Hopp til innhold

NRK-ytring ga ambassadebesøk

Landsstyremedlem Rebekka Borsch i Venstre ble invitert til den russiske ambassaden for å diskutere politikk, etter at hun skrev en kritisk ytring på NRK.no for et par uker siden.

Politi i Moskva

Rebekka Borsch kritiserer behandlingen av demonstranter i Russland. Dette og andre spørsmål diskuterte hun med diplomater i ambassaden.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

– De ringte og spurte pent om jeg ville komme og diskutere ytringen min med dem, og det ville jeg, sier Borsch.

Under tittelen «Holdningsløs Russland-politikk» , kritiserte hun vilkårene for demokratiet i Russland, og norske myndigheter som etter hennes menig ikke klart nok sier hva de syns om utviklingen.

Borsch trakk fram utviklingen etter Vladimir Putins tilbakekomst til presidentkontoret i Kreml.

Dårlige nyheter er blitt fast innslag

Rebekka Borsch

Landsstyremedlem i Venstre, Rebekka Borsch.

Foto: Rebekka Borsch

«Dårlige nyheter fra Russland er blitt fast innslag i nyhetene. Menneskerettsaktivister blir drept, regimekritikere arrestert, demonstrasjoner slått ned, og opposisjonsledere utsettes for razziaer og vilkårlige anklager. Putins tredje periode som president ser ut til å akselerere den negative utviklingen enda mer», skriver Borsch.

Hun trekker fram dommen mot jentene i punkebandet «Pussy Riots», og lovforslaget om at ikke-statlige organisasjoner (NGOs) som får pengestøtte fra Vesten må registrere seg som vestlige agenter.

– Jeg møtte to diplomater til en diskusjon i ambassaden. De var ikke enige i alt jeg hadde skrevet, sier Borsch.

– De var uenige i kritikken min av det siste valget, og pekte på at alle fikk stemme. I debatten rundt valget i fjor høst, og rundt valget i Hviterussland fikk jeg høre at «hvert folk får den regjeringen det selv vil ha.»

– De pekte også på at dommen mot «Pussy Riots» etter deres mening var rettferdig, fordi de hadde fornærmet de troende.

Når det gjelder registreringen av NGOs, fikk Borsch høre at organisasjonene kan fortsette sitt arbeid som før, men at de som mottar utenlandsk pengestøtte skal registreres.

– Russerne føler seg urettferdig behandlet når det blant annet gjelder kritikken for å ha lagt ned veto mot syriaresolusjoner, og sa at ingen kritiserer Kina for det samme.

– De russiske diplomatene sa at utviklingen i Russland går i riktig retning, men at landet trenger mer tid.

Kritikk av norske myndigheter

Torgeir Larsen

Torgeir Larsen er statssekretær i Utenriksdepartementet.

Foto: Utenriksdepartementet

– Jeg oppfattet debatten som mer fruktbar enn replikken fra statssekretær Torgeir Larsen i Utenriksdepartementet til ytringen min, sier Borsch.

Hun viser til rådet fra statssekretæren om å ta seg et kurs i russlandspolitikk .

I ytringen får også norske myndigheter gjennomgå for ikke å si klart nok fra om den negative utviklingen Borsch mener å se i Russland.

«Ved å tie stille bidrar regjeringen til å styrke makthavernes agenda, og gir fra seg muligheten til å styrke det russiske sivile samfunn.»

«Russland er farlig nær kanten som skiller et autoritært regime fra et diktatur. Samtidig med at menneskerettighetssituasjonen i Russland er blitt forverret, har menneskerettighetsspørsmål blitt nedtonet i Norges forhold til Russland. Den norske regjeringen ser ut til å ha innført en egen standard for russerne,» skriver Borsch.

Hun mener Norge er Russlands nære støttespiller i en rekke saker både i NATO og WTO.

«Vi forsvarer, bortforklarer eller skygger unna når andre nasjoner for eksempel kritiserer Russlands boikott i Sikkerhetsrådet.»

Norske myndigheter ikke enige

Statssekretær Torgeir Larsen er ikke enig i kritikken av Norges russlandspolitikk.

«Regjeringen snakker om og med Russland, også i vanskelige spørsmål,» skriver Torgeir Larsen i replikken til Borsch' ytring.

Han peker på at Norge har en bredt samarbeid og en aktiv dialog med russerne, og at menneskerettigheter og demokratiutvikling er sentrale spørsmål i dialogen.

«Den siste tids innstramminger i vilkårene for frivillige organisasjoner, ytringsfrihet og opposisjon vekker sterk bekymring,» skriver Larsen.

SISTE NYTT

Siste nytt