Hopp til innhold

Kina innrømmer korrupsjonsproblem

President Hu Jintao advarer om at korrupsjon truer partistyret og den kinesiske staten.

China Congress

I dag avsluttet det kinesiske kommunistpartiet sin 18. partikongress. Det har ikke kommet noen overraskelser verken når det gjelder ny politikk eller kandidater til toppvervene i partiet.

Foto: Alexander F. Yuan / Ap

China Congress Li Keqiang, Xi Jinping

Kinas nye ledere vil etter all sannsynlighet hete Xi Jinping og Li Keqiang. Men ingen vet hva disse to vil gjøre med Kina.

Foto: Vincent Yu / Ap

Kinas 18. partikongress avsluttes i dag. I sin «state of the nation»-tale kom avtroppende president Hu Jintao med advarsler om at korrupsjon truer Kina og kommunistpartiet, ifølge Reuters.

Ikke overraskende mente Hu Jintao også at kommunistpartiet var løsningen på dette problemet.

– Partiet må gå i bresjen for å bekjempe sosial uro, sa Hu Jintao.

Xi og Li skal lede Kina

Ellers bød partikongressen på få overraskelser. Ifølge The Guardian besto store deler av den ukeslange kongressen av søvndyssende rapporter og svulstige hyllester av kommunistpartiets ledere.

Som spådd på forhånd, vil Kinas nye ledere etter all sannsynlighet hete Xi Jinping og Li Keqiang. Begge ble i dag valgt inn i sentralstyret, som igjen skal utpeke landets nye ledelse.

Men ingen vet hva disse to vil gjøre med Kina. Begge har i løpet av kongressen snakket varmt om dyptpløyende reformer, men de har ikke sagt noe om hva dette vil innebære.

Flere partier er uaktuelt

Men ingen forventer de store omveltningene, verken politisk eller strukturelt. Wang Yukai, professor ved Chinese Academy of Governance, sier til Washington Post at reform betyr noe helt annet i Kina enn i vesten.

– Vestlige land mener at i enden av en politisk reform, finner man et flerpartisystem. Men det har aldri eksitert i kommunistpartiets ordbok, sier Wang.

Han tror i heller at reform kan innebære mer frihet til domstolene og kanskje at flere håndplukkede kandidater får stille til valg i partiet.

Klager over proteksjonisme

Påtroppende president Xi Jinping har voktet seg vel for å si noe om hva han ønsker for Kinas framtid.

Når påtroppende statsminister Li Keqiang har snakket om reform, har han snakket om økt handel og mer markedsretting. Heller ikke det særlig kontroversielt i Kina.

Tvert imor benyttet en rekke kinesiske politikere kongressen til å klage over økt proteksjonisme i verden. Handelsminister Chen Deming satte tonen med å snakke om en «kald krig-mentalitet» i USA.

Bakgrunnen er at politikerne i Washington har advart amerikanske firmaer mot å handle med kinesiske telecom-bedrifter på grunn av fare for avlytting.

Truer med å flytte investeringer

Siden fulgte andre høytstående partimedlemmer opp med å si at proteksjonismen skader global vekst og tærer på forholdet til andre nasjoner. Ifølge Reuters truet også flere politikere med at Kina snart må flytte sine investeringer fra Vesten til sine naboland i Asia.

Kinas handelspartnere mener derimot at kinesiske selskaper mottar urettferdig støtte fra Beijing, gjennom subsidier, skattefritak, billige banklån og en bevisst underpriset valuta.

Siden 2001 har Kina blitt klaget inn til WTO 29 ganger for urettferdige handelsvilkår. To av tre klager kommer fra USA og EU.

SISTE NYTT

Siste nytt