Hopp til innhold

– Vi må redde Hellas fra katastrofe

Den greske statsministeren Antonis Samaras frykter at Hellas blir sparket ut av eurosamarbeidet dersom ikke nasjonalforsamlingen vedtar nye knallharde kutt.

GREECE-SAMARAS/ Greece's PM Samaras addresses his lawmakers at the headquarters of conservative New Democracy party in Athens

Hellas' statsminister Antonis Samaras jobber nå knallhardt for å få politisk gjennomslag for en gigantisk sparepakke i det greske parlamentet. Søndag advarte han egne partifeller mot konsekvensene av å stemme ned spareplanene.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

Den greske statsministeren Antonis Samaras advarte søndag egne partifeller om at landet kan bli tvunget ut av eurosamarbeidet dersom nasjonalforsamlingen ikke vedtar nye knallharde sparetiltak kommende uke.

Onsdag skal det greske parlamentet stemme over nok en sparepakke som vil ramme allerede hardt prøvede grekere.

– Vi må redde landet fra katastrofe. Dersom vi ikke makter å bli værende i euroen gir ingenting mening, sa Samaras til sine konservative partifeller søndag ifølge AFP.

Kommende søndag skal nasjonalforsamlingen stemme over budsjettet for 2013. Bakteppet er at regjeringen kjemper med nebb og klør for å sikre seg nødvendige kriselån fra troikaen EU, IMF og ECB.

I løpet av to år, har den jevne greker måttet stramme inn livreima med en tredel.

LES OGSÅ: - Hellas får mer tid til kutt

– Har mistet 35 prosent av levestandarden på to år

– I løpet av den økonomiske tilbakegangen de siste to årene, med kutt i lønninger, offentlige utgifter og pensjoner, har Hellas som land mistet 35 prosent av vår levestandard, sa den greske statsministeren til sine partifeller.

Men det er bare blåbær mot det som vil komme dersom fasiten blir at Hellas ryker ut av eurosamarbeidet, mener Samaras.

– Dersom Hellas hadde gått ut av Euroen ville fallet i levestandard blitt dobbelt så stort, advarte den greske statslederen.

Men grekerne har neppe grunn til å håpe på noen snarlig bedring i landets økonomi, selv om landet også i fremtiden har euro som valuta.

Den økonomiske krisen forsvinner ikke, og gjelden fortsetter uansett å balle på seg på grunn av de økonomiske tyngdelovene.

Lørdag uttalte Tysklands forbundskansler Angela Merkel at hun mente det ville ta minst fem år å komme ut av krisen i eurosonen.

LES OGSÅ: Hellas' statsminister avviser «grexit»

Streik i Hellas

Greske fagforeninger planlegger en todagers streik fra tirsdag for å uttrykke sin avsky mot de planlagte kuttene i et land som er i sitt sjette år med økonomisk tilbakegang. Bildet er fra en streik i Athen tidligere i måneden.

Foto: YIORGOS KARAHALIS / Reuters

LES OGSÅ: Demonstrerer mot Angela Merkel

Skal spare 132 milliarder kroner

18 milliarder euro, tilsvarende 132 milliarder norske kroner, skal landet med den skakkjørte økonomien nå spare i form av kutt i offentlige utgifter og reformer.

Beløpet tilsvarer nær 15 prosent av det greske budsjettet for 2011.

Ifølge CIA World Factbook hadde det greske budsjettet en utgiftsside på 158,6 milliarder dollar, tilsvarende 909 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Samtidig var inntektene på knapt 740 milliarder kroner.

– Må ende trusselen om euro-exit en gang for alle

Samaras oppfordret sine koalisjonspartnere, sosialistpartiet Pasok, og det moderate venstrepartiet Dimar om å stemme «i nasjonens høyeste interesse» i de kommende voteringene.

Dimar har gitt uttrykk for at partiet vil stemme mot de økonomiske innstrammingene, på grunn av motstand mot foreslåtte dereguleringer i arbeidsmarkedet.

Flere nyhetsbyråer melder likevel at det er ventet at regjeringen vil få gjennom de nødvendige vedtakene i parlamentet.

– Så snart vedtakene er fattet og vi har fått de nødvendige kriselånene, vil likviditet igjen flyte til bedrifter og husholdninger, og gjøre slutt på usikkerheten, sa Samaras.

LES OGSÅ: Nye spareplaner i Hellas

Samaras sa at budsjettkuttene var helt nødvendige for å sikre landet kriselån fra troikaen tilsvarende 230 milliarder kroner i november.

I motsatt fall truer konkurs-spøkelset igjen den greske økonomien.

Men et nytt kriselån løser uansett ingenting av de fundamentale problemene til Hellas, som tynges av et fjell av gjeld.

LES OGSÅ: – Mer tid fører bare til mer gjeld

De greske myndighetene venter at statsgjelden vil vokse til 192 prosent av landets verdiskapning i 2014.


SISTE NYTT

Siste nytt