Hopp til innhold

Krisebudsjett godkjent i Hellas

Hellas håper på rask utbetaling av krisehjelpen etter at et stramt statsbudsjettet for neste år ble vedtatt i nasjonalforsamlingen sent søndag kveld.

Statsminister Antonis Samaras

Statsminister Antonis Samaras møtes med applaus fra sine koalisjonspartnere etter å ha holdt tale om krisebudsjettet.

Foto: YORGOS KARAHALIS / Reuters

Budsjettet ble godkjent med komfortabel margin av et flertall på 167 av de 300 folkevalgte.

Avstemningen var et nytt skritt i den greske regjeringens innsats for å imøtekomme kravene fra landets kreditorer.

I forrige uke godkjente nasjonalforsamlingen med mye knappere flertall harde innstrammingstiltak til en verdi av 13,5 milliarder euro.

Håper på kriselånet

Etter at budsjettet og innstrammingene er vedtatt, håper regjeringen at neste avdrag av kriselånet på 31,5 milliarder euro fra EU, IMF og Den europeiske sentralbanken ESB nå raskt blir utbetalt, slik at Hellas unngår bankerott.

Antonis Samaras og Evangelos Venizelos

Statsminister Antonis Samaras og leder av Sosialistpartiet Evangelos Venizelos gratulerer hveranre etter at krisebudsjettet er godkjent.

Foto: YORGOS KARAHALIS / Reuters

Syriza-leder Alexis Tsipras

Lederen av venstreopposisjonen Syriza Alexis Tsipras er svært kritisk og mener budsjettet vil føre landet lenger ut i krisa.

Foto: YORGOS KARAHALIS / Reuters
Men fra EU er det kommet beskjed om at grekerne ikke kan vente seg en avgjørelse om dette allerede når eurosonens finansministre møtes mandag.

Utbetalingene avhenger også av om kreditorene er fornøyd med framgangen myndighetene i Hellas har gjort med sin omfattende spareplan.

Kreditorene krever blant annet at Hellas må redusere statsgjelden til 120 prosent av BNP innen 2020.

Upopulært

Innstrammingstiltakene er dypt upopulære i den greske befolkningen, og vedtaket i nasjonalforsamlingen ble gjort mens rundt 15.000 mennesker demonstrerte på Syntagmaplassen utenfor.

Lederen for det største opposisjonspartiet Syriza, Alexis Tsipras, sa i debatten i nasjonalforsamlingen at tiltakene vil føre til at mange grekere ikke vil være i stand til å kjøpe mat, drivstoff og medisiner.

– Dere er farlige for landet. På grunn av dere vil mange grekere denne vinteren ikke ha det mest grunnleggende for å leve fordi dere ikke evner å forhandle, sa han.

Innstrammingene i budsjettet inkluderer blant annet kraftige kutt i lønninger og pensjoner.

Optimistisk

Men statsminister Antonis Samaras sa i debatten at Hellas nå runder hjørnet, og at utbetalingen av kriselånet skjer umiddelbart.

– Ofrene som er inkludert i loven og i budsjettet vi i dag stemmer over, blir de siste. Vi skal begynne å rette opp skjevhetene i dem så snart vi er kommet oss ut av underskuddene, sa han.

– Men reformene vi har vedtatt, blir permanente, og de vil støtte opp under ny vekst, la han til.

Tar tid

Det vil imidlertid ta tid for landet å komme seg på fote igjen. Arbeidsløsheten er kommet opp i 25 prosent etter at BNP har krympet kontinuerlig i fem år. Mange mener at nye kutt i budsjettet bare fordyper krisen.

– Alle disse tiltakene kaster oss 50 år tilbake i tid. Våre pensjoner og lønninger blir kuttet. Mitt liv blir vanskeligere og vanskeligere, sa 75 år gamle Thymios Marvitsas, som var blant demonstrantene utenfor nasjonalforsamlingen.

Uten kriselånet fra EU, IMF og ESB risikerer Hellas å gå konkurs 16. november, når et lån på 5 milliarder euro forfaller.