Hopp til innhold

– Jeg antok at pensjonen ordnet seg automatisk

Mange av de 400.000 ansatte i privat sektor får likevel ikke 66 prosent av lønnen i pensjon – en garanti de trodde de hadde. Mange vil nemlig kun få halvparten.

Mange av de 400.000 ansatte i privat sektor får likevel ikke 66 prosent av lønnen i pensjon slik de er lovt, eller ihvertfall slik mange har trodd at de vil få. Mange vil nemlig kun få halvparten.

SE VIDEO: Susanne Mathisen er en av de 400.000 ansatte i privat sektor som likevel ikke får 66 prosent av lønnen i pensjon slik de har blitt lovet.

Susanne Mathisen er pedagogisk leder ved Ragnas barnehage og er en av de 400.000 med ytelsesbasert tjenestepensjon i det private.

Høyst sannsynlig har du en pensjonsavtale lik den Susanne har der det står at pensjonen din sammen med «beregnet folketrygd» utgjør 66 prosent av lønn. Høyst sannsynlig har du oppfattet dette som en garanti om pensjon på 66 prosent av lønnen.

– Jeg har bare gått ut ifra at det ordner seg automatisk og at jeg ikke har trengt å tenke på det, sier Susanne Mathisen.

Det er dessverre feil. For i Susannes avtale står det beregnet folketrygd, ikke den folketrygden hun faktisk får.

– Den faktiske folketrygden stemmer garantert ikke med den som er beregnet, sier Alexandra Plathe, pensjonsrådgiver i Steenberg & Plahte AS.

– Burde ikke det stå i kontrakten?

– Det står ordet «beregnet», men ingen har noe forhold til det, sier Plahte.

Når trolig aldri 66 prosent

Ifølge pensjonsavtalen får Susanne først beregnet folketrygd fra Nav og deretter tjenestepensjon fra Storebrand. Til sammen 66 prosent.

Problemet er at beregnet folketrygd ikke er det samme som Susannes folketrygd.

Beregnet folketrygd er en standardisert formel der Susannes alder og sluttlønn er puttet inn. Resten stemmer ikke med hennes faktiske yrkeskarriere.

Dermed får Susanne mye mindre i faktisk folketrygd og hun når trolig aldri 66 prosent. Og på grunn av levealdersjusteringen hjelper det heller ikke om hun jobber fire-fem år ekstra.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ytelsespensjon

– Mange blir overrasket

Plathe

Alexandra Plathe, pensjonsrådgiver i Steenberg & Plahte AS, sier hun ikke har møtt ett menneske som på kronen har fått 66 prosent utbetalt i pensjon.

Foto: NRK

– Når arbeidstakere viser deg sin ytelsespensjonsavtale, og du forteller dem at dette ikke er noen garanti, hvordan reagerer de da?

– Så godt som absolutt alle blir kjempeoverrasket fordi man har trodd at man har en garanti, og da må jeg fortelle dem at nei, det har du overhodet ikke. Jeg har ikke møtt ett menneske som på kronen har fått 66 prosent når de har en ytelsesordning på 66 prosent, sier Plahte.

– Det er nok mange som har følt seg snytt når de ser hva de får ut i pensjon. Det er uansett på vei ut, og det har det vært lenge, sier Roar Flåthen, leder i LO.

– Pensjonen er ditt ansvar

Ytelsesordningene i det private forsvinner. En offentlig kommisjon fortalte mandag hvordan overgangen til mer innskuddsbaserte ordninger skal skje innen tre år.

Likevel, det kan hende den enkelte abeidstaker tjener på en ny type ordning. Det kan lønne seg for Susanne Mathisen med en innskuddspensjon.

– Overrasker det deg?

– Nei, det gjør det ikke. Det er helt individuelt hvordan dette slår inn, sier Plathe.

Ingen i privat sektor som trodde de hadde garanti om to tredeler, har det. I det hele tatt, pensjonen din er helt opp til deg.