Hopp til innhold

Kraftig økning i fastrentelån på bolig

Norske husholdninger velger i langt større grad enn tidligere fast rente på sine boliglån, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Ekspertene mener tiden for å binde renta nå er uvanlig god.

Sparegris på børsen

Stadig flere norske husholdninger velger fast rente på boliglånet fordi fastrentetilbudene fra bankene er historisk lave, viser tall fra SSB.

Foto: MICHAEL PROBST / AP

Svært lave fastrenter på boliglån gjør at stadig flere husholdninger velger å binde renta på boliglånet.

Ikke siden utgangen av 2005 har norske lønnstakere hatt en høyere andel boliglån med fast rente i norske banker og kredittforetak.

Det viser tall fra SSB om rentebinding i norske banker og kredittforetak for 4.kvartal 2011.

Finansforetakenes andel av lån med fast rente til lønnstakere ble 8,6 prosent i 4. kvartal 2011. Det er en økning på 2,4 prosentpoeng fra kvartalet før.

Og de uvanlig lave fastrentene har fortsatt inn i 2012.

LES OGSÅ: Vi binder renten

– Bør løpe å binde renta

Geir Ormseth, redaksjonsjef i Dine Penger

Geir Ormseth, redaksjonsjef i Dine Penger

Foto: Johan B. Sættem

Tall fra finansportalen.no viser at man kan binde boliglånsrenta på 3,8 prosent effektiv rente i fem år dersom man låner 2 millioner kroner innenfor 60 prosent sikkerhet.

Det er nesten på nivå med de laveste flytende lånerentene til ordinære boliglånkunder.

– Fastrentetilbudene med fem års binding er nå så gode at mange som har svært høy gjeldsbelastning i forhold til inntekt bør vurdere å løpe å binde renta i fem år, sier redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger.

Han legger til at det er langt fra sikkert at man får det beste fastrentetilbudet i egen bank, og at man derfor må undersøke hvilken bank som kan gi det beste tilbudet.

LES OGSÅ: – Binder renta på feil tidspunkt

Sterkeste vekst i fastrentelån siden finanskrisen

Det er fastrentelån med rentebindingstid på 1-5 år som øker mest, viser tallene fra SSB.

Ikke siden finanskrisen for alvor slo til fra høsten 2008, har veksten i andel husholdninger med fastrentelån vært like sterk.

– Norske fastrenter blir trukket ned på grunn av uroen i Europa. Årsaken er først og fremst at renten Tyskland må betale for nye lån er svært lave, sier senioranalytiker Kathrine Boye i Nordea Markets til NRK.no.

I hele høst lå nivået på norske fastrenter i markedet, såkalte swap-renter, nær historisk lave nivåer. Også etter nyttår har rentene vært ualminnelig lave.

Venter lav rente lenge

Kathrine Boye, seniorøkonom i Nordea

Kathrine Boye, senioranalytiker i Nordea Markets

Foto: Nordea

Norges Bank spår nå at rentenivået i Norge blir lavt i lang tid fremover.

Ikke før om to år venter sentralbanksjef Øystein Olsen at sentralbanken igjen vil sette opp renta.

Kathrine Boye mener de svært lave fastrentene gjør at tidspunktet for å binde renten er godt for dem som ønsker å forsikre seg mot rentehopp.

Dersom man ønsker forutsigbarhet er fastrentene nå på utrolig lave nivåer, sier analytikeren.

Hun sier at man ikke bør vente å tjene på å binde renta på lånet, men at det er begrenset hvor mye man kan risikere å tape.

– Uansett hva som kommer til å skje med den flytende renta er det ikke sannsynlig at man kan tape mye på å velge fastrentelån kontra flytende rente, fordi nivåene er så lave, sier hun

– Det er grenser for hvor lav den flytende renten kan bli, avslutter Boye.

– Må kanskje bytte bank

– Timingen for å binde renta er svært god. Historisk er den svært lav, på historisk bunnverdier. Så timingen er god, sier redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger.

Han mener at fastrentetilbudene på å binde renta i fem år nå er så gode at det i liten grad er grunn til å ta forbehold om at man kan tape mye penger på å binde renta, i den forstand at de flytende rentene vil holde seg enda lavere

– De som nå svært høy gjeldsbelastning i forhold til inntekt bør løpe å binde renta i fem år, sier Ormseth.

Privatøkonomi-eksperten mener at for å beholde litt av fleksibiliteten er det smart å ha deler av boliglånet med flytende rente.

– Men du må ikke velge et dårlig fastrentetilbud i egen bank, da må du heller bytte bank. Velg banken som kan tilby det beste fastrentetilbud, avslutter Ormseth.