Hopp til innhold

– Anbefaler småsparere å låne for å spare

Det er vanlig at norske finansrådgivere anbefaler småsparere å låne penger med pant i huset for å kjøpe bankens spareprodukter. Det viser en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Jorge Jensen, underdirektør i Forbrukerrådet

- Lav etisk standard i finansbransjen gjør at vi får produkter på markedet som vi ikke trenger, mener fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Foto: Johan B. Sættem

I løpet av høsten 20011 sendte Forbrukerrådet 30 kunder på anonyme kundemøter hos norske banker og finansinstitusjoner for å sjekke om rådene bransjen gir til småsparerne har blitt bedre.

Men kartleggingen av kundenes økonomi er blitt dårligere, viser tallene.

I 14 av 30 kundebesøk fikk kundene tilbud om å låne penger for å investere i finansforetakenes produktmeny, da de ikke hadde ledige sparepenger å investere.

– Ett av de mest overraskende funnene våre er at kundene blir prakket på boliglån når de ikke har penger tilgjengelig til å spare, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

LES OGSÅ: Røeggen-saken utsettes

LES OGSÅ; Røeggen ankar til Høgsterett

– Lager en løsning med lån

Ivar Røeggen

Småsparer Ivar Petter Røeggen venter på endelig avgjørelse i en tvistesak mot DnB etter å ha lånefinansiert strukturerte spareprodukter. Slike spareprodukter er nå tilbake i produkthyllene, ifølge Forbrukerrådet.

Foto: Sissel Helen Kvalvik / NRK

Han mener det er et paradoksalt at dersom det kommer en kunde i banken uten penger, så lages det en løsning med lån for å frigjøre penger til investeringen.

– Men hvis du låner penger for å investere må du også betale for å låne penger. Det må betales ved å investere i spareprodukter med høyere risiko, sier han.

Undersøkelsen viser at strukturerte spareprodukter er tilbake i finansinstitusjonenes produkthyller, og at det som Forbrukerrådet mener er ikke transparente spareprodukter som hedgefond og warrants tilbys forbrukerne.

LES OGSÅ: Røeggen tapte andre runde mot DnB NOR

Nesten ingen anbefales å betale ned gjeld

Jensen er overrasket over at finansinstitusjonen ikke i større grad anbefaler nedbetaling av egen boliggjeld. Kun 1 av 30 kunder ble anbefalt å nedbetale egen boliggjeld som spareform.

De mest vanlige produktene som ble anbefalt var såkalte fond-i-fond, som er godt innenfor det gjeldende regelverket for finansrådgivning når det gjelder hva bransjen kan anbefale småsparere uten erfaring å investere i.

– Men vi ser også at produkter som warrants og hedgefond er tilbake i salgshyllene, og dette er ikke produkter som er laget for normale forbrukere, men investorer, sier fagdirektøren.

– Under halvparten innenfor regelverket

Forbrukerrådets undersøkelse tyder på at banker og finansinstitusjoner i for liten grad setter seg inn i kundenes økonomiske situasjon slik de er pliktige til ifølge regelverket for finansrådgivning.

– Det vi ser er at man bruker for liten tid til å kartlegge kundene. Da blir det fort salg og ikke rådgivning, sier Jensen.

Han sier at over halvparten av kundene som deltok i undersøkelsen fikk råd som de selv mente ikke var i deres interesse, og at kartleggingen av kundene var dårligere enn i tilsvarende undersøkelse i 2008.

– Må bli bedre

Leif osland

Leif Osland er kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO)

Foto: FNO

Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon sier til NRK.no at Forbrukerrådets undersøkelse tyder på at man i bransjen må bli bedre på å kartlegge kundenes økonomi og behov.

– Men det har skjedd en betydelig kompetanseheving i bransjen, og vi lever av tillit. Målet er best mulig rådgivning til kundene, sier Osland.

Han er ikke enig i at det nødvendigvis er et dårlig råd å anbefale kunder å bruke boliglånet til å investere i spareprodukter.

– Rent umiddelbart virker det høyt dersom det er slik at nesten halvparten har fått tilbud om å lånefinansiere investeringer. Men det trenger ikke være noe dårlig råd dersom man forventer at avkastningen på sparemidlene er høyere enn lånerenten, sier Osland.

Han mener det er individuelt hva som kan regnes som et godt råd, og sier at det er forskjell på om man har delvis nedbetalt bolig i forhold til om man har lån over pipa.