Hopp til innhold

– Situasjonen for sivilbefolkningen i Syria er katastrofal

Kirkens Nødhjelp beskriver situasjonen for sivilbefolkningen i Syria som dramatisk. De har møtt mennesker på flukt fra den blodige krigen mellom regjeringsstyrkene og opposisjonelle.

Barn på flukt i Syria

En fortvilet Shant (6) og familien hans med det lille de klarte å få med seg da de måtte flykte fra massiv bombing og død.

Foto: Kirkens Nødhjelp / Arne Grieg Riisnæs

I grenseområdene mellom Syria og Tyrkia var de vitne til desperate mennesker som prøvde å rømme fra krigen i Syria. Men på grensen ble de møtt med stengte overganger.

– Det var et tragisk og dramatisk syn, sier Margrethe Volden til NRK. Hun er Kirkens Nødhjelps områdeleder for Midtøsten.

Tidligere denne måneden møtte Kirkens Nødhjelps team flere hundre mennesker på flukt. Kvelden før var de blitt fordrevet fra et området noen mil unna.

De måtte flykte på timen etter å ha blitt utsatt for kraftig bombardering i flere dager. Nå har de ingen steder å dra.

Tønnebomber

Flyktningene fortalte at de var offer for en skitten krig, en krig hvor det blir tatt i bruk såkalte tønnebomber – bomber som er fylt med sprengstoff, kjemikalier, nagler og spiker.

Til grenseområdene kommer kvinner og barn. Sårbare mennesker uten annet av verdi enn det de har i hånden. Mange av dem må sove under åpen himmel.

– De hadde med litt mat, ellers var de tomhendte. Dette er nok situasjonen for mange av de hundretusenvis av menneskene som er på flukt i landet, sier hun.

1, 5 millioner på flukt

Barn på flukt i Syria

Landsbyen til Lillith (2) ble maltraktert av tønnebomber fylt med sprengstoff, kjemikalier og spiker. Hun, og familiemedlemmene som overlevde, har ingenting igjen og ingen steder å dra.

Foto: Arne Grieg Riisnæs / Kirkens Nødhjelp

Ifølge tall fra IDMC, skal det være over 1,5 millioner mennesker på flukt internt i Syria. Omtrent 400.000 har klart å komme seg ut av landet. De befinner seg i hovedsak i nabolandene Tyrkia, Libanon og Jordan.

Situasjonen for de som er igjen er ikke enkel. Margrethe Volden og hennes team var selv vitne til at syriske jagerfly gjennomførte et bombeangrep like ved grensen.

– Dette demonstrer at luftrommet er kontrollert av Assad-regimet. Selv om det er et brokete bilde på bakken, har regimet kontroll i luftrommet, sier Volden.

I dag kom det meldinger om at den syriske hæren har slått tilbake et opprørsangrep på en militærleir i nærheten av den nordlige byen Aleppo.

Militærleiren er et omfattende bygningskompleks på toppen av et høydedrag og av stor strategisk betydning på grunn av nærheten til Aleppo, Syrias største by.

Over 40.000 drept

Brente jords taktikk i Syria

Den brente jords taktikk: Etter å ha drept og jaget sivilbefolkningen, setter regjeringshæren fyr på hus og dyrket mark – for at ingen skal ha noe å vende tilbake til

Foto: Arne Grieg Riisnæs / Kirkens Nødhjelp

Kampene bølger frem og tilbake. Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights, er over 40.129 mennesker drept, som følge av borgerkrigen i landet.

28.000 av de drepte sivile, ifølge eksilgruppa, som holder til i London. Beregningene omfatter ikke folk som er meldt savnet som følge av konflikten. Heller ikke drepte medlemmer av militsgrupper som støtter regimet, er tatt med, ifølge AFP.

Eksilgruppa får sine opplysninger fra et nettverk av aktivister, jurister og helsepersonell tilknyttet militære og sivile sykehus i Syria. Tallene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Opprøret mot president Bashar al-Assads regime startet i mars i fjor, men Assad tviholder på makten, og ingen av partene ser ut til å ville gi seg. Assad har tidligere denne måneden uttalte at han ikke kommer til å forlate Syria.

– Jeg er syrer. Jeg er født i Syria og kommer til å dø i Syria, og jeg er ingen nikkedukke for Vesten, uttalte presidenten til russisk TV.

Assad står fortsatt sterkt

Lars Gule

Midtøsten-forsker Lars Gule.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

For litt over en uke siden klarte opposisjonen i landet å samle seg om en ny koalisjon i kampen mot Assad. Den religiøse lederen Mouaz al-Khatib ble valgt som ny formann for opposisjonen.

Midtøsten-forsker Lars Gule mener støtten til Assad ikke er veldig svekket i befolkningen etter samlingen av opposisjonen.

– De som mener Assad er den beste til å holde det mangereligiøse Syria samlet, er nok fortsatt overbevist om det. Dette kan skyldes fremveksten av de islamistiske jihadgruppene i landet.

– På den annen side så er regjeringsstyrkenes fremferd mot de sivile med på å undergrave regimets legitimitet, sier han.

Men Gule mener Assad er klart politisk svekket etter samlingen av opposisjonen.

– Opposisjonen snakker mer enhetlig. De er i ferd med å bli anerkjent av det internasjonale samfunnet, sier han.

Styrker hjelpen

Kirkens Nødhjelp jobber nå med å intensivere hjelpen til de syriske flyktningene. Med penger fra Utenriksdepartementet skal de ved hjelp av sine partnerorganisasjoner sørge for at mat, hygieneutstyr, klær, husholdningsutstyr og nødhjelpsutstyr til barn i ni distrikter inne i Syria.

Foreløpig kan de ikke sende nordmenn inn i Syria på grunn av sikkerhetssituasjonen, men ved hjelp av sitt omfattende nettverk bistår de allerede titusener av mennesker.

– Vi har folk i Libanon som følger situasjonen derfra, og har ikke konkrete planer om å sende inn folk nå. Men hvis det skulle komme til en situasjon hvor det er forsvarlig å sende folk til Damaskus, vil vi vurdere det, sier hun.

Kald vinter

Kirkens Nødhjelp jobber også med å få sendt inn utstyr for vinteren.

– Det aller viktigste er å hjelpe folk som allerede er i Syria. De har et stort behov for varme klær og tak over hodet. Derfor er det så viktig å få jobbe igjennom de eksisterende kanalene som er i landet.

Temperaturen i dette området kan krype under null grader. Derfor tar Kirkens Nødhjelp sikte på å sende de første tonnene med telt fra våre beredskapslagre så raskt som det overhodet lar seg gjøre.

Selv om Assad ikke tillater utenlandske organisasjoner å hjelpe de han omtaler som «terrorister», har Volden tro på at Kirkens Nødhjelp skal nå frem med hjelpen.

– Vi kan nå inn i området hvor det ikke er like lett for alle å nå. Det er et syrisk kirkenettverk som iverksetter operasjonene på bakken. Det ikke en internasjonal kirke som skal plante flagget i Damaskus, sier hun.

Kan bli langvarig

Ødelagt bygning i Deraa i Syria

Denne bygningen i Deraa skal ha blitt skutt i filler av det syriske luftvåpenet.

Foto: HANDOUT / Reuters

Lars Gule mener det internasjonale samfunnet i liten grad er i stand til å beskytte de sivile i Syria.

– I fjor unngikk regimet å bruke fly og kamphelikoptre fordi regimet var redd for å provosere frem en intervensjon eller en flyforbudssone, men etter hvert som støtten fra Kina og Russland ble mer markant, noe som gjorde det umulig å få til en FN-resolusjon, har regimet begynt å bruke flyvåpenet.

Gule mener likevel det internasjonale samfunnet ikke har gitt opp de sivile i Syria.
Det ikke er mulig å gå inn militært, så det snakk om å hjelpe flyktninger, sørge for at man tar skikkelig imot dem, og sende humanitær hjelp inn i landet.

– Men hvis man ikke sender inn våpen, som antiluftskyts, er vanskelig å se at man kan gjøre noe konkret for å hindre regimet i å ramme sivile.

Gule tror Assads dager til syvende og sist tar en slutt, men at det kan ta lang tid.

– Når det skjer, er ikke godt å si. Det kan ta syv uker, eller syv år, men jeg tror det fort kan være snakk om mange år. Dessverre ser det ut til at dette blir en langvarig borgerkrig, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt