Hopp til innhold

Spansk bank stanser tvangsutkastelser etter selvmord

Den spanske banken Kutxabank stanser alle tvangsutkastelser etter at en fortvilet kvinne kastet seg i døden da politiet kom for hive henne og familien ut av leiligheten. Statsministeren har lovet nye tiltak.

Demonstrant i Madrid

Denne kvinnen ber bankene vise rettferdighet.

Foto: Andres Kudacki / Ap

53 år gamle Amaia Egana greide ikke lenger å betjene boliglånet sitt i Kutxabank. Da namsmannen kom for å kaste henne ut av leiligheten i Barakald i Nord-Spania, tok hun sitt eget liv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blomster og lys

Utenfor huset til Amaia Egana har folk lagt igjen hilsener. 'Banken kaster ut og er skyld i Amaias død', står det på kortet.

Foto: VINCENT WEST / Reuters

53 år gamle Jose Luis Domingi valgte samme utvei da namsmannen kom for å kaste ham ut av boligen i Granada sør i Spania for to uker siden. I tillegg ble en annen mann hardt skadet da han kastet seg ut fra boligen sin etter å ha blitt truet med utkastelse.

500 utkastelser hver dag

Hver dag gjennomfører spansk politi 500 utkastelser, ifølge tall fra myndighetene. Og siden 2008 skal det være flere enn 350.000 spanjoler som betaler på gjeld på boliger de er blitt kastet ut fra. For ifølge loven er huseieren fremdeles ansvarlig for boliglånet, selv om han eller hun ikke lenger eier boligen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstranter Madrid

– Nei til arbeidsledighet, nei til utkastelser. For sosial beskyttelse, sto det på demonstrantenes banner.

Foto: Alvaro Barrientos / Ap

Eganas selvmord fikk hundrevis av mennesker til å demonstrere i gatene, både i Barakald og Madrid.

– «Skyldig, skyldig! Skam, skam!» lød demonstrantenes slagord som var rettet mot myndighetene og bankene, og nå tar både regjeringen og Kutxabank protestene til følge.

Utenfor storbanken Caja Madrid har folk bodd på gata siden 22. oktober.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstranter utenfor Caja Madrid

Demonstranter bor på gata ved Caja Madrid.

Foto: PEDRO ARMESTRE / Afp

Lover tiltak

Statsminister Mariano Rajoy lover nye tiltak for å hjelpe landets hardt pressede boligeiere, og Kutxabank følger opp i påvente av myndighetenes utspill.

– Bankens president Mario Fernandez har gitt beskjed om at alle lånerelaterte tvangsutkastelser øyeblikkelig skal stanse inntil de nye retningslinjene blir kjent, skriver banken.

Fredag varslet Rajoy at han vil samtaler med opposisjonen, blant annet om
midlertidig stans i tvangsutkastelser.

Rajoy ønsker også å legge mer av ansvaret over på bankene og pålegge dem økt varsomhet og større vilje til å refinansiere og finne andre løsninger for folk som har havnet i vansker.

I forrige måned publiserte en gruppe spanske jurister en rapport der de klagde over ekstremt aggressiv håndtering av gjeldsofre «som er forsvarsløse i en krise de ikke selv har forårsaket», heter det.

SISTE NYTT

Siste nytt