Hopp til innhold

Norske spesialstyrker kan bli værende lenge i Afghanistan

Norske spesialstyrker blir med stor sannsynlighet værende i Kabul også etter desember neste år. Dette til tross for at det norske oppdraget da i utgangspunktet skal være avsluttet.

Norske spesialstyrker kan bli værende i Afghanistan etter desember neste år. Reportasje fra Dagsrevyen.

Norske spesialstyrker kan bli værende i Afghanistan. Reportasje fra Dagsrevyen, reporter Eirik Veum. Foto/Redigering: Tore Vangberg.

Det er ønsket fra afghanske myndigheter, og både i Forsvaret og i regjeringsapparatet er man villige til å forlenge oppdraget.

NRK møter forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjef Harald Sunde på Gardermoen militære flyplass. De har akkurat kommet tilbake etter noen dager på jobb i Afghanistan, der de har hatt møter med sine afghanske samarbeidspartnere. De ønsker at norske spesialstyrker forlenger sitt opphold i landet.

– Jeg tror de har sett at de lærer veldig mye, og at det er en god støtte. Jeg tror de er veldig fornøyde med måten de norske styrkene har operert på, sier Strøm-Erichsen.

En viktig del av det norske oppdraget går ut på å trene opp afghansk politi, som på egen hånd ikke er i stand til å skape trygghet i det krigsherjde landet. For to uker siden møtte NRK sjefen for afghansk sikkerhetspoliti. Han ber Forsvarets Spesialkomamndo bli i Afghanistan til styrken hans kan ta vare på seg selv.

– Dette problemet kommer ikke til å løse seg med det samme. Hatet finnes fortsatt, og hvis vi ikke gjør noe med det her, kommer det til å vokse, sier Khosh Sadat i Crisis Response Unit til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen vil ikke avvise at norske spesialstyrker kan bli værende i Afghanistan også etter desember neste år.

Foto: Tore Vangberg / NRK

Kan ikke love

Fra forsvarsminister Strøm-Erichsen kommer det ingen lovnader, bare positive signaler.

– For noen er det nok et ønske om at de fortsatt skal være der. Ikke minst fra Crisis Response Unit, som de jobber sammen med, som ønsker dette veldig sterkt, sier Strøm-Erichsen.

– Hva mener du om forlengelse? Er det aktuelt?

– Jeg mener det er noe vi må vurdere, og som vi kommer til å vurdere veldig sterkt. Men vi er også avhengige av at dette går inn i en stor sammenheng, at dette er noe NATO ønsker, og noe afghanske myndigheter mener er riktig, sier forsvarsministeren.

Det er foreløpig ikke tatt en beslutning, men etter det NRK erfarer er det både internt Forsvaret, i Forsvarsdepartemenet og i regjeringen vilje til å forlenge oppdraget til spesialstyrkene i Afghanistan frem til 2015.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Khosh Sadat

Khosh Sadat i Crisis Response Unit legger ikke skjul på at han ønsker norsk tilstedeværelse i Kabul.

Foto: Tore Vangberg / NRK

Tillit viktig

Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA) er ikke sikker på om norske styrkers tilstedeværelse i Afghanistan vil utgjøre noen stor forskjell for operasjonen der.

– Men det er klart at Kabul er en viktig by, det er på en måte en siste skanse i forsvaret mot opprørerne og Taliban. Sånn sett er treningen av spesialstyrkene i Kabul viktig, sier Lurås.

Han mener de norske soldatene har etablert et tillitsforhold til afghanerne, og tror dette kan ha en taktisk betydning for bakkeoperasjonen.

– Større usikkerhet

– Norske myndigheter sier situasjonen er tryggere. Tyder dette ønsket fra afghanerne på at det kanskje ikke er så enkelt?

– Amerikanerne som leder disse operasjonene er bekymret for hva som skjer i 2013 og 2014, når flere titalls tusen soldater trekkes ut. Det blir kanskje bare en liten reststyrke igjen, og det er betydelig utrygghet på afghansk side for hva dette vil si for styrkeforholdet mot Taliban, sier Lurås, og legger til:

– Så ja, det er nok betydelig mer usikkerhet i det norske Forsvarsdepartementet enn de gir uttrykk for offentlig.

Lurås mener en for tidlig uttrekning i verste fall kan føre til at regjeringen og sikkerhetstyrkene i landet kan kollapse.

– Det vil nok uansett ta noe tid, men mye avhenger også av hva som skjer i Pakistan, og hvordan de ser på Afghanistan. Nøkkkelen her er om USA blir igjen med styrker i det hele tatt. Trekker de seg helt ut, tror jeg mulighetene til å holde stand mot Taliban er små, sier Lurås.

SISTE NYTT

Siste nytt