Hopp til innhold

Solhjell forsiktig optimist før innspurten i Doha

DOHA (NRK): Forhandlingene om å få til en forlenget Kyotoavtale er i innspurten under FNs klimakonferanse i Qatar fredag kveld. Norges miljøvernminister er forsiktig optimist.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell om forhandlingene i Doha

HÅP: – Jeg håper og tror fortsatt at vi får en «Kyoto 2» i natt, eller på overtid i morgen, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell om forhandlingene i Doha.

Eivind Molde i Doha

Kyotoavtalen, som går ut ved nyttår, er den eneste eksisterende klimaavtalen som forplikter land til å kutte i klimagassutslippene.

Norge har sammen med Brasil ansvar for å lede prosessen med å få til en forlengning – en «Kyoto 2».

– Jeg håper og tror fortsatt at vi får en «Kyoto 2» i natt, eller på overtid i morgen, sier Solhjell til NRK torsdag kveld.

Ulike interesser

Selv om miljøvernministeren er ved godt mot, vedgår han at mange vanskelige spørsmål gjenstår.

Med 200 land ved forhandlingsbordet er det ikke lett bli enig.

– Når 200 land møtes, er det utrolig mange forskjellige synspunkter og interesser, konstaterer Solhjell.

– Det er ingen tvil om at ett kjernespørsmål er at noen, som Norge, vil ha en svært ambisiøs avtale med store utslippskutt. Andre vil hule den ut og unngå det. Der ligger kanskje kjerneproblemet i Doha, forklarer han.

(Saken fortsetter under bildet)

Ungdom fra arabiske land stod i spissen for en stor demonstrasjon på konferansesenteret i Doha

MARKERING: Ungdom fra arabiske land stod i spissen for en stor demonstrasjon på konferansesenteret i Doha fredag.

Foto: Eivind Molde / NRK

Kyoto 2 nå, mer senere

Sammen med sin brasilianske kollega forsøker Norges miljøvernminister å få alle landene til å forstå at ingen blir helt fornøyde.

– Vi må finne noe som alle kan leve med og synes er akseptabelt, men også å presse alle som er imot det til å gå med på en mest mulig ambisiøs avtale, slik at vi får en «Kyoto 2», sier Solhjell.

– Ikke minst for at vi skal kunne gå videre senere med USA, India og Kina, de store utslippslandene som ikke vil forplikte seg og står utenfor. For uten dem klarer vi ikke å ta det nødvendige skrittet videre mot en stor klimaavtale senere, legger han til.

Solhjell har også tidligere vært klar på at «Kyoto 2» ikke kan være en endelig avtale for løsning av verdens utslippsproblemer. Et viktig mål med Doha-møtet er å legge grunnlaget for en ny, internasjonal klimaavtale som etter planen skal vedtas i 2015. Frem til da, skal den nye Kyoto-avtalen gjelde. Da må USA og Kina bli en større del av laget.

(Saken fortsetter under bildet)

Lokale og internasjonale aktivister demonstrerer under klimaforhandlingene i Doha, Qatar

KREVER HANDLING: Lokale og internasjonale aktivister krever at politikerne vedtar tøffe klimatiltak.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

– Stort ansvar

I Doha har det fredag vært flere demonstrasjoner for å påvirke forhandlingene i en mer miljøvennlig retning. Dette til tross for at det er lagt ned forbud mot demonstrasjoner.

Også fra Norge har det kommet flere unge, som vil være med på å påvirke prosessene.

Miljøvernministeren føler et stort ansvar for å komme i mål med forhandlingene.

– I en verden hvor vi opplever mer ekstremvær, fra Filippinene til USA og Norge, og andre tydelige tegn på at klimaendringene er her nå, føles det som et stort ansvar å få til en ny og ambisiøs klimaavtale, sier Solhjell.

En ny avtale er viktig blant annet fordi den vil gi utslippsreduksjoner i flere av de rike landene i verden, forklarer han.

– Vi trenger å ha i hvert fall én forpliktende avtale, én gruppe land som har sagt «Ja, vi vil ta på oss forpliktelser og la oss styre av en internasjonal avtale», fastslår miljøvernministeren.