– Garanterer at jeg ikke tar gull

Kappgjenger Trond Nymark vil revansjere fiaskoen fra Beijing i 2008. – Jeg går for ny pers, men kan garantere at jeg ikke vil vinne, sier han.

FRIIDRETT VM FRIIDRETT 2009

GÅR FOR SØLV: Nest best vil være godt som gull for kappgjenger Trond Nymark under OL.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

35-åringen fra Bergen deltar i OL for tredje gang og har ambisjoner om å gjøre det langt bedre enn sist. Under Beijing-OL i 2008 brøt nemlig Nymark etter 33 kilometer.

– Mest fornedrende opplevelse

– Det er den mest fornedrende opplevelsen jeg har hatt i min idrettskarriere. Å bryte i et OL, det er surt. Men jeg gikk for fort ut og ble for opptatt av konkurrentene, forteller Nymark, som har andreplass både i VM (2007 og 2009) og EM (2006) som bestenotering.

Trond Nymark

HÅPER PÅ PERS: Trond Nymark er sugen på revansj.

Foto: Andreas Høistad, Norges Gang- og Mosjonsforbund

SJEKK HER: Tidspunkt for de norske OL-utøverne

Bergenseren fikk problemer allerede etter 27 kilometer og hadde allerede tapt betydelig med fart.

– Avgjørelsen tok jeg i løpet av fire kilometer, altså ca. 20 minutter. Problemet var at jeg gikk med folk på det nivået jeg mente jeg burde ligge, i stedet for å gå i det som var rett fart for meg. Jeg gjør det best når jeg kun konsentrerer meg om meg selv, sier han.

Mener å ha lært av feilen

Året etter, i VM i Berlin, gikk det langt bedre. Der fant Nymark riktig rytme og spiste seg sakte men sikkert innpå konkurrentene. Det endte med sølvmedalje.

– Etter Beijing ble jeg ekstremt motivert for å vise at jeg er mye bedre enn det jeg fikk vist i OL. I Berlin lot jeg meg ikke stresse av at jeg var nummer 17 etter tre mil. Først etter 43 kilometer var jeg på pallen, sier Nymark, som forsikrer at han har lært av OL-smellen.

– Alle kan gjøre feil. Men gjør du samme feilen to ganger, da er du dum, sier han.

Sølv godt som gull

Han har store forhåpninger på egne vegne under London-OL. Vinnertiden i Berlin var 3:41:16, og målet er å sette ny personlig rekord på femmilen 11. august.

– De gangene jeg har gått på en slik tid, har jeg blitt nummer to. Men vinne gjør jeg ikke, det kan jeg si helt sikkert.

– Hvorfor ikke?

– Vi er mellom 12 og 15 som kan ta medalje. Fem-seks av dem har personlige rekorder som er på rundt fem minutter bedre enn meg. En av dem kommer til å vinne, garantert. Det er helt utenkelig at jeg skal perse med fem minutter, sier Nymark.

– Om det blir medalje, avhenger av de andre. I et slikt løp vil en tredel lykkes, en tredel mislykkes totalt, og den siste tredel er midt imellom. Jeg får bare bruke formen min og utnytte den maksimalt, sier 35-åringen.