Hopp til innhold

Røeggen-saken skal avgjøres i Høyesterett: Krav på flere hundre millioner kroner står i kø

Fredag faller prinsippdommen i Røeggen-saken i Høyesterett. Avgjørelsen får betydning for krav på flere hundre millioner kroner som 1950 småsparere har rettet mot norske banker.

Randi Flesland Ivar Petter Røeggen i Høyesterett

Forbrukerrådets leder Randi Flesland sammen med småsparer Ivar Petter Røeggen i Høyesterett. Fredag får småspareren fra Averøy endelig svar på om hans investeringsavtale med DNB på 2000-tallet blir kjent ugyldig.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Bankene har blitt refset av politikerne de siste dagene etter å ha satt opp renta på grunn av nye kapitalkrav som ennå ikke er innført.

LES OGSÅ: – Vil ikke utelukke flere rentehevinger

Fredag risikerer finansnæringen med DNB i spissen å få et nytt skudd for baugen, når Høyesterett skal si siste ord i prinsippsaken om de lånefinansierte sammensatte spareproduktene.

Harald Sverdrup

Administerende direktør Harald Sverdrup i Finansklagenemnda sier at nemnda vil være raskt på ballen etter at Røeggen-dommen foreligger.

Foto: Mats Sparby / NRK

Forbrukerrådet har brukt 5 millioner kroner for å finansiere prinsippsaken for Ivar Petter Røeggen, som har kjempet i 7 år for å få dekket sitt tap etter å ha blitt rådet til å kjøpe dyre og dårlige spareprodukter fra DNB tidlig på 2000-tallet.

– Vi mener at bankene har solgt produkter som ikke har vært til gunst for forbrukerne og som har vært uetiske. Derfor har det vært viktig for oss å få stadfestet hva bankene kan få lov til å tilby kundene sine, sier leder Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Hun mener at det som står på spill i Høyesterett er troverdigheten til forbrukervernet for bankkunder.

Uavhengig av utfallet, vil dommen få økonomisk betydning for nesten 2000 småsparere.

LES OGSÅ: Strammer inn reglene for banker

DNB på klagetoppen

Harald Sverdrup

Administrerende direktør Harald Sverdrup i Finansklagenemnda sier at nemnda vil være raskt på ballen etter at Røeggen-dommen foreligger.

Foto: Gard Brox Jensen

Tall NRK har fått fra Finansklagenemnda viser at det er DNB som suverent topper klagestatistikken for lånefinansierte strukturerte spareprodukter.

Siste opptelling viser at det ligger 1950 klager på denne typen spareprodukter hos Finansklagenemnda. Mengden tilsvarer like mange bankklager som normalt kommer inn i løpet av tre år.

Av de fire bankene som har flest tilsvarende klager hos Finansklagenemnda, er det DNB som har desidert flest klager mot seg.

  • 1187 klager på DNB Bank ASA
  • 167 klager på Acta Kapitalforvaltning ASA
  • 127 klager Sparebanken Vest
  • 97 klager mot SEB Privatbanken ASA

Tallene representerer klagesaker som avventer resultatet i Røeggen-saken før videre behandling.

LES OGSÅ: Røeggen-saken i samlet Høyesterett

Trolig krav på flere hundre millioner kroner i kø

Administrerende direktør Harald Sverdrup i Finansklagenemnda sier til NRK.no at nemnda ikke har gjort noen beregninger over hvor mye de samlede kravene utgjør, og at mange av de som har klaget heller ikke har gitt noe anslag for hvor mye de mener å ha tapt.

Men Røeggens investering på en halv million kroner var helt vanlig for den typen spareprodukter som småspareren fra Averøy kjøpte, med lånte penger. I følge Dine Penger er det sannsynlig at et gjennomsnittlig investeringsbeløp for de lånefinansierte sammensatte spareproduktene, ligger i området rundt en halv million.

Redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger var den som skrev Røeggens klage til daværende Bankklagenemnda i 2006, og er trolig blant dem som har regnet mest på slike spareprodukter de siste årene.

Geir Ormseth, redaksjonsjef i Dine Penger

Redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger mener at tapet som Ivar Petter Røeggen led som en følge av sin lånefinansierte investering i sammensatte spareprodukter trolig er representativt for kravene som ligger i Finansklagenemnda.

Foto: Johan B. Sættem

Ormseth sier til NRK at kravet på 230.000 kroner som Røeggen krever tilbakebetalt med renter, trolig er ganske representativt for kravene som ligger i Finansklagenemnda.

I så fall betyr det at kravene som er rettet mot bankene i tilsvarende saker beløper seg til anslagsvis 450 millioner kroner.

Dette er krav som Finansklagenemnda vil ta stilling til i etterkant av dommen som faller fredag.

LES OGSÅ: Røeggensaken behandles på nytt

– Utfallet av dommen avgjør de andre klagene

Administrerende direktør Harald Sverdrup i Finansklagenemnda sier til NRK at premissene for dommen blir viktig.

– Dommen vil få betydning for alle sakene uansett hvilken vei den går. Hvilken betydning den får er avhengig av resultatet, sier Sverdrup.

Han sier at dersom Røeggen taper blir veien frem for andre klagere lang, fordi det også ligger andre rettsavgjørelser i Høyesterett som peker i samme retning.

LES OGSÅ: - DnB Nor har solgt gråstein som gull

Men dersom Røeggen vinner er det avgjørende om han vinner med en smal begrunnelse tilpasset hans sak, eller en videre begrunnelse som kan få betydning for mange andre klagere, sier Sverdrup.

– Vi vil sette oss ned så fort dommen foreligger, analysere den, og vil gå ut til partene (foretakene) og be dem ta stilling til dommen. Vi må bruke noen dager på å områ oss, men har en klar intensjon om å være raskt på ballen, sier Sverdrup.

DNBs kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide sier at det er for tidlig å si noe om hva banken kommer til å gjøre i forhold til de andre kundene som har innklaget banken for å ha tapt penger på lånefinansierte strukturerte spareprodukter.

– Det er helt umulig å si noe om hva dommen vil bety i forhold til klagene som ligger i Finansklagenemnda før vi får lest dommen grundig, sier Midteide.

Ifølge NRKs opplysninger er anslagsvis 500 av klagene som ligger i Finansklagenemnda identiske med produktene som Røeggen kjøpte, Aksjeindeksobligasjonene Sektor og Global.

– Det er ikke tall jeg sitter med, men jeg synes det høres høyt ut, sier Midteide i DNB.