Hopp til innhold

– Tøffe tider for de ansatte i SAS

– Det er bare dette som kan gjøre at SAS overlever, sier Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) om spareplanen selskapet la fram i dag.

Trond Giske

SAS må gjøre store endringer for å overleve, ifølge Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap).

Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

– Det kommer til å bli tøffe tider for de ansatte i SAS, men det er bare et lønnsomt selskap som kan leve videre, sier Giske på en pressekonferanse etter at SAS la fram sin spareplan mandag formiddag.

Staten går inn med en kassakreditt på 430 millioner kroner (500 millioner svenske kroner), som en slags buffer for SAS.

Også den svenske og danske staten stiller med tilsvarende beløp, og de tre skandinaviske statene stiller dermed med tilsammen 1,75 milliarder svenske kroner, ifølge svenske Dagens Nyheter.

– Men dette er ikke det samme som at vi spytter inn penger i SAS. Kredittfasilitetene kan SAS bruke dersom det er nødvendig, men det ligger ikke i SAS' planer, understreker Giske.

Selge SAS? Står ikke på oss

SAS la mandag morgen frem en fempunktsplan der de varsler salg av Widerøe og bakkeselskap, samt kutt av omlag 800 stillinger, endringer i pensjonsvilkår og nedjustering av lønningene.

Fagforeningene må nå gå med på tiltakene innen mandag, ellers ser det mørkt ut for SAS' fremtid.

Giske forteller at det har vært harde forhandlinger mellom partene, og han sier staten har vært klar på at de ikke vil være med på en slik løsning, uten at også bankene gjør det samme.

– Flere har spurt om hvorfor vi ikke selger SAS. Det står ikke på oss. Dersom det hadde vært tilgjengelig en god, industriell kjøper, som hadde vært interessert i å ta over selskapet, så hadde vi selvsagt lagt til rette for det.

Men uavhengig av om man skal opprettholde vårt eierskap i SAS i framtida, eller om vi skal selge, så er det helt vesentlig at selskapet drives lønnsomt, sier Giske.

– Det er mye lettere å selge et selskap, dersom det går godt, sier han.

Arbeiderpolitikk

Trond Giske blir på pressekonferansen spurt om hvordan det er for ham som Arbeiderparti-politiker å stå for en politikk som går ut over arbeidstakernes rettigheter.

Til det svarer Giske at han ikke oppfatter dette som nytt, men at han mener det vil være best for den ansatte at selskapet blir endret slik at det kan drive med overskudd og dermed være en trygg arbeidsplass.

– Jeg har i morgentimene i dag hatt konstruktive samtaler med fagforeningene, og jeg har et inntrykk av at partene er innstilt på å få til en løsning, sier Giske.

– De har brukt 60 år på å forhandle frem de rettighetene de har i dag, og så får de en uke på å nedgradere disse. Er det realistisk at de blir ferdige i tide?

– De begynner jo ikke på dette i dag. Men dette er noe SAS og fagforeningene får behandle på en god måte.

Fly går inn for landing

SAS presenterte store omleggingsplaner mandag morgen.

Foto: Kleiven, Paul / SCANPIX