Hopp til innhold

– Telenor bygger ned det de skal leve av

Ingeniørorganisasjonen Tekna mener Telenors planer om å nedbemanne med 450 årsverk i år viser at Telenor tenker kortsiktig, og fører til at selskapet mister verdifull kunnskap.

Tekna kritiserer Telenors planer om å nedbemanne med 450 årsverk i år.De frykter tap av viktig kompetanse. Men Telenor sier at antall ansatte i Norge skal ytterligere ned i årene som kommer.

SE VIDEO: Tekna kritiserer Telenors planer om å nedbemanne med 450 årsverk i år. De frykter tap av viktig kompetanse. Telenor sier at antall ansatte skal ytterligere ned i årene som kommer.

Flere store norske selskaper har den siste tiden varslet store nedbemanninger. Sist ut er Telenor Norge som skal redusere antall ansatte med 450 årsverk. Nedbemanningen skal skje i løpet av 2014.

Ingeniørenes fagforening Tekna mener Telenor tenker kortsiktig profitt og frykter tap av viktig kompetanse.

– Vi mener at Telenor mister verdifull kompetanse. Selskapene må ikke tenke kortsiktig. De må tenke langsiktig. De må investere i kunnskap som er en viktig kapital. Det er kunnskap vi skal leve av i fremtiden, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg til NRK.

– Bygger ned kompetansemiljøet

Tekna mener at de har sett nedbemanningstrenden lenge i Telenor, som har tatt en strategisk avgjørelse på å kutte i forskning, og i stedet tjene penger på å eie nettverk. Lyngsnes Randeberg mener det er skadelig for Telenor at de mener nedbemanner nå.

– De bygger ned kompetansemiljøet som er det man skal leve i fremtiden. Det er en trend vi har sett over tid. Man bygger ned forskning og utvikling, og prøver å leve på å eie nett og gamle patenter, sier hun.

– Men Telenor sier at de vil kutte kostnadene når teknologien endrer seg?

– Det er der Telenor bør være i front. Telenor bør utvikle ny teknologi som man kan bygge videre på. Slik kan Telenor øke sin produktivitet og konkurranseevne, sier hun.

Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge

Administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svensen, varsler at det vil komme ytterligere kutt i årene som kommer.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ytterligere kutt i de neste årene

Teknologiutviklingen fører derimot til at enda flere kommer til å måtte slutte i Telenors norske virksomhet. Telenor Norge skal spare 2 milliarder kroner på tre år.

Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge, sier at antall ansatte i Norge skal ytterligere ned i årene som kommer.

– Vi har kontinuerlige omstillingsprosesser. Det ligger an til at vi må redusere bemanningen hvert eneste år, sier Svendsen til NRK.

– Vi investerer mer enn noensinne

Svendsen er uenig i Teknas kritikk og sier at Telenor overhodet ikke har sluttet å forske.

– Vi investerer mer enn noensinne i det norske telenettet. Vi jobber i en global industri der vi henter inn kompetanse fra det internasjonale markedet. Teknologiutviklingen foregår i større grad hos våre leverandører, sier Svendsen.

Tekna-presidenten mener at Telenors strategi ikke er bærekraftig på lang sikt.

– Man må satse i tider med inntekter for å bygge framtid. Telenor har gjort det motsatte. Tekna mener det er fullt mulig å tjene penger og drive lønnsomt på kompetanse i Norge, sier Lyngsnes Randeberg.

Måler er å spare over 500 millioner kroner

Målet til Telenor Norge er å spare over 500 millioner kroner på nedbemanningene, opplyser Svendsen. Kuttene skyldes at det halvstatlige teleselskapet må gjøre store investeringer.

Hovedårsaken er at kundene i stor grad ønsker seg mobilt og fast bredbånd over hele Norge og velger bort fasttelefon.

– 100.000 kunder velger bort fasttelefonen hvert eneste år. Det norske folk er svært avanserte i bruk av telekommunikasjon, så vi investerer som aldri før i infrastruktur og tjenester. For å beholde veksten må vi investere mye, men også redusere kostnadene og kompleksiteten, forklarer Svendsen.

– Måtte komme på et eller annet tidspunkt

Aksjeanalytikere hyller Telenors planer om å kutte 450 årsverk i Norge.

– Her er det utfordring på inntektssiden. Kostnadene må ned. Inntektene og lønnsomheten må opp. Slike kutt måtte skje på et eller annet tidspunkt, sier Espen Torgersen, aksjeanalytiker i Carnegie.

Tidligere denne uken varslet Aibel en nedbemanning av 230 ansatte. For noen uker kuttet Statoil antall ansatte med 239, og varslet at det kunne komme mer.

 Espen Torgersen, aksjeanalytiker i Carnegie

Espen Torgersen, aksjeanalytiker i Carnegie, mener det var riktig av Telenor å redusere antall ansatte med 450 årsverk.

Foto: NRK