Hopp til innhold

Halve OL på stillaser – snart skal det rives

LONDON (NRK.no) På TV-skjermen ser det ut som «vanlige» arenaer. Sannheten er at halve OL er bygget på stillaser som fjernes så snart OL og Paralympics er ferdig.

Kenneth Patterson Mark Patterson Henry Patterson Charlie Patterson

Familien Patterson med bestefar Kenneth (t.v.), pappa Mark og sønnene Henry og Charlie mener stemningen på Riverbank Arena er upåklagelig.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Inne på stadion ser det fint ut. Det føles mer uttrykt når vi står her ute enn det gjør når vi er der inne, sier Charlie Patterson.

Han er en av 15.000 tilskuere som flommer ut av Riverbank Arena sentralt plassert i OL-parken i London. Han har vært sammen med broren, faren og bestefaren på en av de 70 landhockey-kampene som spilles der.

Det har vært mer eller mindre fullsatt hver eneste gang, og familien Patterson kan melde om kjempestemning.

Hele arenaer skal bort

Utenfor stadion ser det imidlertid mer ut som en byggeplass enn som en ordinær idrettsarena.

Alle tribunene er nemlig bygget på stillas.

– Det er bygget sånn for å få det billigere. Det tror jeg er smart, sier Charlie.

For et utrent øye kan det virke utrygt å plassere tusenvis av mennesker på et stillas, men arrangørene insisterer på at det er fullstendig ufarlig.

Og de bør vite hva de snakker om. Over halvparten av arenaene er nemlig satt helt eller delvis opp bare for disse lekene (se faktaboks til høyre). En gjennomgang viser at et sted mellom 100.000 og 150.000 sitteplasser er satt opp midlertidig på stillaser.

Blant de rene stillastribunene er 20.000 plasser på ro- og padlearenaen, hele sandvolleyballarenaen med 15.000 tilskuere, alle BMX-tribunene og tribunene på alle de «mindre» arenaene i gigantiske Excel Arena.

Tribunene blir i hovedsak stående til etter Paralympics. Da er det slutt, og en gigantisk nedbygging starter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tribune Riverbank Arena

Under Riverbank Arena er det meter på meter på meter med stillasrør.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

I tillegg til stillastribunene som skal ned, vil olympiastadion med 80.000 sitteplasser trolig være 50.000 seter fattigere. Den mektige svømmehallen blir stående, men 15.000 av de 17.500 setene skal bort.

Frykt: Hvite elefanter

Arrangørene av OL i London har lovet å holde miljøvennlige leker og unngå sin største frykt: Hvite elefanter. De ønsker for alt i verden å unngå oppslag om gigantiske arenaer som blir stående og forfalle etter lekene slik blant annet Beijing-arrangørene har blitt utsatt for den siste tiden.

– Målet har hele tiden vært å bygge permanente arenaer bare der det er et åpenbart behov for så store arenaer etter lekene. Når det gjelder for eksempel vannpolo og basket, er det ikke behov for slike arenaer, sier Stuart Boss, mediesjef på basketarenaen.

Den gigantiske basketarenaen med 15.000 seter skal nemlig plukkes fra hverandre etter OL. Det samme gjelder tre haller der det har vært skyting, samt vannpolohallen.

Har laget lett stadion

OL-stadion

På nært hold kan man se undersiden av tribunene på OL-stadion. Det er resultatet av at arkitektene har laget en 'lett' stadion med minst mulig masse.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Foreløpig er det ikke avgjort hva som skjer med den gigantiske OL-stadion når lekene er over. Flere fotballag har meldt seg på i kampen om å få bruke den etter lekene, men ingen ting er avgjort.

Nettopp fordi ingen vet hvilken form stadion skal ha etter OL, er den designet for å være «lettest» mulig og mest mulig fleksibel.

– Friidrett kan ikke forsvare et stadion med 80.000 tilskuere. Vi har laget et stadion som kan bygges om til for eksempel 25.000 tilskuere etterpå. Når vi bygger ned så mye, så er det en ombygging så stor at ingen har sett det tidligere, sier Rod Sheard som har ledet arkitektarbeidet.

Han forteller at det «bare» er brukt 10.000 tonn stål i byggingen, mot det femdobbelte på tilsvarende arenaer andre steder. En resirkulert gassledning fra Nordsjøen er blant elementene som er brukt som en del av forsøket på å være miljøvennlige.

– Når man skal bygge et miljøvennlig stadion, så tenker folk ofte på hvor mye strøm man bruker til oppvarming, lys og så videre. Når man bygger et normalt hus, så vil det ta mellom fem og ti år før driften av huset har krevd mer energi enn det har tatt å bygge huset. For et stadion er det helt annerledes, og det tar 40-50 år før du har brukt mer energi på driften enn på å bygge, sier han.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal