Hopp til innhold

- Merkverdig at Yara vedtar boten

De tidligere toppene i Yara, risikerer nå tiltale for grov korrupsjon. Thorleif Enger som var konsernsjef har ennå ikke hørt fra Økokrim. Men advokaten hans sier at Yara opptrer merkverdig i saken.

Thorleif Enger

Thorleif Enger risikerer nå tiltale for korrupsjon. Økokrim mener korrupsjonen var forankret i Yaras ledelse

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

En av næringslivets mest kjente ledere risikerer tiltale for grov korrupsjon.
Thorleif Enger (70) var i en årrekke konsernsjef i gjødselprodusenten Yara og har vært styreleder i flere store selskaper, blant annet Telenor.

Hans advokat Ellen Holager Andenæs sier at de ikke har hørt noe fra Økokrim om Engers status i saken i det siste, og hun ser med spenning frem til Økokrims konklusjoner.

Les også:Yara-direktører siktet

Les også: Yara skal ha betalt eksminister

Holager

Ellen Holager Andenæs er advokat for Yaras tidligere toppsjef Thorleif Enger. Hun mener Yara opptrer merkverdig i korrupsjonssaken

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Merkverdig og drøyt


Holager Andenæs vil ikke kommentere Engers rolle og status i saken, men benytter likevel sjansen til å kritisere Yara.


– Jeg synes det er merkverdig at selskapet vedtar forelegget, og særlig er det drøyt at de erkjenner straffskyld når det gjelder India. Her var det snakk om bruk av helt ordinære konsulenttjenester som er alminnelig å bruke, sier advokaten.

Den profilerte advokaten vil ikke svare på om hun nå frykter at klienten hennes også blir tiltalt i saken.

– Verken min klient eller jeg har noe mer å tilføye før vi vet mer, sier Holager Andenæs.

Les også: Yara får rekordbot

Garanterer at det ikke gjentar seg

Ledelsen i Yara varslet selv Økokrim om mulige ulovlige forhold i 2011.

I dag sier ledelsen at de vedtar det rekordstore forelegget på 295 millioner kroner, og at de garanterer at selskapet ikke vil komme opp i lignende bestikkelsesaker i fremtiden.

Ledere kjente til bestikkelser

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland sier til NRK at Økokrim mener at ledende ansatte i selskapet var kjent med bestikkelsene.

– Vi mener at dette var forankret hos personer i Yaras daværende konsernledelse, og det er også et alvorlig aspekt ved denne saken, sier hun.

Økokrim er ikke ferdige med etterforskningen mot den tidligere konsernledelsen, men sier at de med det første avgjøre om personer i selskapet også vil bli tiltalt for korrupsjon og bestikkelser.

Dette skriver Økokrim i pressemeldingen.

Direktører pågrepet

I tillegg til den tidligere konsernsjef Thorleif Enger er to andre direktører fra den gamle konsernledelsen under Økokrims etterforskning. Disse tre ble pågrepet og siktet da korrupsjonssakenble kjent i 2012, men ble sluppet fri etter kort tid. Alle tre har benektet straffskyld i anklagene om grov korrupsjon og bestikkelser.

Thorleif Enger fratrådte toppstillingen før korrupsjonssaken ble kjent, mens de to andre fratrådte sine stillinger med umiddelbar virkning inntil saken var ferdig etterforsket. De jobber fortsatt i selskapet, men har andre oppgaver.

Onsdag morgen kom nyheten om at Yara må betale 295 millioner kroner som straff for å ha bestukket offentlige tjenestemenn i Libya og India, i tillegg til å ha bestukket en leverandør i Russland.
Korrupsjonen skal ha foregått i årene 2004 til 2009, ifølge Økokrim.

Mange land involvert

I etterforskningen har Økokrim henvendt seg til 12 land for å få bistand, og har særlig fått betydelig hjelp fra særlig sveitsiske, franske og amerikanske myndigheter.

– Dette er en uvanlig alvorlig korrupsjonssak. Økokrim mener å kunne bevise at det er benyttet bestikkelser i tre ulike land. Det er tale om bestikkelser på meget høyt nivå. Det gjelder en minister i Ghadafis regjering (Libya), og en høytstående embetsmann i India, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til NRK.