Hopp til innhold

Obama: – Ingen bevis for at gradert informasjon kom ut

USAs president Barack Obama sier at han ikke har sett bevis for at skandalen som førte til general David Petraeus' avgang hadde negativ innvirkning på USAs nasjonale sikkerhet.

USAs president Barack Obama

MÅTTE SVARE: I sitt første møte med pressen etter valget måtte USAs president Barack Obama svare på spørsmål om utroskapsskandalene hvor den tidligere CIA-sjefen og sjefen for ISAF-styrkene i Afghanistan er innblandet.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

I sitt første møte med pressen etter valget måtte Obama svare på spørsmål om utroskapsskandalene hvor den tidligere CIA-sjefen Petraeus, og sjefen for ISAF-styrkene i Afghanistan, John Allen, er innblandet.

CIA-sjef David Petraeus trakk seg fra stillingen for fem dager siden etter å ha innrømmet utroskap med forfatteren bak sin egen biografi, Paula Brodwell. Senere har det kommet frem opplysninger som kobler Allen til skandalen.

Både amerikanske toppolitikere og pressen er nå svært opptatt av om klassifisert informasjon kan ha kommet på avveie i forbindelse.

– Jeg har ikke bevis på nåværende tidspunkt for at gradert informasjon som kan ha noen innvirkning på nasjonal sikkerhet kom ut, sa Obama onsdag kveld i et svar til en journalist.

Skal vitne for kongressen

Petraeus skulle ha vitnet for Kongressen denne uken, i en høring om angrepene på det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya. USAs ambassadør til landet ble drept i hendelsen.

Ifølge lederen for Senatets etterretningskomité, den demokratiske senatoren Dianne Feinstein, er Petraeus er villig til å stille. Det har ikke blitt satt noen dato for når han skal vitne, og Feinstein sier at han kun vil bli spurt om Benghazi-angrepene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Obama Petraeus

CIA-general David Petraeus' utroskapsskandale har skapt hodebry for president Obama. Her er de to samlet i desember 2010, da Petraeus var leder for de amerikanske styrkene i Afghanistan.

Foto: JIM WATSON / Afp

Presidenten sier onsdag at han ikke ønsker å kommentere detaljer i etterforskningen, og at han håper skandalen blir en bihistorie i Petraeus ellers ekstraordinære karriere.

Obama avfeide spørsmål om han var informert tidlig nok om FBIs etterforskning, som førte til avsløringene.

– Jeg har generelt stor tiltro til FBI, og de har en vanskelig jobb, sa Obama.

– Nå er det best for oss å se hvordan prosessen utspiller seg, la han til.

Bekymring for sikkerhetsbrudd

CIAs fungerende sjef, Michael Morell, har begynt å møte høytstående politikere i Senatet for å forklare etterretningsorganisasjonens versjon av det som skjedde før Petraeus gikk av.

Lovigverene er spesielt bekymret over rapporter om at Paula Broadwell hadde klassifisert informasjon på sin PC, selv om FBI-etterforskere har konkludert med at det ikke har forekommet sikkerhetsbrudd.

Den andre generalen som er trukket inn i skandalen, John Allen, er allerede nominert til å ta over jobben som øverstkommanderende for NATO. Allen har havnet i medienes søkelys på grunn av e-poster sendt til 37 år gamle Jill Kelley, en gift kvinne fra Tampa.

E-postene dukket opp da FBI gjennomgikk datamateriale knyttet til Petraeus' sak. I i disse skal Broadwell ha kommet med trusler mot Kelley, og en i en av e-postene skal også Broadwell ha kalt Kelley «en forførerinne».

Artikkelen fortsetter under bildet.

John Allen

Den amerikanske toppgeneralen John Allen har blitt trukket inn Petraeus-saken. Selv om hans rolle foreløpig virker uklar, mener flere amerikanske medier at det kan ende med at Allen kan måtte gå av.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Pentagon skal også ha funnet flere hundre e-poster sendt mellom Allen og Kelley. En Pentagon-kilde sier til Ap at tonen i noen av e-postene var «flørtende». Samtidig understreker kilden at det må bli opp til den videre etterforskningen å avgjøre om Allen har vært utro.

Jill Kelley

Jill Kelley, Tampa-kvinnen som skal ha mottatt truende e-poster fra Paula Broadwell.

Foto: Chris O'Meara / Ap

Ifølge nyhetsbyrået Ap nekter Allen, også han en gift mann, for å ha hatt et seksuelt forhold til Kelley. Likevel sier kilder i Pentagon til nyhetsbyrået at omfanget av e-postene alene kan tyde på at Allen «ikke passer til å være en offiser».

Flere tomme stoler

Petraeus' avgang skaper hodebry for Obama, all den tid han allerede har en annen viktig post å fylle. Hillary Clinton har allerede gjort det klart at hun ikke ønsker å fortsette som utenriksminister, og Obama er nå på jakt til en ny person som kan finne stillingen.

I tillegg er forsvarsminister Leon Panetta 74 år, og sitter ifølge amerikanske medier allerede på overtid.

Dersom Allen i tillegg må gå, betyr det at Obama også må finne en ny øverstkommanderende til NATO-jobben. Ifølge regelverket skal dette være en amerikansk offiser, mens generalsekretæren skal være fra Europa.

Tirsdag gikk Det hvite hus ut med sin støtte til Allen, som denne ukten skal gjennom sine siste, obligatoriske avhør før han formelt blir innsatt som NATOs øverstkommanderende. Også NATO generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa onsdag at han mente Allen var rett mann for jobben.

SISTE NYTT

Siste nytt