Hopp til innhold

1990-tallet: Trekanalradio og NRK2

På 1990-tallet skyter utviklingen fart og Stortinget åpner opp for flere riksdekkende radio- og tv-tilbud. NRK svarer med å etablere trekanalradioen og NRK2 som ekstra tv-tilbud. På slutten av 90-tallet kommer også nettet som et nytt medietilbud som snart viser seg å bli svært så populært.

TV2

Norges andre tv-kanal TV2 starter sine sendinger 5. september 1992.

TV2 A/S fikk i november 1991 konsesjon til å drive riksdekkende reklamefinansiert fjernsyn. Hovedsetet legges til Bergen. På samme måte som NRK tilbyr TV2 riksdekkende fjernsyn via bakkesendere. 5. september 1992 starter TV2 sine sendinger.

Også på radiosiden åpner Stortinget opp for én privat, reklamefinansiert riksdekkende radiokanal som et alternativ til NRK. Konsesjonen gis til Radio Hele Norge P4 og her bestemmes det at hovedkvarteret skal ligge på Lillehammer. 15. September 1993 er P4 på lufta.

2. oktober samme år svarer NRK med å tilby sin trekanalradio. Ut fra en trekanal-strategi med tre klart profilerte radiokanaler lanserer NRK et helt nytt radiotilbud.

En egen ungdoms- og musikkanal, P3, skal trekke unge radiolyttere til NRK, P2 blir kulturkanalen og P1 den brede kanalen for folk flest med distriktssendingene. Hovedsetet for P1 og P3 legges til kringkastingssentret på Tyholt i Trondheim som stadig bygges ut. Nye P2 legges til Marienlyst og det tradisjonsrike radiomiljøet her.

NRK2 etableres i 1996 for å utvide NRKs TV-tilbud. Via en tv-kanal nummer to kan NRK utdype og utvide sitt totale tv-tilbud.
På midten av 90-tallet kommer også internett som et nytt tilbud. NRK samler sitt tilbud under nettadressen NRK.no. I løpet av kort tid skal nettet vise seg å være en sterk konkurrent både til radio og særlig til TV i kampen om folks tid.