Hopp til innhold

Følg konflikten på Gazastripen

Luftangrepet mot Tel Aviv, og nå fredag ettermiddag mot Jerusalem, kan fremprovosere et israelsk bakkeangrep på Gaza.

Hamas

Hamasaktivister i Gaza patruljerer ved en bombet bygning.

Foto: Eyad Baba / Ap

NRK.no har nå avsluttet direkterapporteringen for denne kvelden.

22.59: Den israelske hæren melder på Twitter at de har angrepet to framstående hamasaktivister, en kommandant i Gaza by og lederen for organisasjonens militære del, Ahmad Abu Jalal.

22.50: Tromsø-legen Mads Gilbert er på vei til Gaza. Han reiste i dag tidlig. Gilbert var sammen med kollega Erik Fosse i Gaza under krigen for snart fire år siden, og begge ble intervjuet av en rekke fjernsynsstasjoner om situasjonen på sykehuset der de jobbet. De to skrev også en bok om opplevelsene etter at de kom tilbake til Norge.

22.07: En to år gammel gutt er blant de drepte på Gazastripen, ifølge den arabiske TV-stasjonen Al Jazeera.

20.30: Ytterligere en palestiner er drept og to såret i et luftangrep mot en bil i Gaza by. Dermed er 29 palestinere drept siden onsdag, sier en talsmann for Hamas' helsetjeneste til nyhetsbyrået AFP.

20.01: BBC melder at det israelske militæret sender ut tekstmeldinger til mobiltelefoner i Gaza med en advarsel på arabisk. «Den neste fasen er på vei. Ligg unna Hamas-elementer».

19.41: Regjeringen i Israel vurderer nå en «signifikant» opptrapping av operasjonen. Møte pågår, melder BBC-journalist Jon Donnison på Twitter.

19.30: Helseministeren i Gaza sier fire personer fra Hamas er drept i et flyangrep. Dette betyr at 28 palestinere er drept siden onsdag, sier en talsmann for Hamas til nyhetsbyrået AFP.

19.29: Israel stenger hovedveier rundt Gaza, og erklærer dem som militær sone. Dette forsterker mistanken om at et bakkeangrep er nært forestående.

18.57: Bjørn Hermann, talsmann for den israelske hæren (IDF), sier til NRK at regjeringen har gitt forsvarsminister Barak fullmakt til å mobilisere ytterligere 45.000 reservesoldater, ut over de 30.000 som allerede er innkalt. Til sammen kan 75.000 reservister innkalles.

18.43: Israels forsvarsminister Ehud Barak har bedt regjeringen om tillatelse til å mobilisere 75.000 reservesoldater, sier politiske kilder til nyhetsbyrået Reuters. Dette kan tyde på at Israel forbereder et bakkeangrep.

18.36: Kraftige eksplosjoner i Gaza nå. Det har pågått i timevis, noen ganger buldrer det i det fjerne, andre ganger nærmere slik at rommet rister, melder Sigurd Falkenberg Mikkelsen på Twitter.

18.15: FN-leder Ban Ki-moon vil besøke de palestinske områdene i løpet av de nærmeste dagene, melder AFP.

18.08: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas oppfordrer palestinerne til å stå samlet mot aggresjonen fra Israel.

17.58: – Vi hører kraftige drønn etter bombeeksplosjoner, noen av de kraftigste hørte vi i nærheten av boligområder. Les NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsens rapport fra Gaza.

17.20: Iraks utsending til Den arabiske liga avviser at han vil oppfordre de andre araberlandene til å bruke olje som pressmiddel mot USA og andre Israel-støttespillere. Den arabiske liga møtes i Kairo lørdag.

Iraks utsending, Qais al-Assawy, sa fredag at de arabiske landene bør bruke olje som pressmiddel mot USA og andre som støtter Israel. Kort tid etter trakk han imidlertid oppfordringen tilbake.

16.50: Israelsk politi sier til nyhetsbyrået AFP at en rakett har truffet en bosetting på Vestbredden, men at ingen er meldt skadet.

Jerusalem

Flyalarmen gikk over Jerusalem fredag ettermiddag.

15.54: Flyalarmen går i Jerusalem. Hamas sier de har avfyrt raketter mot Jerusalem, melder nyhetsbyrået AFP. Det er ikke meldt om skadde, så langt. Nyhetsbyrået AP melder at det er første gang det er blitt avfyrt raketter fra Gaza mot Jerusalem. Israels Channel 10 rapporterer at tre raketter har landet utenfor byen. Militæret i Israel bekrefter at en rakett landet utenfor byen.

15.25: Tusener av mennesker demonstrerer i ettermiddag i Kairo og "PillarOfDefense"Alexandria for å vise sin støtte til Gaza. De egyptiske demonstrantene bærer palestinske flagg og roper slagord mot Israel. På Tahrir-plassen i Kairo brente demonstranter det israelske flagget.

14.34: Cirka klokken 12.00 fredag skal politifolk fra Hamas ha skutt en 27 år gammel mann på gaten sentralt i Gaza by. 27-åringen skal ha blitt anklaget for forræderi ved å ha gitt informasjon på telefon til Israels militære (IDF) om mål på Gazastripen i den pågående væpnede konflikten, ifølge Aftenpostens kilder.

14.19: Tyrkias president Abdullah Gul knytter angrepene på Gaza til det forestående israelske valget. – I 2008/2009 ble 1500 drept i kamper i Gaza. Det skjedde før valget. Uheldigvis er det valg i Israel i januar, og vi ser nå
nye drap. Israel bør ikke bruke slike blodige handlinger i valgkampøyemed, sier Gul, ifølge EBU.

Putin støtter Egypt

14.19: Israel ser på rakettangrepene mot Tel Aviv som en kraftig eskalering av konflikten. Dette kan være med å framskynde et israelsk bakkeangrep mot Gaza.

14.17: Russlands president Vladimir Putin ringte i dag til Egypts president Mohamed Morsi og uttrykte Russlands støtte til Egypts innsats for å stanse Gaza-konflikten.

14:05: Jerusalem Post melder at politiet har åpnet alle offentlige bomberom i Tel Aviv etter anbefaling fra det israelske forsvaret.

13:03: Flere tusen demonstranter demonstrerte på Vestbredden i dag, og ropte slagord som oppfordret Hamas til å «bombe Tel Aviv». Bare i Ramallah var 1000 demonstranter samlet.

Hamas skjøt rakett mot Tel Aviv

12:45: Hamas melder at de står bak rakettangrepet mot Tel Aviv. Israelsk politi sier at det ikke er meldt om noen skader, og at raketten trolig havnet i Middelhavet.

12:42: Én person er drept i et israelsk angrep på byen Khan Yunis sør på Gazastripen, ifølge hjelpemannskaper.

12:35: En ny, stor eksplosjon er hørt i nærheten av Tel Aviv etter at flyalarmen gikk for andre dag på rad. Torsdag skjøt palestinske grupper to raketter mot Tel Aviv. Den ene havnet i sjøen, mens den andre havnet utenfor en forstad. Ingen mennesker ble såret.

ISRAEL-PALESTINIAN-GAZA-CONFLICT

Israelske bakkestyrker står klare til å angripe Gaza.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Varsler angrep mot Knesset

12:24: Israel ringer nå opp telefoner i Gaza med et forhåndsinnspilt budskap om at luftangrepene vil fortsette, og at de advarer alle mot å oppholde seg i nærheten av Hamas sin infrastruktur, melder Reuters-journalister i området.

12:00: Al Assam-brigaden melder selv på Twitter at de for første gang vil skyte ut en langdistanserakett siktet inn mot Knesset-bygningen i Jerusalem.

11:29: Tunisias utenriksminister Rafik Abdessalem skal besøke Gaza i morgen, lørdag. Det er ventet at han vil gi støtte til Hamas, for å øke det arabiske presset på Israel. Ifølge Haaretz skal FNs generalsekretær besøke Gazastripen på tirsdag.

Demonstrasjon i Kairo

11:24: Et skadet barn, som senere døde, ble brakt inn på A-Shifa-sykehuset i Gaza by mens den egyptiske statsministeren besøkte sykehuset.

10:54: To palestinere, hvorav ett barn, er rapportert drept. Sju andre er såret etter et israelsk luftangrep på flyktningleiren Jabaliya, ifølge Al Jazeeras kilder i helsevesenet.

10:54: Al Jazeera rapporterer at det skal være planer om en demonstrasjon på Tahrir-plassen i Kairo i ettermiddag, til støtte for Palestina. Den egyptiske regjeringen har allerede trukket ut sin ambassadør i Israel i protest.

Protest i Jerusalem

Israelsk grensepoliti forsøker å få kontroll på en palestinsk demonstrant i Jerusalem etter en protest mot Israels militære operasjoner på Gaza.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Brøt våpenhvilen

10:25: Israels militære nekter for å ha avfyrt raketter og angrepet Gazastripen under statsminister Hisham Kandils besøk. Hamas hevder derimot at to personer har blitt drept av luftangrep under statsbesøket.

10:24: Røyk stiger opp over Gaza mens Egypts statsminister Hisham Kandil er i området. Israel har gått med på å stanse angrepene under besøket, men bare så lenge rakettangrepene fra Gaza også stanser.

10:21 En Reuters-ansatt er sannsynligvis skadet etter at en rakett traff en bil i Nahal Oz, nært grensen til Gaza.

10:11: EUs utenriksminister Catherine Ashton sier hun er svært bekymret over den eskalerende volden i Israel og i Gaza. Hun sier også at Israel har rett til å forsvare seg mot de uakseptable angrepene fra Hamas.

Rakett traff Reuters-bil

10:28: NTB melder at den norske hjelpearbeideren Kjetil Østnor har kommet seg ut av Gaza. Han befinner seg nå i Øst-Jerusalem.

09:22: En rakett fra Gaza treffer en bil fra nyhetsbyrået Reuters nært grensen til Gaza, ifølge Haaretz.

09:20: En rakket eksploderer på en parkeringsplass ved en skole sør i byen Ashkelon, ifølge Haaretz.

08:50: Israel har begynt å kalle inn 16.000 reservister til forsvaret. Pansrede kjøretøyer og annet tungt militært utstyr skal være på vei mot Gazastripen, melder den israelske hærens radio fredag. Torsdag sa en talsmann for forsvarsminister Ehud Barak at Barak har godkjent innkalling av 30.000 reservister, ifølge NTB.

23 drepte til nå

Tre israelere drept og tre soldater er såret etter angrep i det sørlig Israel. Militære kilder opplyser til Haaretz at mer enn 275 raketter fra Gaza har eksplodert i Israel siden operasjonen begynte for tre dager siden.

20 palestinere – inkludert fem barn – er drept, ifølge palestinske helsemyndigheter.

ISRAEL-PALESTINIAN-GAZA-CONFLICT

Bilde tatt fra israelsk side av grensen til Gaza i morgentimene i dag. Røyk stiger opp fra et område angrepet av israelske raketter. På 45 minutter ble Gaza by truffet av 85 missiler.

Foto: JACK GUEZ / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt