Hopp til innhold

– Norske politikere ikke bedre enn greske

Det er uansvarlig og arrogant av politikerne å ikke en gang vurdere sentralbanksjefens forslag om å kutte i oljepengebruken, mener forvaltere.

Sentralbanksjef Øystein Olsen flankert av Jens Stoltenberg (t.v.) og Sigbjørn Johnsen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen flankert av Jens Stoltenberg (t.v.) og Sigbjørn Johnsen under årstalen i Norges Bank torsdag.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

Lars Mikkelsen, analysesjef i Norcap

Lars Mikkelsen, analysesjef i Norcap

Foto: Johan B. Sættem

Torsdag tok sentralbanksjef Øystein Olsen til orde for å endre handlingsregelen for bruk av oljepenger til 3 prosent.

Forslaget ble umiddelbart avvist av statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen,

Analysesjef Lars Mikkelsen i investeringsselskapet Norcap sier til NRK at han mener det er uansvarlig av statsministeren og finansministeren å ikke engang vurdere forslaget fra sentralbanksjefen før de avviser det.

– Norske politikere er ikke bedre enn greske. Det er like vanedannende å bruke penger man har, som penger man låner, sier Mikkelsen.

LES OGSÅ: Vil ikkje bruke mindre oljepengar

– Går på bekostning av fremtidige generasjoner

Han mener at dersom den greske nasjonalforsamlingen hadde blitt advart om å kutte i pengebruken for fem år siden, ville svaret blitt at det går fint, fordi man faktisk får låne pengene.

– I Norge sier vi at det går bra, fordi vi faktisk har pengene. Men det går på bekostning av fremtidige generasjoner, sier Mikkelsen.

Analysesjefen har ingen tro på at Oljefondet vil ha noen mulighet til å oppnå en avkastning på 4 prosent årlig i årene som kommer, og mener det er mer sannsynlig at fondet får en avkastning i overkant av 2 prosent.

LES OGSÅ: Vil vrake handlingsregelen for bruk av oljepenger

– Arrogant å ikke vurdere forslaget

Investeringsdirektør Peter Warren sier til NRK.no at sentralbanksjefen kommer med et viktig utspill, som fokuserer på at man ikke skal gi urealistiske forventninger til hvor stor avkastning Oljefondet kan gi over tid.

– Jeg synes det er veldig arrogant av politikerne å skyte ned forslaget fra sentralbanksjefen umiddelbart. Sentralbanksjefen er satt til å forvalte Oljefondet, og gi råd ut fra det økonomiske bildet han ser, sier Warren.

Han sier at det er en utfordring for Oljefondet at langsiktige obligasjonsrenter er svært lave, og at stadig færre statsobligasjoner som regnes som sikre.

Warren mener at overdreven oljepengebruk i dag kan komme tilbake og bite politikerne i halen i fremtiden.

– Du har på den ene siden den økonomiske virkeligheten, og på den andre siden den politiske fantasien. Mellom disse to, så vinner den økonomiske virkeligheten over tid. Det er garantert, sier Warren.

LES OGSÅ: Oljefondet kjøper seg opp i Volvo

– Viktig å justere handlingsregelen

Ragnar Torvik, professor ved NTNU

Ragnar Torvik, professor ved NTNU

Foto: NTNU

Professor Ragnar Torvik ved NTNU mener forslaget fra sentralbanksjefen om å kutte handlingsregelen til 3 prosent er et fornuftig forslag.

Han mener at det nå er et fornuftig tidspunkt å justere ned handlingsregelen, på grunn av at pensjonsforpliktelsene knyttet til en aldrende befolkning gjør at behovet for å bruke mer offentlige penger vil øke i fremtiden.

– Og selv om vi justerer ned handlingsregelen til 3 prosent, vil det også i årene som kommer ligge an til en vesentlig økning i oljepengebruken i årene som kommer. Det er det viktig å ha med når man skal vurdere forslaget fra sentralbanksjefen, sier Torvik.

Han mener det er et tankekors å holde på 4-prosentregelen når fondet bli stadig større, mens utsiktene til avkastning er lavere.

LES OGSÅ: – Ikkje la gigantfunnet ligga

- Det man i realiteten gjør er at man bruker stadig mer av oljeformuen. Når vi tar opp olje fra bakken og fører det inn i oljefondet, blir ikke nasjonalformuen større. Men likevel gjør handlingsregelen at vi bruker stadig mer penger, sier han.

– Derfor er det viktig å justere ned fondet fra 4 til 3 prosent når fondet nå har blitt så stort.

LES OGSÅ: Byggjer tyske motorvegar med norske oljepengar

– Farlig å tukle med handlingsregelen

Finansprofessor Thore Johnsen ved NHH i Bergen sier til NRK.no at han mener at norske politikere har vært «fantastisk flinke» som har greid å holde seg til handlingsregelen.

Han har stor forståelse for at både statsministeren og finansministeren umiddelbart skjøt ned forslaget fra sentralbanksjefen.

– Det er en ting Norge har klart mye bedre enn andre land, og det er ikke å gå på ski eller skyte på blink. Det er å holde handlingsregelen. Den er fantastisk beundret i alle demokratiske land, sier Johnsen.

Han mener det er farlig å tukle med handlingsregelen.

– Da kan vi nærmest sitte hvert år og diskutere hva man skal bruke. 4-prosenten er en krittstrek som er satt, men det er jo lov å bruke hodet, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Kritiserer Sigbjørn for hemmelighold