Hopp til innhold

Konkurransetilsynet stanser ICA-avtale

Konkurransetilsynet setter foten ned for samarbeidet mellom Norgesgruppen og ICA. – Betyr butikkdød i distriktene, sier ICA-sjefen.

ICA

Konkurransetilsynet mener samarbeidet mellom Norgesgruppen og ICAs på innkjøp og distribusjon er i strid med konkurranseloven.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Tilsynet vedtok fredag å stanse samarbeidet mellom de to dagligvarekjempene mens Konkurransetilsynet fortsetter vurderingen av om samarbeidet er ulovlig.

– Tilsynet mener det er skadelig for konkurransen i dagligvaremarkedet at Icas grossistledd legges ned, og at en aktør får tilgang til strategisk informasjon om en konkurrent, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

14. januar ble det klart at ICA ønsket å overlate brorparten av innkjøp og distribusjon til konkurrenten NorgesGruppen.

LES OGSÅ: Mener Norgesgruppens avtale med ICA kan være lovstridig

En drøy måned senere satte Konkurransetilsynet foten ned, og varslet at samarbeidet mellom Norgesgruppen og ICA måtte opphøre mens mens tilsynet tok stilling til om avtalen mellom kjedene er ulovlig.

Norgesgruppen og ICA hadde frist til 8.mars med å kommentere varselet, og har jobbet knallhardt for å få Konkurransetilsynet til å snu i saken.

Men det greide de ikke.

Nå har de to kjedene tre uker på seg til å påklage vedtaket.

Endelig avgjørelse først til høsten

Etter at Konkurransetilsynet varslet at det vurderte å stanse avtalen i febrUar, uttalte både matministeren og flere økonomiprofessorer til NRK at de mente det var riktig å stanse avtalen, som ville forsterke Norgesgruppen allerede dominerende posisjon i dagligvaremarkedet.

LES OGSÅ: – Riktig å stanse avtalen

Konkurransetilsynet har varslet at pålegget om midlertidig stans skal gjelde til 30. september 2013, men kan om nødvendig forlenges.

Tilsynet opplyser fredag at det vil fortsette sin vurdering av om samarbeidet er ulovlig.

Usikkert hva som skjer med ICA

Etter det NRK kjenner til er det spesielt to hovedproblemer som Konkurransetilsynet har vært opptatt av.

Det ene knytter seg til utveksling av strategisk informasjon på detaljistleddet, og det andre er at Norgesgruppens innkjøpsmakt blir for stor, noe som forrykker balansen i dagligvaremarkedet.

Spørsmålet nå er hva som vil skje med ICAs butikker i Norge.

ICA-sjef Thorbjørn Theie har tidligere sagt at kjeden« ikke har noen plan B».

– Det finnes ingen plan B. Avtalen med NorgesGruppen er vårt eneste alternativ for å fortsette i det norske markedet, sa Theie til DN i februar.

Spørsmålet blir da om om ICAs butikker i Norge selges ut til en av de eksisterende grupperingene, eller om en ny aktør overtar ICAs virksomhet i Norge.

Eller om ICA likevel har en plan B.

Har tapt 4 milliarder på fem år

Mens de andre kjedene har tjent penger som gress, har ICA tapt anslagvis 20 millioner kroner hver uke.

ICAs eiere har tapt ufattelige 4 milliarder i Norge siden 2008.

I en pressemelding sier ICA-sjef Thorbjørn Theie at stansen er kritisk.

– Vi overveier å klage inn beslutningen ettersom resultatet av et forbud blir svekket konkurranse, tapte arbeidsplasser og butikkdød i distriktene sier Thorbjørn Theie i ICA Norge.

– Nå blir beslutningen dratt ytterligere ut i tid, noe som er svært uheldig for selskapets 10000 ansatte og i verste fall kan føre til nedleggelse av våre distriktsbutikker, avslutter Theie

LES OGSÅ: ICA-leder spår massiv butikkdød