Hopp til innhold

Nye sparetiltak vedtatt i Hellas tross massive protester

Demonstrantene kastet brannbomber mot politiet utenfor parlamentet i Aten hvor myndighetene diskuterer offentlige innsparinger. Noen timer senere ble innsparingene vedtatt, tross protestene.

Store demonstrasjoner i Aten mot sparetiltak.

Demonstrantene kastet brannbomber mot politiet.

Politiet svarte med å ta i bruk tåregass og vannkanoner mot demonstrantene, mellom 70.000 og 100.000 i tallet. Protestene gikk lenge fredelig for seg, men plutselig eksploderte det. Demonstrasjonen er en av de største i Hellas på flere måneder.

Grekerne har tatt til gatene i forbindelse med en ny generalstreik. De streiker mot kravet om offentlige innsparinger for over 100 milliarder kroner.

Ifølge politiet sto en gruppe på nærmere 300 personer bak uroen. Et tjuetall ble pågrepet.

Vedtok nye sparetiltak

Myndighetene i landet forberedte en avgjørende avstemning om spareprogrammet sent onsdag kveld. Like etter klokken 23.00 norsk tid kom meldingen om at sparetiltakene EU og Det internasjonale pengefondet har krevd, ble vedtatt.

Vedtaket innebærer innsparinger for hele 23,6 milliarder dollar, eller rundt 18,5 milliarder euro.

Det har i løpet av dagene vært massemøter nær nasjonalforsamlingen i protest mot de varslede skatteøkningene og kuttene i lønner og pensjoner.

Avbrutt av streik

Forholdene var også lettere kaotiske inne i nasjonalforsamlingen, der ansatte i parlamentsadministrasjonen begynte å streike slik at sesjonen måtte avbrytes, melder Reuters.

De streiket mot et punkt i forslaget som ville føre til kutt i lønnen deres.

Myndighetene ble tvunget til å stryke punktet slik at sesjonen kunne fortsette.

Uenighet

Molotov cocktail mot politiet i Aten

Demonstrant kaster molotov cocktail mot politiet.

Foto: STRINGER / Reuters

Innsparingene er en forutsetning for at Hellas skal kunne motta en ny delutbetaling på 31,5 milliarder euro eller vel 230 milliarder kroner i krisehjelp fra den såkalte troikaen. Troikaen består av EU, den europeiske sentralbanken ESB og det internasjonale pengefondet IMF.

Det var ventet at den konservative statsministeren Antonis Samaras ville få flertall for forslaget når nasjonalforsamlingen gikk til votering. Men Samaras' sosialdemokratiske koalisjonspartnere, PASOK og Demokratisk Venstre, har murret mot sparepakken.

Syv dissidenter fra de to koalisjonspartiene skal også ha blitt bedt om å forlate avstemningen, på grunn av uenighet.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal flere av representantene for det lille partiet Democratic Left kun ha stemt «til stede», som i praksis betyr at man ikke stemmer.

– Vi må redde Hellas fra katastrofe

Den greske statsministeren Antonis Samaras frykter at Hellas blir sparket ut av eurosamarbeidet dersom ikke nasjonalforsamlingen vedtar de nye kuttene.

– Vi må redde landet fra katastrofe. Dersom vi ikke makter å bli værende i euroen gir ingenting mening, sa Samaras til sine konservative partifeller søndag ifølge AFP.

I løpet av to år, har den jevne greker måttet stramme inn livreima med en tredel.