Hopp til innhold

1960-tallet: Fjernsynet kommer

Radioens storhetstid fortsatte inn på 60-tallet, men en stor utfordrer kom på banen. Fjernsynet. Muligheten til ikke bare å formidle lyd rett inn i stua til folk, men også bilder.

NRK Fjernsynet på Lerkendal stadion i Trondheim i 1964.

NRK Fjernsynet på Lerkendal stadion i Trondheim i 1964. Trygve Sollien bak kameraet.

Foto: NRK / NRK/Arkiv

Allerede i 1954 ble de første prøvesendingene med fjernsyn startet. I 1960 var det klart for den offisielle åpningen. De første årene var bildene kun svart/hvitt, men det nye mediet trollbandt folk i enda større grad enn radioen hadde gjort noen tiår tidligere.

Plutselig fikk man hele verden i lyd og bilder rett inn i stua. Se kong Olav åpne bruer, se norske idrettsutøvere ta OL-gull og se det første menneske sette sin fot på Månen.

Åpningen av norsk fjernsyn i 1960

Kong Olav foretar den offisielle åpningen av fjernsynet i Norge i 1960.

TV-en kommer inn i stuene

Da fjernsynet trodde mange at radioens tid var forbi. Men radioen møtte den nye konkurransesituasjonen med en offensiv holdning. Radioprogrammene ble mer folkelige og mindre akademisk belærende.

Vi fikk Reiseradioen og Nitimen. Med en lett og ledig tone, korte innslag og mye populærmusikk . Også Dagsnytt forandret stil i 1960-åra. Det ble vanlig med en selvstendig tone i journalistikken og kjappe innslag.
Radioen ble i større grad flyttet til kjøkkenet, mens tv-apparatene gjorde sine inntogsmarsj i de norske stuene.

På slutten av 60-tallet og først på 70-tallet kom fjernsynsapparater på plass i de aller fleste norske hjem.