Hopp til innhold

Nå følger «alle» med på tekstilbransjen

Torsdag skjedde det igjen: Tekstilarbeidere i Kambodsja ble begravd i ruiner sammen med merkeskoene de produserte. Verdens øyne fulgte tragedien fortløpende, men det ville neppe skjedd for et år siden.

Kambodsja, tekstilfabrikkollaps

Medier fra hele verden fulgte bildene fra bygningskollapsen i Kambodsja torsdag, selv om omfanget viste seg å være begrenset.

Foto: TANG CHHIN SOTHY / Afp

Den voldsomme bygningskollapsen i Bangladesh i slutten av april, hvor over 1.100 mennesker omkom har for alvor satt søkelyset på forholdene i tekstilindustrien.

Da alarmen gikk om at en ny klesfabrikk hadde rast sammen i Kambodsja torsdag, var internasjonale medier umiddelbart på plass med massiv dekning.

Slik har det ikke alltid vært.

Anne Kari Granberg i Framtiden i våre hender

Anne Kari Granberg i Fremtiden i våre hender.

Foto: Privat

– Jeg tviler på at en fabrikkollaps med tre døde og seks skadd hadde fått samme oppmerksomhet for et år siden. Men det betyr ikke at det er mindre viktig, sier researcher Anne Kari Garberg i Fremtiden i våre hender.

Økt rapportering

Fabrikkbrann i Bangladesh

Brannen ved Tazreen Fashions factory i Bangladesh i november i fjor krevde 112 menneskeliv.

Foto: Hasan Raza / Ap

Et søk hos nyhetstjenesten Retriever viser at det ble skrevet omtrent 80 artikler i norske medier om en voldsom brann ved fabrikken Tazreen Fahsions i Bangladesh i 25. november fjor.

112 arbeidere mistet livet i brannen.

Til sammenlikning er det allerede skrevet omtrent samme antall artikler om dagens kollaps i Kambodsja. Foreløpig er tre bekreftet omkommet og ni skadd.

– Det er bra med mer oppmerksomhet rundt forholdene i tekstilindustrien. Disse ulykkene er grusomme og tragiske, og folk her hjemme har kanskje ikke vært klar over hvor alvorlig forholdene er, sier Garberg.

For dem som har jobbet med å følge tekstilbransjen over lengre tid, er denne typen bygningskollapser og dødelige branner mindre oppsiktsvekkende.

– Dagens kollaps er dypt tragisk. Men det er dessverre ikke så veldig overraskende med tanke på hvordan sikkerhetsforholdene er ved mange tekstilfabrikker i blant annet Kambodsja. Arbeiderne på denne fabrikken protesterte jo tidligere i år for bedre arbeidsforhold, sier Garberg i Fremtiden i våre hender.

– Drømmer om andre jobber

Hun besøkte selv Kambodsja i mars i år, og møtte flere tekstilarbeidere.

– Generelt har de vanskelige livsvilkår og arbeidsvilkår. Jeg satt igjen med et inntrykk av at få av dem som jobber i tekstilbransjen jobber der fordi de ønsker det. Mange av dem er unge mennesker med ambisjoner, som for eksempel egentlig drømte om å studere, men så ender de opp på en klesfabrikk i stedet, sier Garberg.

Om lag 650.000 mennesker jobber i tekstilindustrien i Kambodsja, og av disse er rundt 400.000 ansatt i utenlandske selskaper.

Mange av fabrikkene er dårlig sikret, og arbeidsulykker er vanlig kost. Det samme er streiker over lønn og vanskelige arbeidsforhold.

Kambodsja, Asics-sko

Skoesker fra produsenten Asics lå igjen etter fabrikkollapsen i Kambodsja.

Foto: SAMRANG PRING / Reuters

Ved fabrikken som kollapset torsdag har det allerede vært to streiker siden åpningen for under et år siden, ifølge Reuters.

Til sammen jobber det 7.000 arbeidere ved fabrikken, som blant annet produserer Asics-sko.

I bygningen som kollapset var det bare 100 arbeidere på jobb, og utfallet av ulykken ble dermed mindre fatalt.

Tre personer er nå bekreftet omkommet, og seks skadd.

– Skaper press

Her til lands har det stort sett vært de største ulykkene, med flere titalls omkomne, som når fram i mediene. Og da ofte som enkle registreringer.

Det enorme omfanget av bygningskollapsen i Bangladesh har ført til en mer vedvarende og dypere dekning.

– Vi ser at oppmerksomheten legger mer press på de store kjedene, sier Garberg.

NRK.no fortalte i går at mange av organisasjonene som jobber med etisk handel opplever at kollapsen i Bangladesh har blitt et vendepunkt, og at det nå er lettere å samarbeide med klesbransjen.

Samtidig har mange pekt på at sikkerhetsutfordringene langt ifra burde komme som noen overraskelse på klesprodusentene.

Bygning som kollapset i Bangladesh

Over 1.100 tekstilarbeidere omkom i bygningskollapsen i Bangladesh.

Foto: ANDREW BIRAJ / Reuters

– Strukturelle problemer

«Clean Clothes Campaign», som er et internasjonalt nettverk av uavhengige organisasjoner, publiserte i mars rapporten «Fatal Fashion» om forholdene i tekstilbransjen i Pakistan og Bangladesh.

Rapporten tar for seg brannen ved tekstilfabrikken Ali Enterprises i Karachi i september i fjor, med 300 dødsofre, og den nevnte brannen ved Tazreen Fahsions i Bangladesh i November i fjor, med 112 dødsofre.

Den slår fast at brannene langt ifra var isolerte enkelthendelser, men del av strukturelle, vedvarende, problemer med manglende og farlige arbeidsforhold.

Det pekes blant annet på at i perioden etter brannen i Bangladesh i November, og fram til rapporten ble gitt ut i mars, ble det rapportert inn 28 fabrikkbranner i Bangladesh alene.

Små skritt

Storbrannen i Bangladesh i november, og de 28 påfølgende brannene til tross: Da Rana Plaza utenfor Dhaka raste sammen i april, hadde fortsatt de færreste av de store kleskjedene undertegnet en avtale for å bedre brann- og sikkerhetsforholdene ved klesfabrikkene i Bangladesh.

I kjølvannet av kollapsen har imidlertid flere kleskjeder gitt etter for press om å skrive under på sikkerhetsavtalen. Flere er ventet å følge.

Med den nye avtalen sikres fagorganisasjonene og uavhengige kontrollører innpass på fabrikkene.

I tillegg forplikter produsentene seg til å gjennomføre forbedringer og utbedre alle innrapporterte mangler ved fabrikkene.

Håpet er at tragedien skal bidra til noe positivt.

– Vi ser at det blir tatt små skritt i riktig retning, men det er fortsatt en lang vei å gå, sier Garberg i Fremtiden i våre hender.