Hopp til innhold

Redder nepalske småjenter fra sex-mareritt i India

I over 30 år har Durga Ghimrie kjempet en lang og til dels håpløs kamp mot inngrodde fordommer, fattigdom og en mektig sexindustri.

Durga Ghimrie har kjempet en lang kamp mot sexindustrien i India og Nepal

Durga Ghimrie har kjempet en lang kamp mot sexindustrien i India og Nepal.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Jeg kommer aldri til å vinne denne kampen, sier den 62 år gamle nepalske aktivisten til NRK.no.

Solgt av sin far

I en dyp skinnstol på Hotell Bristol i Oslo sitter en lavmælt eldre kvinne. Nesten så langt unna hennes hverdag og virkelig i Nepal som det er mulig å komme.

Hun snakker rolig og behersket, men under overflaten brenner et voldsomt engasjement. Et engasjement for de svakeste av de svakeste. De som har blitt forlatt og sviktet av sine aller nærmeste.

– Det hele begynte da jeg møtte ei lita jente i 1979. Hun var solgt av sin far for 10.000 rupis, og det knuste mitt hjerte. Det er rett og slett over min fatteevne hvordan en far kan selge sin datter, forteller Durga.

Men det viste seg raskt at denne faren ikke var den eneste. Hvert år selges mellom 10–12.000 unge nepalske jenter til bordeller og til prostitusjon, særlig i India.

– Jeg startet organisasjonen ABC Nepal i 1987 og jobbet for å bedre livssituasjonen for disse jentene. Den gangen var det ikke demokrati i Nepal og jeg ble motarbeidet av myndighetene, sier hun.

Isolat og gjengvoldtekt

Fattigdom, kunnskapsløshet, og troskyldighet er ofte grunnen til at jentene lures av fedre, onkler, søsken eller andre i familien til å bli med til India, der de selges og etterlates på bordellene.

For svært mange betyr det slutten på livet. Det er anslått at 40 prosent av de nepalske jentene i bordellene i India er HIV positive–mange tar sine egne liv og svært få kommer tilbake til Nepal.

– De fleste blir solgt til India. Der er det et enormt sexmarked, og mange unge nepalske jenter blir solgt som sexslaver.

– Der låses de inn og lever i skjul. Ingen får bevege seg fritt utendørs og maten er dårlig. I tillegg må de må jobbe lange dager og har mange kunder, forteller Durga.

Og følger du ikke reglene får det katastrofale konsekvenser.

– Det er mange eksempler på bordeller med hemmelige rom der jentene blir gjengvoldtatt og banket opp hvis de ikke følger reglene.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO mener det i dag 4,5 millioner mennesker som er sexslaver på bordeller verden over. 200 000 av dem kommer fra Nepal.

– Det er dette som gjør med trist, bare tanken på disse småjentene gjør meg fryktelig trist. Mange har mentale og psykiske problemer, og mange har selvmordstanker.

Vil aldri ta slutt

Selv om Durga gjennom sitt voldsomme engasjement har klart å endre lovverket i Nepal og satt trafficking og jenters rettigheter på dagsorden i hjemlandet, så er hun ikke særlig optimistisk på fremtiden.

Durga Ghimrie

I en vinterkaldt Oslo snakker Durga seg varm om boligprosjektene i Katmandu som nå snart kan bli en realitet.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Jeg er ikke veldig positiv. For dette bare vokser, og det vokser raskt over hele verden. Vi kan forsøke å minimere det, men vi vil aldri får en slutt på det. Det er umulig.

Men i liten skala er ting mulig. Durgas organisasjon har fått endret ekteskapslovene i Nepal og de har reddet 2000 ungjenter fra prostitusjon.

– Flere tusen har vært gjennom våre selvhjelps- og utdanningsprogrammer. Og rundt 2000 har nå kommet seg helt og fullt ut av bordellene, forteller Durga som er i Norge for å motta Strømmestiftelsens «Hjelp til Selvhjelp pris» på 100.000 kroner.
Penger som skal komme nepalske ungjenter til gode.

– Disse pengene er ikke til meg, den er til alle jentene der ute som ufrivillig selger sex. Vi ønsker å bruke dette til å bygge et hjem for dem i Katmandu.

SISTE NYTT

Siste nytt