Hopp til innhold

Milliard-skattesnusket: – Nå kan Siv sette ballen i åpent mål

Avsløringer om milliard-skattesnusk og organisert kriminalitet i byggebransjen gir finansminister Siv Jensen en gyllen mulighet til å vise handlekraft og innfri valgløfter, mener næringslivet.

Siv Jensen

«STOR SJANSE FOR Å ORDNE»: Før valget gjorde Siv Jensen det klart at fradrag på oppsussing var svært sannsynlig dersom Frp kom i regjering. Nå håper næringslivet at hun innfrir.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Sakene denne uken underbygger vår virkelighetsforståelse av at svart arbeid og kriminalitet i byggebransjen øker, og viser at det haster å innføre tiltak som påvirker forbrukernes holdninger. Det er åpenbart at disse aktørene organiserer seg godt og stadig er i forkant, og da må vi gjøre noe med etterspørselen. Vi vil gjerne se finansministeren sette ballen i åpent mål, sier direktør for samfunnspolitikk i Virke, Harald J. Andersen, til NRK.

Trekke av på oppussing

I en serie artikler denne uken har NRK satt søkelyset på svart arbeid og organisert kriminalitet i byggebransjen. De siste fire årene har Skatt Øst beslaglagt én milliard kroner i unndratte skatter og avgifter. Det balkanske miljøet står sentralt i opprullingen, og man mistenker at skattekriminaliteten er en del av et større, organisert kriminalitetsbilde som i stor grad styres av bakmenn i hjemlandene. Skattemyndighetene nøler ikke med å karakterisere tilstandene som mafialiknende.


I Sverige har man hatt stor suksess med et såkalt ROT-fradrag i kampen mot svart arbeid i denne bransjen. Kort fortalt kan forbrukere trekke fra inntil 50 prosent av kostnadene ved oppussing inntil 50.000 kroner per kjøper av tjenestene når de hyrer inn godkjente firma til å gjøre oppussingsarbeid.

Den fratrukne delen av betalingen får bedriften av skatteetaten. I Sverige har andelen bedrifter som svarer at det er vanlig eller svært vanlig å bli spurt om å utføre svart arbeid, falt fra 45 til tre prosent på tre år, ifølge Byggenæringens Landsforening.

 Harald Jachwitz Andersen

FORVENTNINGER: Virke forventer at Frp nå går i bresjen for å få innført ROT-fradrag i kampen mot svart arbeid. – Det har jo omtrent radert ut svart arbeid i byggebransjen i Sverige, sier direktør for samfunnspolitikk, Harald J. Andersen.

Foto: Virke

Frp har to ganger, senest i juni i år, fremmet forslag om ROT-fradrag for stortinget. Begge gangene har de blitt nedstemt. Men i Solberg-regjeringens plattform står det at ROT-fradrag skal utredes som virkemiddel mot svart arbeid. Det er ingen tid å miste, mener Andersen.


– Vi har jo lenge gått i bresjen for å innføre ROT-fradrag etter den svenske modellen i Norge. Frp i regjering med Siv Jensen som finansminister gir derfor forvetninger. Vi tar planene om utredning som et tegn på at man tar sikte på å innføre dette, sier Andersen.

Han mener resultatene fra Sverige taler mer enn nok for seg selv og feier all tvil om dette er et godt virkemiddel av banen.

Fem milliarder i økte inntekter

– Det har jo omtrent radert ut svart arbeid i byggebransjen i Sverige. 24.000 nye arbeidsplasser er etablert siden 2008. Skatteinntektene til den svenske statskassen har økt med fem milliarder. For hver krone som blir gitt i skattefradrag får den svenske statskassen tilbake 1 krone og 40 øre i økt moms, arbeidsgiveravgift og skatt på lønnsinntekt, på grunn av vekst, og fordi aktivitet er flyttet fra det svarte til det hvite markedet, sier han.


Kritikerne av ordningen mener den favoriserer en gruppe som nyter svært godt av skattefradrag fra før, altså boligeierne. I tillegg gir den fordelingsmessige skjevheter, fordi den ikke omfatter alle, er blant motargumentene.

– Det er helt feil at det er en dårlig sosial profil på ROT-fradragene. Relativt sett vil jo skatteletten være størst for de som tjener minst. To voksne kan trekke fra inntil 100.000 til sammen, og jo mindre du tjener, jo større andel er dette av lønnen din. Og mange som ikke har råd til å pusse opp i dag, kan kanskje få råd til det nå.

Byggebransjen

VERSTING: Ikke bare privatmarkedet, men også anleggsbransjen, plages med svart arbeid og kriminell virksomhet. Det må tas med i beregningen, mener næringen selv.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Burde man ikke appellere mer til folks moral og samvittighet enn lommeboken?

– Dessverre viser erfaringen at det ikke er nok. Det er et grunnleggende behov for ROT-fradrag, for man kommer ikke i mål utelukkende med tilsyn, regler og sanksjoner. Det gjør mye, men ikke i nærheten av nok. Myndighetene har jo fra før vist at man tror økonomiske incentiver påvirker forbrukernes atferd, gjennom avgifter på bil, drivstoff, alkohol, sukker, tobakk og så videre. Derfor må vi også tro på at det påvirker valget av hvitt fremfor svart arbeid.


Byggenæringens landsforening har også frontet ROT-fradrag høyt som en viktig brikke i kampen mot svart arbeid.

Audun Lågøyr, direktør Næringspolitikk og kommunikasjon i BNL

TRENGER MER: ROT-fradrag er bra, men vi trenger flere gode tiltak om vi skal få gjort noe med denne organiserte virksomheten, sier Audun Lågøyr i Byggenæringens Landsforening.

Foto: NBL / NRK

– Å få satt i gang den utredning som regjeringen nå har varslet, er veldig viktig. Markedet for oppussing er relativt sett like stort som hele anleggsmarkedet, nemlig 64 milliarder kroner, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon, Audun Lågøyr, til NRK.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sa før valget at det var «svært stor sjanse for å få til dette dersom vi vinner valget til høsten» om ROT-fradraget. På spørsmål fra NRK om hvor sannsynlig det nå er for at dette blir realisert, svarer hun noe mer forsiktig gjennom statssekretær Ole Berget:

– Regjeringen ønsker å utrede et såkalt ROT-fradrag. Detaljene rundt videre prosess rundt dette må vi komme tilbake til, men dette kan vise seg å være et godt bidrag i kampen mot svart arbeid.

– Må øke faren for å bli tatt

Men de tilstandene som nå avdekkes i byggebransjen, viser at fradrag på oppussing ikke er det eneste man trenger dersom man skal få til en storstilt offensiv mot kjeltringene.

– Når vi nå ser denne typen kriminalitet vokse frem, som også både skattedirektøren og politiet beskriver, tror jeg det er viktig at vi evner å se og ta i bruk en del nye virkemidler. Skattemyndigheter, politi og arbeidstilsynet må jobbe sammen så vi får mer målrettede og effektive kontroller. De vil hver for seg aldri få bukt med organisert kriminalitet, sier Lågøyr.


Han mener videre at man videre må tilpasse ulike virkemidler ulike deler av markedet.


– ROT handler om oppussing av hjem og treffer godt der, men hva med andre deler av markedet som rehabilitering og næringsbygg? Og hva gjør man med underleverandørene på anleggsmarkedet, som også er en vesentlig del av biten? Det må flere tiltak til for å få like konkurransevilkår i denne næringen, sier han.

– Faren for å bli tatt må være større?

– Åpenbart, og dette trekkes også frem i undersøkelser blant våre medlemmer som årsak til svart arbeid. Det må gjøres lettere å kontrollere. Har du ikke betalt årsavgift på bilen din, tar det en brøkdel av et sekund å avsløre, og bilen din blir avskiltet. Men det å finne ut om byggenæringen har alt i orden, er en mer komplisert affære, sier han, og forklarer:

– Mange registrerer firmaet sitt i Brønnøysundregistrene, og skriver MVA bak navnet sitt, uten å være i momsregisteret. Men forbrukeren ser at firmaet er i Brønnøysundregisteret, og tror at alt er i orden. Det er det ikke.