Hopp til innhold

– Kina-kollaps vil ramme Norge hardest

Sannsynligheten for at Kinas økonomi bråstanser i løpet av året har økt, mener DNB. Dersom det skjer, vil ingen land merke de økonomiske følgene mer enn Norge.

Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB

- Mange av utviklingstrekkene i Kina har alle de klassiske bobletendensene, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Ifølge landets største finanskonsern er det en liten, men økende sannsynlighet for at Kinas økonomi stanser opp i løpet av året.

Dersom det skjer, kan konsekvensen bli en halvering av oljeprisen, til 50 dollar fatet. Det vil få større følger for Norge enn noe annet land.

Det mener DNB Markets, som onsdag la frem årets tredje økonomiske analyse for året.

Sjeføkonom Øystein Dørum mener at det er klassiske bobletendenser i den kinesiske økonomien, med sterk vekst i både kreditt og boligpriser, og fallende avkastning av investeringene.

– Når vi har sett den typen utviklingstrekk tidligere, har det nesten uten unntak endt med knall og fall, sier Dørum.

– Vil treffe Norge hardt

I DNBs senario for bråbrems i den kinesiske økonomien legger banken til grunn at investeringene faller tilbake til et mer normalt nivå, noe som vil føre til en betydelig nedgang i verdiskapningen i verdens nest største økonomi.

– Det vil spre seg til resten av verdensøkonomien og treffer Norge både ved at oljeprisen halveres og at veksten hos våre handelspartnere reduseres, sier han.

Dørum sier det store spørsmålet er om myndighetene i det strengt statsstyrte landet også denne gangen kan vri seg unna en kommende økonomisk nedtur ved å kaste mer penger etter dårlige investeringer.

«Den oljesmurte norske økonomien vil rammes hardere enn øvrige industriland. I vårt scenario anslår vi at veksten i fastlands-BNP avtar fra 2prosent i år, til 0,6 prosent i 2014 og deretter faller med til sammen 1,75 prosent i 2015-16.», skriver DNB i rapporten.

– Store konsekvenser for folk flest

En halvering av oljeprisen til 50 dollar vil få enorme konsekvenser for den norske statens inntekter og for investeringene på sokkelen.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Men tallknuserne i DNB tror ikke det er veldig sannsynlig at Kinas økonomi går inn for en hard landing.

– Det er ikke så veldig sannsynlig. Vi henger dette på et kraftig tilbakeslag i Kina, som vi anslår med en sannsynlighet på 10 prosent. Med et slikt tilbakeslag mener vi at oljeprisen kan halveres, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Men det er ikke bare de norske statsfinansene som vil få juling dersom den kinesiske økonomien for alvor stanser opp. Det vil også ha store konsekvenser for lommeboka til folk flest.

– Vanlige norske husholdninger vil merke det på den måten at disponibel inntekt blir lavere, arbeidsledigheten vil øke og det blir vanskeligere å finne seg jobb. Boligprisene vil kunne falle med 25 prosent i løpet av noen år, sier Aamdal.

Finanskonsernet legger til grunn at konsekvensene for norsk økonomi vil dempes av en svekket kronekurs, samt en ekspansiv penge- og finanspolitikk.

Verdensøkonomien i krisetilstand

De siste seks årene har verdensøkonomien vært nærmest i en vedvarende krisetilstand. Så sent som i fjor sommer sto europeisk økonomi på randen av et sammenbrudd.

Etter at den europeiske sentralbanken ga uttrykk for at den vil gjøre alt i sin makt for å hindre sammenbrudd i eurosonen, er sjansen for en økonomisk nedsmelting i Europa langt mindre enn tidligere.

DNB legger i sitt hovedsenario til grunn at den globale veksten lander på 3 prosent i år og 3¾-4 prosent i årene 2014-16.

Risikoen for tilbakeslag er fortsatt ganske høy, men finanskonsernet er mindre bekymret for eurosonen enn før.

Til gjengjeld øker faren for en hard landing i Kina.