Hopp til innhold

Mener observatørstatus er et skritt i riktig retning

– Det er et skritt i riktig retning for å komme seg ut av uføret. Det sier Midtøstenforsker Hilde Henriksen Waage om palestinernes forsøk på å få status som en observatørstat i FN.

Hilde Henriksen Waage

– Jeg tror dette er et bittelitt skritt som kan bringe konflikten mellom israelerne og palestinerne til forhandlingsbordet, sier Hilde Henriksen Waage.

Foto: NRK

Onsdag morgen sa utenriksminister Espen Barth Eide til NRK at Norge kommer til å stemme for at palestinerne skal bli en observatørstat i FN.

Abbas søkte fullt meldemskap i FN i 2011

I fjor søkte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas generalsekretær Ban Ki-moon en søknad om fullt medlemskap i FN. Da ble søknaden blokkert av USA som varlset at de ville nedlegge veto.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Torsdag vil den palestinske presidenten Mahmoud Abbas legge søknaden fram for FNs generalforsamling.

En slik status vil blant annet gi de palestinske myndighetene rett til å uttale seg på møter, men de vil ikke få anledning til å stemme over resolusjoner.

Hilde Henriksen Waage, som er midtøstenforsker og professor i historie ved Universitetet i Oslo tror det vil være rette vei å gå.

– Obervatørstatusen i seg selv betyr ikke så veldig mye, men det er et skritt i riktig retning for å prøve å komme ut av den vanskelige situasjonen som Israel og palestinerne befinner seg i, sier hun til NRK.no.

– Gir ingen løsning

Hun understreker at dette ikke er noen løsning på konflikten. Men sier at det gir palestinerne en mulighet til å bringe sin situasjon inn for FN og bruke det som et utgangspunkt for eventuelle videre forhandlinger.

131 av FNs 193 medlemsstater har i dag formelt anerkjent Palestina som en uavhengig stat, mens både USA og Israel mener at det bare er gjennom forhandlinger og en fredsavtale man kan bli enige om opprettelsen av en palestinsk stat.

Waage sier at hvis man ser dette fra israelernes side, så vil dette forslaget innebære at de må gi fra seg landområder som Vestbredden og Øst-Jerusalem.

– Her er det en rekke bosettinger med over en halv million mennesker, dette vil ikke den israelske regjeringen gå inn i, sier forskeren.

Tror det blir flertall for

– Utenriksminister Espen Barth Eide sier han forventer et sterkere engasjement fra USA nå. Er det grunn til å tro at de vil komme høyere på banen, tror du?

– Det lurer vi jo alle på. USA har varslet at de vil stemme mot dette forslaget. De har sagt at de ikke tror dette er den rette veien å gå.

Hun påpeker at USA og Israel trolig er en del av et mindretall har. Det er ventet at rundt 150 av de 193 medlemslandene vil stemme for.

– Så jeg føler meg ganske sikker på at det blir en ny status til palestinerne nå, avslutter Hilde Henriksen Waage.

Frankrike, Danmark og Spania har sagt at det palestinske forslaget kommer til å få deres støtte. Det har også Portugal, Sveits og Østerrike gjort, mens EU ikke har klart å komme til en felles holdning i denne saken. Det er ventet at Tyskland vil stemme mot.

SISTE NYTT

Siste nytt