Hopp til innhold

– Avgjørende dag for Telenor

I dag avgjør trolig den indiske regjeringen minsteprisen for nye telelisenser i India. Settes lisensprisen for høyt, kan Telenor bli skviset ut av India og tape opp mot 20 milliarder kroner.

Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas kan i løpet av dagen får svar på om rammebetingelsene for videre satsing i India blir til å leve med økonomisk sett. Alternativt kan India-eventyret være over.

Foto: Johan B. Sættem

Etter det NRK erfarer vil den indiske regjeringen behandle saken om endelige vilkår for tildeling av nye telelisenser på en regjeringskonferanse i ettermiddag.

Espen Torgersen, aksjeanalytiker i Carnegie

Espen Torgersen, aksjeanalytiker i Carnegie

Foto: Johan B. Sættem

Det viktigste spørsmålet for Telenor, er hvilken minstepris som settes i lisensauksjonen. Datterselskapet Uninor må by på nye lisenser i konkurranse med andre for å bli værende i det indiske markedet.

Milliarder står på spill, for teleselskapet som eies med 54 prosent av AS Norge.

– Hvis Uninor kan kjøpe tilbake tilstrekkelig med lisenser kan det fortsette virksomheten nærmest som i dag. Hvis man ikke evner å gjøre det, kan Telenor i ytterste konsekvens bli tvunget til å forlate India, sier Carnegie-analytiker Espen Torgersen.

Han sier at i verste fall risikerer Telenor å tape 18-20 milliarder kroner på en exit fra India.

LES OGSÅ: Vil tette tapssluket i India

– Minsteprisen trolig avgjørende

Torgersen sier at smertegrensen for Telenor kan ligge i området tre milliarder kroner for nye lisenser, før de når det finansieringstaket som selskapet har sagt det ikke vil overstige i India.

LES OGSÅ: – Litt nærmere en fremtid i India

– Det blir nok avgjørende for Telenor at prisen for nye lisenser blir så lav at selskapet ikke overstiger den finansieringsgrensen som de har pålagt seg selv, sier Carnegie-analytikeren.

Ved fremleggelsen av 2. kvartalstallene forrige uke, fastholdt konsernsjef Jon Fredrik Baksaas at den øvre finansieringsgrensen er satt til 155 milliarder rupi, tilsvarende anslagsvis 17 milliarder norske kroner.

– Både minsteprisen og hvor mye som må betales med en gang er avgjørende for hvorvidt selskapet kommer i konflikt med den øvre finansieringsgensen, sier Torgersen.

Uninor

Telenor har nå 37 millioner mobilkunder i India, gjennom datterselskapet Uninor. Selskapets fremtid står nå på spill.

Foto: Aftenposten/Svein Erik Furulund

– Vil ta tid å vurdere

– Dagens beslutning er viktig, men ikke et være eller ikke være for Telenor i India, sier Glenn Mandelid i Telenor.

Han er informasjonssjef for selskapets virksomhet i Asia, og prøver å tone ned betydningen av dagens avgjørelse.

– Avgjørelsen i dag er viktig i den forstand at vi får på plass de politiske føringene. Det er viktig at vi får på plass de elementene som vi har sagt er viktige å ha på plass før vi i det hele tatt kan vurdere å delta i en auksjon og gjøre beregninger, sier Mandelid.

Men det er ikke avgjørende for om vi vil delta eller hvordan vi vil delta, sier han.

Mandelid forteller at Telenor vil trenge tid til å vurdere hvorvidt betingelsene er gode nok til at selskapet økonomisk sett kan forsvare å by i en lisensauksjon.

– Først når vi får et komplett auksjonsgrunnlag har vi mulighet til å regne på om vi i det hele tatt skal delta i auksjonen, sier han.

LES OGSÅ: Giske i India-møter om Telenors framtid

Kan tape titalls milliarder

Mandelid bekrefter at selskapet kan risikere å tape opp mot 18-20 milliarder kroner i verste fall.

– Det anslaget består av investeringen som Telenor gjorde da selskapet gikk inn i India. I tillegg har Telenor garantert for all gjeld som Uninor har, som er det resterende beløpet opp til ca. 18 milliarder kroner, sier Mandelid.

– Hvis vi må trekke oss ut av India er dette noe som må anses som tapt, sier han.