Hopp til innhold

Bitcoin bikket 1000 dollar

Internettvalutaen Bitcoin fortsetter den eventyrlige veksten. Onsdag nådde den en ny milepæl, da verdien oversteg 1000 dollar for første gang.

Bitcoin

Disse bitcoin-myntene er nå verdt godt over 6000 kroner stykket.

Foto: GEORGE FREY / Afp

Ifølge MTGox, som er et av de største bitcoin-markedene på nett, er én bitcoin nå verdt 1056 dollar, rundt 6500 kroner.

Fra å være verdt et par øre da den ble lansert, har den digitale valutaen har eksplodert i verdi de siste månedene.

– Å se bitcoin gå fra null til 1000 dollar på bare fem år, har vært helt utrolig. Det er lett å glemme at bitcoins virkelige verdi ikke ligger i en tilfeldig kurs, men i mulighetene til nye applikasjoner og tjenester som ikke er mulig med dagens betalingsløsninger, sier bitcoin-utvikler Mike Hearn til BBC.

Bitcoin er desentralisert. Ingen land eller banker kan påvirke kursen, og dermed styres verdien ene og alene av det folk er villig til å betale.

Senest i januar i år lå verdien på rundt 20 dollar for én bitcoin, og mange som var tidlig ute har tjent seg rike på valutaen.

NRK har tidligere fortalt om Kristoffer Koch, som kjøpte bitcoin for 150 kroner i 2009. I høst var det verdt fem millioner kroner, og Koch kunne kjøpe seg en leilighet i Oslo.

Les: Kjøpte leilighet for internettpenger
Les: Historien om Kristoffer Koch går verden rundt

Anonym valuta

Ettersom bitcoin har vist seg vanskelig å spore opp, har den også blitt et populært betalingsmiddel i mer eller mindre lyssky transaksjoner på nett.

Det gjaldt spesielt det skjulte nettstedet Silk Road, som var et av nettets største markeder for ulovlige varer og tjenester.

Da amerikanske myndigheter nettsiden i oktober, fryktet mange at bitcoin-verdien skulle stupe.

Les: Stengte nettsted for salg av narkotika

Bitcoin-minibank

Verdens første bitcoin-minibank åpnet i Vancouver i oktober.

Foto: ANDY CLARK / Reuters

I stedet skjedde det motsatte, da det viste seg at det ikke var noen umiddelbar fare for at noen skulle forsøke å forby valutaen.

I oktober anerkjente Senatet i USA bitcoin som en «legitim finanstjeneste», selv om FBI fryktet at den ble brukt til å handle narkotika og overgrepsmateriale.

I løpet av det siste halvåret har bedrifter i flere land begynt å eksperimentere med bitcoin-betaling.

Les: Valutaen som bankene ikke kan styre

7500 bitcoin på dynga

I dag eksisterer det rundt elleve millioner bitcoin, men det er fortsatt mulig å «utvinne» mer.

Brukere som løser kompliserte matematiske regnestykker med løsninger på 64 sifre får bitcoin som belønning.

Vanskelighetsgraden justeres stadig, og det skal være mulig å utvinne rundt 3600 nye bitcoin hver dag.

For å motta en bitcoin må man ha en bitcoin-adresse, som består av mellom 27 og 34 tall og bokstaver. Denne fungerer som en virtuell postkasse og lommebok som man kan sende bitcoin til og fra, helt anonymt.

Dersom man skulle miste disse detaljene, mister man også hele kontoen og alle verdiene i den, noe den britiske utvikleren James Howells fikk erfare.

Howells forteller til The Guardian at han hadde 7500 bitcoin liggende på den digitale kontoen sin frem til harddisken hans havnet på dynga Newport i Wales.

– Jeg må enten le eller gråte av det. Hvorfor er jeg ikke der ute med en spade nå? Jeg tror jeg bare har innfunnet meg med at jeg aldri kommer til å finne den, sier han.