Hopp til innhold

Eksperter: Krona får ny opptur i 2015

Dermed er det ikke sikkert det blir så mye dyrere å reise og kjøpe utenlandske varer utover mot sommeren.

norske kroner

Analytikere i Nordea og DNB tror kronekursen vil normaliseres i løpet av året.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Nordea-analytiker Thina Saltvedt spår at den norske krona nå skal opp igjen, etter en turbulent høst.

Senioroljeanalytiker Thina M. Saltvedt

Nordea-analytiker Thina Saltvedt.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Vi forventer at kronekursen vil styrkes. Rett og slett fordi vi venter en bedre tillit til norsk økonomi, sier Saltvedt til NRK.

Hun mener fallet i krona har vært panikkartet, og spår nå at det skal bli rimeligere igjen å være norsk i utlandet eller å handle utenlandske varer.

Det gjør at det kan være rimeligere å reise utenlands, men også at prisstigningen utenfor Norge blir litt mindre enn vi kanskje fryktet i høst, sier Saltvedt.

– Butikkene har prisjustert

På Hi-Fi-klubben i Oslo har de merket hvordan en lav kronekurs har påvirket prisen på blant annet musikkanleggene butikkene deres selger.

Etter høstens kronefall må forretningen betale mer for å kjøpe inn anleggene som de selger i Norge. Det kan etter hvert gjøre anleggene dyrere, mener butikksjef Christen Frostad.

– I verste fall, så vil prisene stige. Vi legger jo merke til at en del av våre konkurrenter har satt opp prisene sine allerede, sier Frostad.

Og hvis spådommene om kronehopp blir oppfylt, vil dette bidra med å holde prisnivået stabilt, mener butikksjefen.

– Det vil hjelpe oss masse. Vi vil jo aller helst slippe å endre på prisnivået, så vi håper å komme oss ut av denne lavkonjunkturen så raskt som mulig, sier Frostad.

– Overdrevet mistro

Magne Østnor

Valutaanalytiker i DNB Markets.

Foto: Tine Hauglund

Også ifølge Valutaanalytiker i DNB Markets Magne Østnor vil krona stige igjen utover 2015.

Troen på svekkelsen vi har sett i høst, særlig de siste månedene, har vært overdrevet. Oljeprisen var triggeren. Og lavere oljepris betyr selvsagt at norsk økonomi står overfor en lavere vekst, som betyr at vi skal ha en svakere krone, men ikke så svak som vi nå ser, sier Østnor.

Østnor tror vi kan nå kronenivået vi hadde før kursen sank allerede i januar 2016.

– Vi får lavere vekst, men relativt bra vekst sammenliknet med andre land. Samtidig med ganske lav ledighet. Så sammenliknet med eurosonen er våre tall bare peanøtter, sier Østnor.

AKTUELT NÅ