Hopp til innhold

Finansinntektene redder LOs økonomi

LO tapte nesten 100 millioner kroner på driften i 2012. Men enorme aksjeutbytter og renteinntekter gjør at landet største arbeidstakerorganisasjon likevel mer enn doblet overskuddet i fjor.

Roar Flåthen og Gerd Kristiansen

Tidligere LO-leder Roar Flåthen (t.v.) og hans etterfølger, Gerd Kristiansen, da hun ble valgt på LO-kongressen i juni.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Driftskostnadene i landets største arbeidstakerorganisasjon er langt større enn driftsinntektene, viser LOs konsernregnskap for 2012.

Underskuddet på driften økte fra 42,8 millioner kroner i 2011, til 94,6 millioner for 2012.

2. nestleder Hans Christian Gabrielsen i LO sier at det er naturlige forklaringer på at driften gikk mye dårligere i fjor.

– LOs drift er både god og solid. Driftsresultatet er svekket fordi vi har bevilget støtte til forbund som er i konflikt, og dernest har vi vedtatt å styrke egenkapitalen i forskningsstiftelsen FAFO med ca. 30 millioner kroner, sier Gabrielsen.

Regnskapet ble registrert i Brønnøysundregistrene tirsdag 9. juli.

Hans Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO

- Vi har en solid økonomi, og driver etter planlagte budsjetter, sier 2. nestleder Hans Christian Gabrielsen i LO.

Foto: Trond Isaksen

Den største inntektsposten i LO var 387 millioner kroner i kontingent fra medlemmene. I tillegg mottok organisasjonen offentlig tilskudd og hadde andre inntekter, slik at de samlede inntektene endte på 511 millioner kroner for konsernet i 2012.

Men det var likevel langt fra nok til å dekke samlede driftskostnader på 606 millioner kroner.

Dermed ble det på nytt et år der driften gikk i minus, i likhet med året før.

LES OGSÅ: Hver tredje LO-medlem stemmer blått

Gigantutbytter doblet resultatet

Men samtidig som driften i hovedorganisasjonen går dårligere enn før, viser regnskapet at LO er en av landets største og mest solide kapitalister, som sitter med en enorm pengebinge.

LES OGSÅ: Fagorganiserte fikk 1 milliard fra staten

Egenkapitalen i konsernet LO er nå over 3,7 milliarder kroner, etter at årsresultatet ble mer enn doblet til 342 millioner kroner i fjor.

LO eier mer enn en tredel av aksjene i Amedia, og mottok 223 millioner i utbytte i løpet av året. I tillegg eier organisasjonen betydelige aksjeposter i to banker, og mottok i underkant av 30 millioner kroner i utbytte fra dem. På toppen kommer renteinntekter på 86 millioner kroner.

Men nestleder Gabrielsen er ikke enig i at det er finansinntektene som redder LOs økonomi.

– Nei, det er det ikke. Vi har en solid drift og en solid økonomi, og driver etter planlagte budsjetter. Vi går i balanse med unntak av uforutsette bevilgninger. Når det gjelder utbyttene føres de etter egenkapitalmetoden når det gjelder Amedia. Hovedbudskapet er at vår økonomi er solid, og det er også driften, sier han.

– LO er jo ofte kritiske til finansnæringen. Er det ikke et paradoks at dere er en av landets største og mest solide kapitalister?

– Vi er inne på eiersiden i Bank1 Oslo og i Sparebank1-gruppen som er våre bankforbindelser. I tillegg er vi stor eier i Amedia. Det mener vi er viktig med hensyn til mediemangfoldet, og med en eierandel på over 35 prosent gjør det at vi fører utbyttene etter egenkapitalmetoden, sier Gabrielsen.

LES OGSÅ: LO gir pengestøtte til Rødt

Har kampfond på 1 milliard kroner

Av overskuddet ble 221 millioner kroner brukt til å støtte det såkalte kampfondet, som skal være den økonomiske ryggdekningen i situasjoner med langvarig konflikt.

LO har aldri hatt så mye penger i «krigskassa».

– Det har med våre vedtekter og vår drift å gjøre. Vi skal ha en solid økonomi som kan benyttes hvis det er sånn at vi i tariffoppgjør har behov for å gå til konflikt for å nå gjennom med våre krav. Derfor er det viktig at vi har en økonomisk muskel som gjør at vi har mulighet, evne og gjennomføringskraft i tariffoppgjørene, avslutter Hans Christian Gabrielsen.

Folkets Hus ved Youngstorget i Oslo

LO har hatt langt større driftskostnader enn driftsinntekter de to siste årene. Utbytter og finansinntekter på flere hundre millioner kroner reddet konsernet LO fra å gå i minus i 2012.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX