Hopp til innhold

Går mot milliardutbetaling til Telenor i India

Telenor fryktet til det siste at 1,7 milliarder kroner skulle være tapt etter korrupsjonsskandalene i den indiske telesektoren, og krevde hastemøter med flere statsråder i India. Nå sier Telenor at de får pengene igjen.

Jon Frederik Baksaas i Hyderabad, India i november 2012

Jon Frederik Baksaas inne i en av Telenors Uninor-utsalg i Hyderabad i India i november 2012.

Foto: NOAH SEELAM / Afp

I 2012 annulerte indiske myndigheter lisenser for mobiltelefoni etter at en tildelingsrunde i 2008 ble knyttet til en svært omfattende korrupsjonsskandale. Dermed mistet Telenor alle sine lisenser for vanlig GMS-mobiltelefoni.

Telenor har så kjøpt nye lisenser for flere milliarder kroner i auksjoner.

Selskapet så ut til måtte betale dobbelt i India og dermed ryke på ytterligere en milliardsmell i India, men ser nå ut til å få pengene tilbake.

Les mer: Telenor i kamp om indisk mobilnett

Beslutningen om å fortsette i India ble tatt etter flere runder i den norske telekjempen.

Fryktet for milliarder

En del av grunnlaget skal ha vært at selskapet ble lovet av flere indiske statsråder å få refundert det de betalte for lisenser i 2008.

Men så sent som i begynnelsen av mars i år fryktet man at 1,7 milliarder kroner skulle være tapt.

Nå, i siste fase før de nye lisensene trer i kraft, har myndighetene kommet med flere krav til selskapet. (..) Særlig alvorlig er kravet om at selskapet frasier seg rettighetene til å få beløpet betalt i 2008 refundert. Dette beløpet er i størrelsesorden 16,5 mrd Rupee (ca 1,7 mrd NOK)

Brev fra Norges ambassade i India, 1. mars 2013

Det skriver ansatte ved Norges ambassade til India hjem til Espen Barth Eides utenriksdepartement og eier Trond Giskes næringsdepartement den 1. mars i år.

Tor Odland, kommunikasjonssjef i Telenor

Tor Odland, kommunikasjonssjef i Telenor.

Foto: Paal Rodahl / Pressebilde

Pengene er knyttet til lisensene gitt i 2008, i en prosess hos indiske myndigheter som av mange er blitt stemplet som korrupt.

Telenor kan derimot nå fortelle at indiske politikere vil betale tilbake pengene likevel.

– Det har blitt gjort en prinsippavklaring i en sentral, indisk regjeringskomite om tilbakebetaling. Det er telekom-departementet i India som skal stå for den praktiske gjennomføringen og vi venter nå på informasjon om dette, sier kommunikasjonssjef Tor Odland til NRK.

Komiteen som har tatt prinsippbeslutningen består ifølge Telenor av relevante statsråder.

Giske i India for å diskutere Telenor

Trond Giske var i fjor vår i India, og hadde blant annet samtaler med Montek Singh Ahluwalia, nestleder for planleggingskommisjonen.

Foto: Philip Lote / NRK

Krevde hastemøte med statsråder og norsk ambassdør

Telenor har hatt et tett samarbeid med norske myndigheter og diplomateri kampen for å redde sitt engasjement og sine penger i India.

Næringsminister Trond Giske har også reist til India for å snakke med fremstående indiske politikere.

Les mer: Giske i India-møter om Telenors framtid

Les mer: Giske vurderer ny reise til India

Number of meetings with Telecom Secretary, Minister of Telecommunication and Finance Minister were conducted prior to Telenor Group’s decision of participating in the auctions. (..) Infact, in the meeting with the Finance Minister, Ambassador Homme was present as well and the FM specifically mentioned that this money was Telenor’s in Unitech Wireless and since Telenor is the ultimate successor of the business this amount can be adjusted in the new entity.

Telenors beskrivelse av prosessen i brev til Norges ambassade i India

I brev som NRK har fått innsyn i, kommer det frem hvordan Telenors sjef for Asia-virksomheten Sigve Brekke har blitt lovet refundering av milliardbeløp i møter hos indiske statsråder sammen med Norges ambassadør Eivind Homme.

Til tross for slike lovnader kom det signaler fra telekom-departementet i landet like før de nye avtalene skulle tre i kraft som ikke var veldig positive.

Telenor ble bedt om å frasi seg alle krav knyttet til tidligere virksomhet. Da nektet selskapet å signere papirer.

I stedet ble det krevd hastemøter med indiske statsråder.

– Telenor gjør det klart for ambassaden at selskapet umulig kan akseptere dette. De har nå i brevs form bedt om hastemøte med hhv. finansminister P. Chidambaram og Teleminister K. Sibal for ambassadør Homme og selskapets Asiasjef Sigve Brekke, skriver ambassaden i begynnelsen av mars.

NRK har også fått ut brevene som Telenor sendte til de indiske ministerene. I brevene understreker den norske telegiganten hvor mye ressurser de har valgt å investere i India. Det er tydelig at de la sin størrelse på vektskålen for å tydeliggjøre at de ikke aksepterer å bli herset med ved at løfter brytes.