Hopp til innhold

Redningspakken til Kypros ble 44 milliarder dyrere

Mindre enn en måned etter at avtalen om en redningspakke for Kypros ble forfattet har regningen økt med 6 milliarder euro, eller 44 milliarder kroner, til totalt 23 milliarder. Mer enn hele det lille landets nasjonalbudsjett. I dag ble avtalen banket igjennom av finansministrene i eurosonen.

Krisen på Kypros

På Kypros reagerer mange nå med sinne på den ferdigforhandlede redningspakken med EU.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

Kypriotiske politikere reagerer nå med sinne på nyhetene om at landet må finne ytterligere 6 milliarder euro for å redde sin egen økonomi.

Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem

Sammen med de andre finansministeriene i eurosonen tok Nederlands finansminister, Jeroen Dijsselbloem, plass rundt bordet. Klar til å forhandle med Kypros om landets redningspakke.

Foto: PETER MUHLY / Afp

– Nå spiser de oss levende, for det som tok Hellas tre år forsøker de å gjøre med oss i løpet av uker, sier lederen for det største opposisjonspratet Giorgos Doulouka til den britiske The Guardian.

Ferdigforhandlet

De siste detaljene i krisepakken ble ferdigforhandlet på et finansministermøte i Dublin i ettermiddag.

– Vi er fornøyd med at vi har kommet frem til en avtalen mellom Kypros og de internasjonale kreditorene som er helt på linje med avtalen som ble skrevet den 25. mars, sier den nederlandske finansministeren Jeron Dijsselbloem, som leder den 17 lands store eurogruppen.

Første utbetaling av kriselånet er planlagt i midten av mai, men Kypros' økonomiske problemer er ikke over.

Dagen i forveien opplyste den kypriotiske regjeringen at den trenger 23 milliarder euro for å redde landets økonomi, ikke 17,5 milliarder slik det er blitt sagt tidligere.

Dette betyr at Kypros nå er nødt til å skaffe nye milliarder euro, i tillegg til de 7 milliardene som landet allerede har skaffet til veie ved blant annet å innføre en engangsskatt på bankinnskudd.

Ifølge et utkast til avtalen som The Guardian har fått tak i vil den nye avtalen fjerne alle restriksjoner for transaksjoner under 300.000 euro i et forsøk på å stimulere kontantstrømmen som har tørket ut på Middelhavsøya. Samtidig så økes transaksjoner foretatt utenfor Kypros fra 5000 til 20.000 euro. Men uttakssperren på 300 euro blir fortsatt opprettholdt.

Brorbarten av de manglene 6 milliardene vil bli hentet fra banksparerne, samtidig blir landet nødt til å selge 400 millioner i gullreserver, refinansiere sine russiske lån og påføre Bank of Cyprus sine kreditorer nye tap.

– Servert gift

– Istedenfor solidaritet fra våre europeiske partnere, så har vi blitt servert gift, sier presidenten i det kypriotiske parlamentet, Jannis Omirou til The Guardian.

– Vi vil kjempe med nebb og klør. Alle muligheter for at vi trekker oss fra samarbeidet med troikaen må undersøkes, sier Doulouka til den britiske avisen.

Långiverne i den såkalte troikaen, EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB), har krevd at Kypros selv skaffer til veie milliardene som mangler ved hjelp av ulike tiltak før landet får tilgang til et kriselån på 10 milliarder euro.

Det er disse innsparingene folk på Middelhavsøya mener koster mye mer enn det smaker.