OLY-2012-FBL-USA-CAN - Christina Westrum Pedersens avgjørelser i kampen mellom USA og Canada er omdiskuterte. - Foto: ANDREW YATES / NT BScanpix

Christina Westrum Pedersens avgjørelser i kampen mellom USA og Canada er omdiskuterte.

Foto: ANDREW YATES / NT BScanpix

Canadierne ledet 3-2 over storfavoritten USA ti minutter før slutt da et skudd etter indirekte frispark traff Marie-Eve Nault i albuen. Pedersen dømte straffe for hands, en svært streng avgjørelse.


Det indirekte frisparket som førte til situasjonen dømte hun fordi keeper Erin McLeod holdt ballen mer enn seks sekunder før hun sparket den ut, også det en oppsiktsvekkende avgjørelse.

Situasjon å diskutere

NRKs kommentatorer Olav Traaen og Hallvar Thoresen synes også det var spesielle avgjørelser fra den norske dommeren, og skjønner ikke helt hvorfor det dømmes frispark i favør USA i det 77. minutt.

– Dømmer hun på utsiden av 16. meteren, spør de, og mener det er en situasjon å diskuterere.

Bare sekunder senere kommer neste kontroversielle avgjørelse, hvor USA får straffe fordi frisparket går i armen på en kanadisk spiller.

– Dette er utrolig dømt. Det er ingen hensikt i det hele tatt i den situasjonen der, det er meget hardt dømt.

– Seieren ble tatt fra oss

14244596 - De kanadiske spillerne var utrøstelige etter kampen, og følte seg snytt for finaleplass - Foto: EMPICS Sport / NTB Scanpix

De kanadiske spillerne var utrøstelige etter kampen, og følte seg snytt for finaleplass

Foto: EMPICS Sport / NTB Scanpix

USA utlignet på straffen, og kampen endte med ekstraomganger. På overtid scoret USA, og vant tilslutt kampen og sikret plassen i finalen. Det var til stor skuffelse for de kanadiske spillerne.

– Åpenbart er vi både skuffet og opprørt. Vi følte at dommeren stjal seieren fra oss, så selvsagt er vi skuffet, sa Canadas kaptein Christine Sinclair, som ga sitt lag ledelsen tre ganger.


– Vår oppfatning er at det ikke var vi som tapte, seieren ble tatt fra oss. Det er en skam at dommeren i en så viktig kamp har bestemt resultatet før kampen starter.

Sinclair reagerte også på Pedersens oppførsel da hun dømte straffen.

– Hun fniste faktisk, og hun sa ingenting. Det er klasse, sa hun sarkastisk.

Etter straffeavgjørelsen ble Pedersen omringet av canadiske spillere.

– Jeg sa håper du får sove i natt. Ta på det den amerikanske trøya di. Det er det laget du spilte for i dag. Jeg var ærlig, sa Melissa Tancredi med skjelvende stemme etter kampen.

Veldig kontroversielt

– Seieren ble stjålet fra dem. Vi kommer til å legge dette bak oss, men jeg vet ikke om dommeren kan gjøre det. Vi følte at det var USA og dommeren mot oss i dag, sa trener John Herdman ifølge Toronto Star.


–Vi føler oss snytt, sa Sinclair.

USA omsatte straffesparket i sin tredje utligning, og i tredje tilleggsminutt i annen ekstraomgang satte amerikanerne inn vinnermålet som betyr at USA er klar for sin femte OL-finale av like mange mulige.

– Nå er Christina Pedersen i hardt vær, dette er veldig kontroversielt, sa NRKs kommentatorer da kampen var slutt.

NRK.no har vært i kontakt med Christina W. Pedersen, men hun kan ikke uttale seg uten godkjenning fra FIFA.