Hopp til innhold

LO innrømmer dårlig pensjonsordning

LO innser at pensjonsgarantien de fikk beholde i 2009 ikke er den beste. Organisasjonen krever nå nye forhandlinger med statsministeren om pensjonsordningen for offentlig ansatte.

Leder i LO stat, Tone Rønoldtangen

Lederen i LO-stat, Tone Rønoldtangen, innser at levealdersjusteringene har gjort bruttogarantien til en dårlig pensjonsordning.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

For første gang innrømmer LO, landets største hovedorganisasjon, at garantien de fikk beholde i 2009, er dårligere for arbeidstakere under 55 år enn den modellen statsministeren ville ha.

– Den bruttoløsningen som var bra for de eldre kullene, er ikke bra for de yngre. Vi ønsker å sette oss ned sammen med regjeringen ogg finne en god løsning for de født i 1959 eller senere, sier lederen av LO Stat, Tone Rønoldtangen.

Ingen seier likevel

Fagbevegelsen skrøt høylytt av egne oppnåelser etter innspurten i tariffoppgjøret i juni 2009. Offentlig pensjon var den store saken. Fagbevegelsen slo seg på brystet og mente de etter harde forhandlinger på overtid greide å redde bruttogarantien om pensjon på 66 prosent av lønna.

Offentlig ansatte trodde de hadde vunnet en stor pensjons-seier. Nå vet vi at de ble lurt:

  • Ingen som er født etter 1958, som er 55 år eller yngre, ble sikret.
  • 80 prosent av de ansatte i det offentlige ble ikke sikret.

Det viser seg nemlig i at garantien man trodde var på 66 prosent, er verdt i overkant av 50 prosent når arbeidstakeren går av. Dessuten straffes den som står lenge i jobb.

Lurte presten

Prest Camilla Kofoed-Steen

Presten Camilla Kofoed-Steen befinner seg blant den som ikke ble sikret av pensjonsgarantien (Dagsrevyen 04.juni 2009).

Foto: NRK

En av dem som ble lurt er kapellanen Camilla Kofoed-Steen.

– Da har noen sikret mine rettigheter, slik at jeg kan slappe av, sa Kofoed-Steen til NRK etter at bruttogarantien ble reddet i tariffoppgjøret i 2009

Nå viser det seg at hun må jobbe til hun fyller 71 år for å få 66 prosent av lønna i pensjon. Og det kan hun ikke i staten, hun må gå når hun er 70.

– Hvis vi ikke gjør noe med dagens system kan hun (kapellanen, journ.merk.) ikke gå av ved 65 med 66 prosent, lyder erkjennelsen fra Rønoldtangen i LO Stat.

Årsaken til snuoperasjonen er at levealdersjusteringen har gjort bruttogarantien mye mindre verdt. Dermed kan påslagsmodellen statsminister Jens Stoltenberg ønsket seg i 2009 likevel være best for LOs medlemmer.

Stoltenberg åpner for ny drøfting

Påslagsmodellen går ut på at man får ut det man putter inn, altså at det lønner seg å jobbe lenge.

– Jeg mener fortsatt at den modellen vi tilbød i 2009 er bedre både for de ansatte i offentlig sektor og for samfunnet. Da blir det mer lønnsomt å jobbe, den enkelte får økte inntekter og man kan også jobbe fritt ved siden av at man tar ut pensjon, sier Stoltenberg til NRK mandag.

Så LO forhandlet dårlig i 2009?

– Ingen av organisasjonene var beredt på å gå inn på den modellen vi tilbød. Vi står ved den enigheten vi oppnådde i 2009, men dersom det nå er villighet til å drøfte det vi tilbød den gangen, så er vi selvsagt åpne for å gjøre det.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Statsminister Jens Stoltenberg er åpen for å reforhandle pensjonsordningen for offentlig ansatte, dersom samtlige fagforeninger ønsker det (Dagsrevyen 14.01.2013).

Statsminister Jens Stoltenberg sier han er åpen for en ny drøfting av pensjonsordningen for offentlig ansatte, dersom fagforeningene ber om det.

Stoltenberg avventer Unio

I gårsdagens Dagsrevy sa NHO-direktøren at alle offentlig ansatte bør over på en slik ordning. Fra før har YS angret seg og i dag sier også Akademikerne at de ser at bruttogarantien er dårlig for mange.

Lederen i LO Stat følger nå etter og sier de er villige til å se på alle løsninger, også påslagsmodellen dersom det kan gi yngre offentlig ansatte bedre tjenestepensjon:

– Noen av våre utregninger viser at påslagsmodellen kan gi bedre tjenestepensjon.

Statsministeren sier regjeringen nå vil avvente Unio, som ikke har gitt et klart signal om at de vil ha nye forhandlinger.

NRK kunne også nylig fortelle at mange av de 400.000 ansatte i privat sektor heller ikke vil få 66 prosent av lønnen i pensjon – en garanti de trodde de hadde. Mange vil kun få halvparten.