Hopp til innhold

Staten overtok økonomien til 3000 nordmenn i fjor

Staten overtok økonomien til over 3000 nordmenn i fjor. I alt 5000 søkte om å få en offentlig gjeldsordning. Høy kredittkortgjeld får skylden.

Kredittkort

FÅR SKYLDEN: Høy kredittkortgjeld får skylden for at så mange nordmenn søkte om offentlig gjeldsordning i fjor.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Hvert år mister flere tusen nordmenn kontrollen over sin egen økonomi og ber staten ta over den økonomiske styringen. Til sammen søkte over 5000 om å få en offentlig gjeldsordning i fjor.

Siste utvei

Georg Rønning

For Georg Rønning var en gjeldsordning eneste utvei.

Foto: NRK

For Georg Rønning, som i dag er leder for Foreningen Fattignorge, var en gjeldsordning siste utvei.

– Da jeg hadde gitt fra meg papirene og tatt advokaten i hånda følte jeg at jeg hadde begynt et helt nytt liv, sier han til NRK.

Avtalen gjorde at milliongjelden til Georg Rønning forsvant. Han forpliktet seg til å leve for et visst beløp i måneden, og gi resten til kreditorene. Gjelden som var igjen etter to år, ble slettet.

– Det som datt inn i postkassen var det bare å putte i en konvolutt og sende videre til namsmannen, sier Rønning.

Flere enn i rekordåret 2010

Namsfogd i Oslo, Alexander Dey

Alexander Dey er namsmann i Oslo.

Foto: Simon S. Yset / NRK

I Oslo er det namsmann Alexander Dey som tar imot regningene til de som ikke klarer å betale selv. Han fikk i fjor inn 650 søknader om gjeldsordninger, som er mer enn rekordåret 2010.

Dey har et klart inntrykk av at det er stadig flere i Oslo som får store økonomiske problemer.

Den samme trenden gjelder i resten av landet. I 2010 inngikk nesten 3300 personer en offentlig gjeldsordning. Tallene fra 2011 er ennå ikke klare, men ser ut til å havne i nærheten av 2010.

– Ødelegger for mange

Namsmann Alexander Dey spøker med at han må være den eneste som ikke er fornøyd med å være i en vekstbransje. Han mener at høy kredittkortgjeld ødelegger for mange.

Han sier at de fleste som søker om offentlig gjeldsordning er skikkelig ute og kjører økonomisk.

Georg Rønning har, til tross for at han er gjeldfri, ikke mye å rutte med. Tre kroner og 70 øre på kontoen viser at gjeldfri ikke er det samme som å være rik.