Hopp til innhold

Rekordsvak norsk krone

Eurokursen gikk for første gang i morges over 9 kroner. Aldri tidligere har norske kroner vært så svak mot Euro.

Penger
Foto: Scanpix / SCANPIX

Den kraftige finansuroen på verdensmarkedene gjør at investorene flytter pengene sine til papirer som de anser som sikre og mer omsettelige. Det får konsekvenser for den norske krona.

Rømmer fra norske kroner

Kronekursen faller nå mot de fleste valutaer på grunn av nervøse pengeflyttere.

Norske kroner er på historisk lave nivåer mot Euro, og ble i morgentimene handlet over 9 kroner. Ikke siden Euroen ble innført som felles valuta i Euroområdet, har kronekursen vært så lav. I følge Reuters var laveste notering onsdag morgen 9.06 kroner.

Video: Den norske krona er svak

Video nsps_upload_2008_10_22_20_58_5_244.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Det er stor usikkerhet om veksten i Europa, man ser nå at problemene i verden er jevnt fordelt, og at man også har problemer i finanssektoren i Europa. Dollaren kommer nå tilbake til mer "normale" nivåer, mens råvarevalutaer faller i kurs, sier sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen til NRK.

Også amerikanske dollar, som for få måneder siden var nede på femtallet, har i dag vært handlet over 7 dollar. I følge Norges Banks valutastatistikk, må vi helt tilbake til 2003 for å finne så lave nivåer på månedsbasis.

- Det er spesielt store dollarkjøp som trekker kronen ned mot dollar og Euro sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets ifølge Reuters.

Bra for eksportbedriftene

Og når kronekursen faller, blir det billigere for europere som skal veksle Euro mot kroner for å handle eksportvarer fra Norge.

- Mange norske bedrifter er nå i en kunstig god konkurransesituasjon. Mot Euroen er krona unormalt svak, mener Andreassen.

Han mener en dollarkurs på 7 kroner, er mer normalt enn nivåene vi har sett det siste året. Vi skal ikke lenger tilbake enn til mai i år for å finne kurser på månedsbasis som lå rett over 5 kroner for en dollar, ifølge Norges Bank.