Hopp til innhold

– En katastrofe for Telenor

Telenors gigantiske satsing på mobiltelefoni i India har gått fra å være et mareritt til å utvikle seg til en fullstendig katastrofe, mener teleanalytiker.

Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas mobileventyr i India ligner mer på et mareritt, etter at indisk Høyesterett har fradømt selskapet alle mobillisensene i landet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Torsdag morgen ble det kjent at indisk Høyesterett har fratatt Telenor-selskapet Uninor lisensen for 36 millioner mobilkunder.

Inntoget i India i 2008 ble trumfet gjennom av selskapets styre og konsernledelse, til tross for massiv motstand fra aksjonærer og analytikere.

Nå er Telenors milliardinvestering i India i fare, og fremtiden høyst uviss. På Oslo Børs faller aksjekursen i landets nest største børsnoterte selskap kraftig.

Danske John Strand er nordens kanskje mest anerkjente telecomanalytiker. Han feller en knusende dom over Telenors gigantsatsing i India.

– Vi må konstatere at satsingen i India nesten fra dag en har vært et mareritt for Telenor. Kjennelsen i indisk høyesterett er en av de største katastrofer som har rammet Telenor til dato, ser Strand.

Han sier at Telenor har en kjempeutfordring i den forstand at man ønsker å drive virksomhet med høy etisk bevissthet i et land preget av massiv korrupsjon, noe han mener er svært vanskelig.

LES OGSÅ: Telenor mister lisensen for 36 millioner mobilkunder i India

LES OGSÅ: – Alt som kunne gå galt, gikk galt

– Står prestisje og penger på spill

John Strand, telecomanalytiker

John Strand, teleanalytiker i danske Strand Consulting mener at saken kan få konsekvenser for styret i Telenor.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Telenors India-satsing ble dømt nord og ned av både analytikere og flere store aksjonærer før den ble trumfet gjennom av styret og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Prisen ble vurdert som for høy, og risikoen for stor.

Strand mener at det nå både står mye prestisje og penger på spill for selskapet.

– Telenor har gang på gang avvist at India skulle være et risikabelt marked, og avvist at det var feil å stase, og sagt at India skal bli god butikk, på samme måte som i Pakistan og Bangladesh.

Han mener at saken kan føre til et massivt press fra aksjonærene, og at saken kan få konsekvenser for selve retten til å drive i India.

I tillegg kan saken få konsekvenser for selskapets styre, mener han.

– Det største tapet er prestisjetapet. Vi snakker om Telenors troverdighet, sier analytikeren.

– Større utfordringer enn i Russland

Telenor kjempet gjennom flere år i det russiske rettssystemet mot den russiske oligarken Mikhail Friedman og gruppering Alfa (Altimo).

Strand mener imidlertid at kjennelsen Telenor nå har fått mot seg i India er en langt større utfordring.

– Indisk høyesterett er noe helt annet enn en perifer domstol i Sibir, sier den danske analytikeren.

– Trodde lisensene var sikre

Telenor trodde lisensene de kjøpte var sikre da de kjøpte en kontrollerende eierandel i Unitech Wireless (senere Uninor) i 2008, skriver e24.no.

Telenors informasjonssjef i Asia, Glenn Mandelid, sier til E24 at Telenor aldri tvilte på om lisensene var sikre da milliardkjøpet ble gjort i 2008.

– Det var ingenting vi fant da vi gjennomførte en «due dilligence» som skulle tilsi at lisensene ikke var tildelt i henhold til indiske lover og regler, sier Mandelid til E24.

En «due dilligence» er en gjennomgang som foretas i forbindelse med store oppkjøp der selskapet som kjøper et annet selskap får anledning til å gå gjennom regnskaper og arkiver i selskapet som skal kjøpes opp.

Telenor-aksjen faller kraftig på Oslo Børs. Rundt lunsjtider er aksjekursen ned 3,6 prosent i Telenor.

– Det er ingen tvil om at dette er en dramatisk og overraskende nyhet, sier analytiker Harald Hornes Øyen i Swedbank First Securities til DN.no.