Hopp til innhold

Telia-sjefen går av på dagen

Telia Soneras konsernsjef Lars Nyberg går etter skarp kritikk av selskapets virksomhet i Usbekistan. Styrelederen kan ikke svare på om de handlet med diktatoren.

Lars Nyberg - Telia Sonera-sjef

GÅR AV: Konsernsjef Lars Nyberg opplyste i en pressemelding at han ikke klarte få styret til å uttrykke tillit. Da tok han konsekvensen og gikk av – med full etterlønn i et halv år.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

Selskapet med hovedkontorer i Stockholm er også moderselskap for både NetCom og Chess i Norge.

Telekonsernet har vært i hardt vær etter avsløringer om rufsete virksomhet i det sentralasiatiske landet.

Blant annet har SVTs Uppdrag gransking kunnet fortelle hvordan svenskene kjøpte seg inn i en av de lokale mobilleverandørene via «skjulte kontakter». Spor fra disse kontaktene pekte i retning av forretningsfolk med bindinger til regimet og de som kontrollerer myndigheter og telelisenser i Usbekistan.

Etter avsløringene sa konsernsjefen Lars Byberg at han ville gå av om det ble bevist at det hadde blitt utbetalt bestikkelser eller gjennomført annen form for korrupsjon i forbindelse med Telias virksomhet i Sentral-Asia.

Denne uka fikk konsernledelsen og styret overlevert en omfattende gransking av selskapets virksomhet gjort av advokatfirmaet Mannheimer Swartling.

I en pressemelding opplyser konsernsjef Lars Nyberg at han går av fordi han ikke føler han har tillit fra styret.

– For å kunne fortsette som administrerende direktør trenger jeg et fungerende styre og deres tillit. Jeg fikk i dag vite at styret ikke var villige til å uttale seg om min tillit, skriver han i uttalelsen.

Styret regner med å bli kastet

På en pressekonferanse i Stockholm opplyser styreleder Anders Narvinger i Telia Sonera at styret regner med å bli kastet.

– Det er ikke bare i ledelsen at det blir forandringer. Eierne har allerede signalisert at de ønsker endringer også i styret. Det er ventet at det i stor grad vil bli valgt et helt nytt styre, sier Narvinger.

Han forteller at han selv ikke blir sittende mer enn to måneder.

Anders Narvinger

Styreleder så langt i telekonsernet Telia Sonera Anders Narvinger.

Foto: Telia Sonera

– Selv føler jeg et ansvar for at selskapet ikke oppdaget dette, men at det var media som måtte avdekket hva som skjedde i forbindelse med investeringene, sier Narvinger.

SVT melder at en av de største eierne ved den svenske staten senere i dag har innkalt til et møte om skandalene.

Konsernsjefen gikk fordi styret ikke ville fronte fortsatt tillit til ham. Til det sier styrelederen at de ikke kunne gjøre det siden de selv snart er ute av selskapet.

– Det blir det nye styrets oppgave å ansette en ny konsernsjef. Det var med bakgrunn i dette at vi ikke ville ta stilling til om vi hadde tillit til konsernsjefen. Vi kunne ikke foregrepet dette spørsmålet for det neste styret, sa styreleder Narvinger allerede før han fikk spørsmål på pressekonferansen.

Gransking med sterk kritikk

Denne uka fikk konsernledelsen og styret overlevert en omfattende gransking av selskapets virksomhet gjort av advokatfirmaet Mannheimer Swartling.

I dag ble resultatet presentert, og konklusjonen er at lovbrudd ikke kan bevises.

Rapporten inneholdt likevel sterk kritikk av selskapet og måten de har drevet på.

– Vi konstaterer at Telia Sonera ikke har deltatt i bestikkelser eller hvitvasking av penger. Derimot ser vi at virksomheten ikke ble drevet på en god måte, vedgår styrelederen på pressekonferansen.

Han opplyste at advokatfirmaet anser at de interne rutinene ikke var gode nok for å forhindre at etiske regler blir brutt.

– Selskapets etiske regler ble ikke fulgt, sier styrelederen.

Telia-butikk selger Iphone 5
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Mye av avsløringene rundt Telia Sonera og Usbekistan handlet om hvordan regimet med diktatoren i landet kan ha tjent på virksomheten til det svenske telekonsernet.

– Det ble blant annet ikke gjort gode nok undersøkelser av partnerne i forbindelse med etableringen viser granskingen. Styret er enig i og deler den kritikken som granskingen viser. Investeringene ble ikke gjort på en god nok måte, vedgår styrelederen.

Hvem handlet egentlig Telia med?
– Jeg har ingen annen kommentar enn det som står i granskingen. Det var veldig viktig å ha en ekstern gransking fordi flere i styret hadde vært involvert, svarte styrelederen.

Han kunne ikke svare og fikk oppfølgingsspørsmål.

Så du vet ikke hvem dere handlet med?
– Nei, måtte Anders Narvinger innrømme.

Forventes store endringer i ledelsen

Pressemeldingen som ble sendt ut før pressekonferansen gir signaler om at det vil bli endringer i selskapet.

– I forbindelse med at ledelsen fikk innsyn i rapporten fra advokatfirmaet fikk jeg informasjon om at det vil komme større endringer i selskapets ledelse, skriver konsernsjef Nyberg.

Det er ifølge SVT ventet at finansdirektør Per-Arne Blomquist i Telia Sonera vil ta over som fungerende konsernsjef, ettersom Nyberg nå går av.