne ha krav på høyere finnerlønn, sier han

Ole Bisseberg, som fant pengene, sier han synes det er historien her som er det mest spennende. Sånn sett har ikke finnerlønn vært viktig.

– Men det er klart at vi sier jo ikke nei takk til noen finnerlønn, sier han.

Bisseberg har så langt ikke vært i kontakt med politiet om noen utbetaling. Det kan først skje etter at saken er ferdig etterforsket.

Ole Bisseberg

Ole Bisseberg og turkameraten kan få en pen påskjønnelse etter grotteturen i Mossemarka.

Foto: Sebastian Nordli / NRK