Hopp til innhold

- Handelen kan ikke endres

Ifølge Aker-systemet er det uaktuelt å endre den omstridte handelen.

Sylvia Brustad og Simen Lieungh
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

I går kveld lovet Aker Solutions en ny generalforsamling for å diskutere låneforpliktelsene som fulgte med den omstridte handelen, slik staten har krevd.

LES: Presset til generalforsamling

LES: Berit Kjøll tar selvkritikk

Det er feil å fremstille det som et fremskritt i saken, mener redaktør i Kapital og Finansavisen, Trygve Hegnar.

- En avsporing

- Det er en avsporing, sier han om det nærings- og handelsminister Sylvia Brustad fremstilte som en halveis seier i går kveld.

- Det man skulle ha generalforsamling for, var for å behandle transaksjonen, nemlig kjøp av selskaper fra Kjell Inge Røkke for 2 milliarder kroner, samt at man skulle påta seg kapitalforpliktelse på nesten 5 milliarder kroner, sier Hegnar.

- Kan ikke nullstilles

Selv om Aker-systemet har gitt etter for press, fastholder administrerende direktør i Aker Solutions, Simen Lieungh, at selve salget og prisen står fast.

- De transaksjonene som er gjennomført, kan ikke nullstilles. De er gjennomført, og aksjene og pengene er overført, sier Lieungh.

- De prisvurderingene som vi har basert handelen på, er gjennomført av flere uavhengige meglerhus, og vi mener prisen er god og riktig for oss.

Sylvia Brustad må dermed få sakens kjerne, selve handelen og prisen, opp til diskusjon på nytt. Hun mener det er en god begynnelse på dialogen at selskapet har gitt etter for press om låneavtalen.

- Vi mener også at man bør gå lenger enn det, og dette snakker vi nå om, sier Brustad.

Vurderer å saksøke Røkke

Ifølge VG betyr dette at regjeringen vurderer å saksøke Kjell Inge Røkkes Aker hvis ikke Røkke aksepterer at den omstridte aksjehandelen behandles på en generalforsamling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Statsminister Jens Stoltenberg, Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen

Statsminister Jens Stoltenberg skrøt av Kjell Inge Røkke under Aker-dagen. Nå vurderer Stoltenberg søksmål.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Forretningsadvokat og jusprofessor Kristin Norman tror regjeringen kan ha en god sak.

- Bestemmelsens formål er å gi aksjeeierne innsyn og kontroll med nærstående transaksjoner, og vi mener det er et sterkt argument som taler for at denne saken må behandles på generalforsamlingen i Aker Solutions ASA, sier Norman til NRK.

- Vi mener dessuten at lovens forarbeider har uttalelser som gir støtte for en utvidet fortolkning av bestemmelsen. Vi mener at børsmeldingen fra Aker Solutions ASA 2. april helt klart tyder på at dette er en vurdering som er truffet av Aker Solutions ASA, det er der den reelle beslutningen ligger.

Norman har på vegne av advokatfirmaet Selmer vært med på å utarbeide en av to juridiske betenkninger som regjeringen har fått utarbeidet om saken.

Der konkluderer hun med å støtte kravet om at de kontroversielle aksjetransaksjonene skulle ha vært behandlet av generalforsamlingen i Aker Solutions ASA. I så fall ville staten kunne ha benyttet seg av vetoretten sin og stoppet handelen.

Også advokatfirmaet Simonsen har kommet til samme konklusjon.

Video nsps_upload_2009_4_15_7_43_15_2995.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - Jeg håper det det er mulig å komme frem til en løsning.

- Dersom Røkke ikke aksepterer å ta handelen til generalforsamlingen, kan Jens Stoltenberg gå til søksmål mot Røkke?

- Jeg uttaler meg bare om hvilken mulighet de har til nå frem hvis det sporet er aktuelt, ikke hvorvidt det er aktuelt eller ikke, sier Norman.

Røkke får lån fra krisepakken

Mens diskusjonen om handelen raser, viser det seg at regjeringen selv har finansiert Røkke-salget.

Det er nemlig penger fra Statens Obligasjonsfond som er med på å finansiere de omstridte Aker-transaksjonene, skriver Dagens Næringsliv.

Fondet ble etablert tidligere i år som en del av regjeringens økonomiske krisepakke. Fondsleder Olaug Svarva bekrefter overfor avisen at Aker Solutions har fått låne 500 millioner kroner.

Dermed bidrar staten til å gjennomføre transaksjonene samtidig som regjeringen prøver å stanse dem.

- Vi har gjort en selvstendig vurdering innenfor det mandatet vi har. Vi har ikke opplevd tilsvarende tidligere, sier Svarva.

Lund og Reiten advarte mot Røkke

Eivind Reiten og Helge Lund

Eivind Reiten og Helge Lund ga regjeringen råd om Røkke.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Regjeringen ble allerede i romjulen 2006 advart mot å inngå løse avtaler med Kjell Inge Røkke, skriver Aftenposten .

Rett etter at Hydro og Aker hadde avsluttet samtaler om et mulig samarbeid, advarte Statoils Helge Lund og Norsk Hydros Eivind Reiten sentrale statsråder i regjeringen Stoltenberg.

Ifølge Aftenposten var følgende blant rådene:

  • Inngå aldri en avtale med Kjell Inge Røkke under tidspress. Da er sjansen stor for at staten ender som den tapende part.
  • Sørg for en god aksjonæravtale, slik at den statlige aksjeposten kan gi en tilstrekkelig innflytelse og håndteres med god selskapsstyring. Det må bygges vanntette skott mot utpressing av minoritetsaksjonærer i Aker Holding.
  • Vær oppmerksom på at det har vært vanskelig å få dokumentert at det foreligger alternative - og reelle - kjøpere av Aker Kværner.